Плевнелиев поиска Западните Балкани в ЕС

Той е личност на годината на Югоизточна и Централна Европа
Обновена: 3 юли 2015 15:06 | 3 юли 2015 14:55, Камелия Цветанова
99
Плевнелиев поиска Западните Балкани в ЕС
Снимка: Булфото, архив

Според президента Росен Плевнелиев интеграцията на Западните Балкани в ЕС и региона е най-добрият път за борба с дестабилизацията, изолацията и бедността.

„За да подсигурим нашата стабилност, сигурност и просперитет не е достатъчно да се присъединим към съществуващите евроатлантически структури. Имаме нужда да установим близки връзки и партньорства на регионално ниво. Заедно ние представляваме нововъзникващи пазари на 12 страни и 150 млн. души”, заяви той по време на Международната бизнес конференция на най-успешните мениджъри в региона, която се провежда в Сараево, цитиран от „Фокус“.

По време на форума държавният глава получи наградата за „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа”.

Той припомни, че на 1 юли България пое председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮЕ).

„По време на нашето председателство ще отбележим 20-ата годишнина от създаването на структурата. Ще съсредоточим усилията си в три приоритета: изграждането на енергийна и транспортна инфраструктура, укрепването на демократичните устои и сигурността и справянето със засиления бежански поток към региона“, каза президентът Плевнелиев.

Според него страните от региона само обединени могат да гарантират стабилността и развитието, защото без стабилност няма развитие.

„Заедно можем да отворим нови пазари. Можем да привлечем стратегически инвеститори. Можем да подобрим туризма и продуктивността. Заедно можем да се борим срещу тероризма, природните бедствия, изолацията и бедността. Само чрез обединение, уважение към закона и политика на ценностите ще бъдем способни да продължим. Днес, повече от всякога се трябва да подкрепим европейския проект и да се гордеем, че сме европейци”, каза президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че  Балканите са пример за съжителство в мир, хуманност и толерантност.

„Балканите, които преодоляват предизвикателствата, различията, кризите и дават пример на света за мирно разрешаване на конфликтите, за демократична трансформация и реформи за прогрес и развитие”, каза още президентът.

„Днес избираме между правото на закона и правото на интересите. Ние вярваме в политиките, базирани на европейски ценности. Искаме границите на Балканите да бъдат премахнати, а не преместени. Работим за прогрес, за развитие и интеграция. Работим за добри междусъседски връзки, ускоряваме сътрудничеството отвъд границите”, зави Росен Плевнелиев.

"Сътрудничеството между съседи е много мощен инструмент, особено на Балканите. Всяка една страна, всяка нация в региона може и трябва да допринесе за нашата цел – мирни, демократични и проспериращи Балкани. ЕС е най-успешният проект в човешката история за мирна интеграция на всяка страна”, допълни президентът и обясни, че ЕС е двигателят на регионалното сътрудничество.

Президентът каза още, че Балканите все още са уязвими на външно влияние и коментира, че прогресът, постигнат до тук не е гарантиран.

„Трябва да го пазим и доказваме. Най-добрият начин да продължим е чрез по-добро сътрудничество, по-добра интеграция и връзки", настоя той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
траминер преди 8 години
такъв *** България никога не е имала, ще остане с това в историята
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***..
54
3
 
3
 
! Отговори
Граф Игнатиев преди 8 години
Плевнелиев е най-гадното, което може да ни се случи на нас русняците. По-гадно от Стамболов.Той иска стабилна, силна, богата България, водеща Европейска държава на Балканите. Такава България е смърт за Русия.Той иска да ни попречи по пътя ни към Нашите Балкани, към Нашият Константинопол, Нашият Ерусалим наш Мир. Руското правителство трябва да направи всичко, този осмелил се да се държи като български патриот Малчуган, да бъде оплют и подменен с верен нам русо-патриот.Скажем как Михайло Микович.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакво ЕС! Аз ще ви кажа какво е нужно - един БС - балкански съюз, който да противостои и на ЕС, и на USA, и на Путин! Това ни е нужно, ние трябва да обединим сили, да се изолираме леко от Европа, защото добро от нея не виждаме. Стига са ни диктували от някъде си как да живеем и да се справяме.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До do 73Той ти го каза ама, ти явно си бавен...
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя предава по блуткав смисъл на думата мекотело.. Гаранция има фетиш да е в ролята на ненаситна робиня..
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Smeshno ne pravda li smeshno"!,samo sozhelyavam ES,gospodi kakav marazm!Chakam ot ES nomininaciya za Xitler!
49
1
 
2
 
! Отговори
do 73 преди 8 години
Обясни кое точно са глупостите ? Конкретно с кое не си съгласен ?
48
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Абе какви са тея глупости за нпо и тнт ? Новината е за Сърбия ... А кажете нещо за Сърбия в коментарите :D
47
6
 
4
 
! Отговори
до 69 преди 8 години
Кое е по-вредно 200 американски НПО или 4 руски партии (дпс, атака, бареков и бсп) които рушат държавата от вътре от парламента и участват във властта ?
46
1
 
8
 
! Отговори
доц. д-р боко боков преди 8 години
г-н комсомолецът, извинете, президент, не е ли чувал за преговорен процес, затваряне на глави и т.н. досадни процедури. главнокомандващият не знае какви, колко, откъде и за колко танкове ще пребивават, но взел да дава акъл на комшиите. пастирка, ходи си на прайдове и не си ври мистърбийновския нос там, където не му е работа и излагаш себе си, институцията и държавата.
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
-КУМЕ .ЩО Е ТУЙ ЕВРОИНТЕГРАЦИЯ? ВЛИЗАМЕ В ЕВРОПА?-ЗНАЧИ ВЛИЗАМЕ НО НЕ УЧАСТВАМЕ-АМИ КАК ТАКА?-АМИ КАКТО В СЕКСА С ТАШ.ЦИТЕ.НЕ ВЛИЗАТ НО СЕ КЛАТЯТ БЛИЗО
44
2
 
17
 
! Отговори
ив преди 8 години
На вярното кученце са му подхвърлили кокалче.
43
8
 
5
 
! Отговори
*** преди 8 години
Абе вие атакистите наистина ли сте межу 5 и 10 човека на смяна да цъкате минуси или сте по-малко, но с 10 компа с различни айпита ? Как работи бг *** фабриката ?
42
3
 
7
 
! Отговори
до 61 преди 8 години
Децата в северна корея пък си играят на путин :D
41
2
 
17
 
! Отговори
ники преди 8 години
Е няма толкова комичен човек като тоя.Как е възможно да ни е президент????Гледам снимката и се пукам от смях.Няма друг такъв ***
40
9
 
5
 
! Отговори
*** преди 8 години
На путин не му трябват НПО в България те са слаба ракия. Човека си има 4 партии бсп, дпс, атака и бареков. Какво могат да направят няколко американски НПО срещу 4 руски партии ?
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такива награди тип "Банкер на годината" не трябва да им се обръща внимание.
38
12
 
6
 
! Отговори
*** преди 8 години
Абе защо путлеристите и атакистите се страхуват толкова от българския Президен ? Президента нищо може да пише закони, нито има изпълнителна власт. България е парламентарна република и властта е в парламента, не в президента. Какво ви пречи Плевнелиев тогава господа *** ???
37
1
 
13
 
! Отговори
АНГЕЛ Г. преди 8 години
какви топки има тоя бе ти луд ли си , тоя е чиста марионетка , БОТ