Решено: Българите зад граница ще участват в референдуми

Допитването за задължителното гласуване породи спор в НС
68
Решено: Българите зад граница ще участват в референдуми
Снимка: Архив БТА

Българите зад граница ще могат да участват в референдуми у нас. Това решиха депутатите, които приеха окончателно промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, внесени от ГЕРБ.

Измененията предвиждат още, че при провеждане на национален референдум на една и съща дата с местни избори, общинските избирателни комисии ще изпълняват функциите по организирането на допитването.

Освен това държавният глава се задължава да насрочва националното допитване на една и съща дата с други национални избори, ако такива предстоят в едногодишен срок от решението на НС за провеждане на референдума.

Въпреки че беше отхвърлено, предложението на Георги Кадиев от БСП, референдум да не се провежда по въпроси засягащи основни човешки права, то предизвика спор в пленарна зала.

Зад идеята застанаха депутатите от ДПС.

Без да бъде назована явно, причината за това е въпросът от предстоящия през октомври референдум, иницииран от президента Росен Плевнелиев с въпрос за въвеждане на задължително гласуване, срещу което депутатите от движението са против.

Според Четин Казак от ДПС има права, които са гарантирани, но могат много лесно да бъдат отнети и заради това въпроси, засягащи основни конституционни права на българските граждани трябва да бъдат изключени от обхвата, на който и да е национален референдум.

Мартин Димитров от РБ обаче му отговори, че на практика няма въпрос, който да не засяга права, така че ще излезе, че няма да има референдуми въобще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
3
 
! Отговори
българин преди 8 години
до мнение 14 би ли ми казал колко толкова данъци си платил,че не даваш право на българите в чужбина да гласуват.Но аз съм изпратил може би в десетки пъти повече пари в България,така че,смятай ,че съм си платил данъците си за години напред.
42
3
 
1
 
! Отговори
Ццц преди 8 години
Знаете, че на предните избори се гласуваше почти из целия свят, за целта от България се изпратиха председатели на секциите. Колко ви струваше от данъка 10% - самолетни билети, хотел, храна за всеки, а те са били най малко 200 човека.
41
5
 
6
 
! Отговори
Dako преди 8 години
Толкова глупави хора има в този форум, вие какво си мислете ве , че като съм в чужбина не искам да се върна в българия ли, а такива като вас дето само пишат глупости и взимат партиини пари за това а нямат и един рабоген ден и не искат ние да гласуваме.........я се ........!!! Ще гласувам и се надявам че един ден ше мога да се върна и да живея достойно а не като вас само да плюя, затова ще гласувам за да има промяна , а не няккави форумни мишки да казват какво да става
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДо ПешкоИма дръжки. Като се интересуват от България да си живеят в България, но е по-лесно на готовото нали?-------Наготово е най-лесно , така като вас. Тати носи мама меси :)
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Едва лиАко бяха светни да са станали американски граждани .Впрочем пак казвам ,знам за много кадърни българи там ,но те вече са американски граждани и гласуват за Конгреса.А ,че основно трафикантите са от Мексико и Колумбия ,спор няма.--------То и аз съм американски гражданин ама за конгреса не гласувам нито за президент. Нито пък за нашите главоци. Политиката е един цирк. За когото и да гласуваш е все тая. Радост за бедните обаче, че "упражняват" гласа си.
38
1
 
0
 
! Отговори
Едва ли преди 8 години
Ако бяха светни да са станали американски граждани .Впрочем пак казвам ,знам за много кадърни българи там ,но те вече са американски граждани и гласуват за Конгреса.А ,че основно трафикантите са от Мексико и Колумбия ,спор няма.
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До да беХайде ,хайде,всеки доклад на всяка служба в САЩ знае нашите сънародници като много работливи и кадърни наркотрафинаканти и ***.Всъщност има и свестни ,но те отдавна са забравили българския и са емигранти от едно отдавна минало време-----------Трафикантите са предимно от Мексико и Колумбия, проститутките са основно черни :)Нещо не си наясно как седят нещата...
36
1
 
3
 
! Отговори
да бе преди 8 години
Хайде ,хайде,всеки доклад на всяка служба в САЩ знае нашите сънародници като много работливи и кадърни наркотрафинаканти и ***.Всъщност има и свестни ,но те отдавна са забравили българския и са емигранти от едно отдавна минало време.
35
2
 
0
 
! Отговори
ДО 24 преди 8 години
Точно така!Когато един човек знае,че ТОЙ ИЗДЪРЖА ТАЗИ ДЪРЖАВА,и от гласа му зависи съдбата на страната,никакви бири и кебапчета не могат да му купят гласа!Тогава гласуването ще е масово,от тези които ИМАТ ПРАВО да гласуват!Сега е пълна неразбория,която се поддържа съвсем съзнателно!Задължителното гласуване означава бетониране на тази политическа шайка във властта!
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В такъв случай шпиони на ЦРУ и агенти на турските служби които работят срещу България ще имат право да гласуват срещу България. Например референдум за обединение с Турция ще ни върне 140 години отново в турско робство.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как ще се приложи задължителното гласуване за българите в чужбина ?
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До демокрация по съветсЗа съжаление това пак не решава нищо ,защото онези от Европа и САЩ са буквално утайките на тамошното общество-------------Утайките сте вие в БГ, специално за Сащ мога да кажа че са кадърни и работливи.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИсмаилТвоето ДПС е "ИД" в България !
30
3
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Въпреки че не съм в България, съм съгласен емигрантите да не гласуват. Но според мен това е нищо в сравнение с масата неграмотни *** в самата страна които гласуват за кебапче или 20 лева. Римляните са били много наясно кой трябва да има глас в управлението на града и това са хората от които зависи, плащащите данъци, не получаващите помощи. Хората които издържт системата трябва да пределят курса не тези на издръжка. Гласуването е право което трябва да се заслужи и трябва да покриеш стандарт.
29
1
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Белгиеца, според теб гледането на порно е равносилно на истински секс, така ли? Нека само ти кажа, че поединичното спасяване крепи не българската икономика, ами тази, в която хората работят.. Успех!
28
1
 
4
 
! Отговори
демокрация по съветс преди 8 години
За съжаление това пак не решава нищо ,защото онези от Европа и САЩ са буквално утайките на тамошното общество .На практика готови комунисти ,*** и чалгаджии .На много партии ще им излезе по евтино сега да купуват гласове.Само си помислете.Вече ще е направо легално .Да не говорим ,че задължителното гласуване е приом на комунизма -там всичко беше задължително .
27
1
 
2
 
! Отговори
IYI преди 8 години
Всеки има свободата да ходи където иска. Но рано или късно минералите и почвата от които е изградено тялото му ще започнат да дърпат натам от където са произлезли. Земята Българска е във вените ни и във съзнанието ни дори и да отричаме. Да живее България!
26
3
 
5
 
! Отговори
belgiec преди 8 години
Do bylgarite koito pliuiat po nas kydeto sme izvyn BG. Vseki den chetem i gledame novinarskite emisii za BG. Ima online kabelarki, koito ni osiguriavat vsichki kanali sreshtu taksa. Mnogo poveche sme v chas ot niakoi bylgari v BG kakvo stava. A i otvyn poglednato Tikvona e goliam smeshko. Glasuvame redovno i vinagi v sekciite v chujbina ima mnogo bylgari i nebylgari koito glasuvat. Redovno prashtame pari za BG. Nali nie krepim polovinata ikonomika na BG.?
25
9
 
2
 
! Отговори
Х преди 8 години
Задължително гласуване и който не гласува,значи не се интересува от страната и се лишава от българско гражданство.
24
7
 
2
 
! Отговори
Х преди 8 години
Задължително гласуване и който не гласува,значи не се интересува от страната и се лишана от българско гражданство.