Ясни са правилата за дейността на спасителния енергиен фонд

Ако има резерви, движението на цената на тока ще е надолу, обеща КЕВР
8 юли 2015 13:40,
2
Ясни са правилата за дейността на спасителния енергиен фонд
Снимка: Reuters

5% от приходите от продажба на електричество без ДДС ще трябва да внасят всички производители на ток в новия Фонд "Сигурност за електронергийната система". Това е записано в проект за нови промени в Закона за енергетиката, внесени в деловодството на парламента от депутати от ГЕРБ, сред които председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев и бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

Предвижда се тези суми да бъдат внасяни ежемесечно – до 15-то число на следващия месец. Освен вноските на производителите, във Фонда ще постъпват и приходите от продажбата на въглеродни емисии, предвижда още проектът.

Идеята за новия фонд беше лансирана в края на миналата седмица. Тогава очакванията на енергийния министър Теменужка Петкова бяха, че в него до края на годината ще бъдат събрани към 200 млн. лева, които да помогнат за намаляване на дефицита в Националната електрическа компания (НЕК).

С промените се установява и начинът на управлението на Фонда. То ще бъде осъществявано от седемчленен съвет, чийто председател ще назначава министърът на енергетиката.

В управителното тяло на Фонда ще има по двама представители на енергийното министерство и на финансовото министерство, един представител на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), както и двама представители на производителите на електроенергия. Кои ще бъдат представителите на енергийните дружества ще определя министърът на енергетиката, но след консултации с финансовия и екоминистъра.

С промени в Преходните и заключителните разпоредби на Закона за енергетиката се правят промени и в текстовете на Закона за енергията от възобновяеми източници. Те са свързани основно с извършваните в момента проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в сектора. Чрез измененията се създава компенсаторният механизъм, по който могат да бъдат санкционирани евентуални нарушители. Припомняме, че преференциалните цени на ВЕИ централите се определят при тяхното включване в енергийната система и има възможност само за малки изменения всяка година.

Новите предложения предвиждат Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да може да промени цената на централи, които не са посочили точните параметри на инвестицията. В последните дни управляващите посочват, че има съмнения за нарушения на правилата – централи, изградени с безвъзмездно финансиране по различни програми, са посочвали пред енергийния регулатор, че са инвестирали собствени средства. На тази база КЕВР им е определил незаслужени преференции.

Промените определят също при разлика между заявените и реалните инвестиционни разходи от повече от 5 на сто производителите да възстановят разликата между преференциалната и коригирана цена. Това става в срок от шест месеца, предвиждат авторите.

КЕВР прилага закона, не коментира предложения, които още не са приети, категоричен беше председателят на Комисията Иван Иванов пред журналисти днес по повод предвидените промени. Той изрази надежда, че регулаторът ще получи покана за участие в планираното за утре (9 юли) заседание на парламентарната енергийна комисия, за да чуе мотивите на депутатите, внесли проекта.

Председателят на регулатора отново посочи, че проектът на решение за цените от 1 юли, което така и не влезе в сила, е адекватно на ситуацията в сектора в момента. „То показа колко дълбоки са проблемите в енергетиката“, каза още Иванов.

Според него в момента правителството търси резерви и допълни, че ако има движение на цената на тока спрямо първоначалните изчисления на Комисията, то ще е само надолу.

Иванов очаква предложените изменения в Закона за енергетиката да бъдат одобрени от Народното събрание и публикувани в Държавен вестник до 24 юли. Тогава те ще бъдат взети предвид при изработването на ценовото решение за цената на тока от новия регулаторен период. То ще бъде публикувано на 31 юли.

Председателят на енергийния регулатор посочи още, че в Комисията вече са получени първи резултати от одитите на АДФИ и експертите работят по тях, но отказа да даде повече подробности. Той допълни още, че Европейската комисия продължава разследването дали има незаконна държавна помощ за ВЕИ сектора и двете „американски“ централи. До този момент комуникацията с Брюксел е свързана с искането за повече подробности по договорите, но няма становище, категоричен беше Иванов.

Още енергийни новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
ХА-ХА-ХА! ТеА още си играят скеча със спасителите! Нищо не ви спасява от любовта на ограбените и унизени от разни кичозни пигмеи хора.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Т.е нещата се завоалират и след изборите през зимата ще лъсне че фонда не събира почти нищо, защото нек ще плаща най-много той трябва да плаща вноските и на хамериканските тецове по договор!