Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия

Никой обаче не смята, че трябва да излезем от ЕС, твърди проучване
10 юли 2015 19:00,
614
Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия
Снимка: архив Reuters

Мнозинството българи не подкрепят идването на американски танкове в България, нито санкциите срещу Русия. Това сочат данните от социологическо проучване, проведено от Института по модерна политика между 26 юни и 4 юли тази година.

71,4% от участвалите в допитването са категорични, че не подкрепят разполагането на тежка въоръжена техника на САЩ или НАТО в страната ни. 20,4 на сто нямат мнение по въпроса и едва 7,2% искат танковете да дойдат.

"Русия не ни заплашва", а оръжието на САЩ ще ни "превърне в мишена за руските ядрени ракети", са част от мотивите на противниците на американската военна техника у нас. Други смятат пък, че танковете на САЩ ще предизвикат ислямски тероризъм в България.

Още по темата

Отрицателното отношение към разполагането на тежки въоръжения на НАТО и САЩ доминира във всички възрастови групи, сочи изследването. Неодобрението се забелязва при 66% от най-младите и при 74% от най-възрастните анкетирани.

Най-големи противници на американските танкове има сред привържениците на БСП, следвани от тези на АБВ, Патриотите, Атака и ДПС.

64,5 на сто от анкетираните пък се обявяват срещу санкциите срещу Русия. 20,5 на сто са тези, които нямат мнение по въпроса, а 15% ги подкрепят, показват още резултатите от проучването на ИМП.

Несъгласието е характерно за всички възрастови групи и е над 50 на сто. При хората до 30 години то е 56%, а при тези над 61% стига до 73 на сто.

И тук най-силно отрицателно отношение към санкциите се наблюдава сред избирателите на БСП, следвани от тези на Атака, АБВ и Патриотичния фронт (между 75% и 85%).

Най-силна подкрепа за санкциите декларират анкетираните привърженици на Реформаторския блок (37%).

Проучването регистрира промяна и във външнополитическите нагласи на българите, съобщават от ИМП. Забелязва се известно нарастване на подкрепата за обръщане на политиката ни към Русия и Евразийския съюз. На това мнение са 31 на сто от анкетираните. В същото време намаляват тези, които декларират твърда подкрепа да ЕС – те вече са 53,3 на сто.

Според социолозите тези данни вероятно се дължат на факта, че проучването е направено по време на дебатите за разполагането на американските танкове у нас и на референдума в Гърция. От Института са категорични, че подобни нагласи не са свързани с желание за излизане от Европейския съюз.

Сред привържениците на основните партии най-висока е подкрепата за ориентация към ЕС сред избирателите на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС и АБВ, докато сред привържениците на БСП, Атака и Патриотичен фронт доминират нагласите към Русия и Евразийски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


614
Още по темата: сащрусиятанксанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
368
4
 
8
 
! Отговори
Станишката... преди 8 години
Станишката и Манолова са демократите днес не ГЕРБ
367
17
 
4
 
! Отговори
ех преди 8 години
"Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия"извод: хибридната война е в пълна сила.решение: премахване на руската пропагандаизточник: Военна доктрина на Руската федерация
366
6
 
20
 
! Отговори
blago преди 8 години
никой не е казал, че ако се махнем от ЕС трябва обезателно да станем роби на Русия...ние трябва да си възстановим суверенитета и да си отстояваме нашите интереси, но в никакъв случай не трябва да сме против братята руснаците. това просто е смешно...
365
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ние сме хем сърби хем боли
364
4
 
10
 
! Отговори
До Harizanov преди 8 години
В чужбина? Къде в чужбина? Ами как къде.. омразният Запад. Точно в западни банки са държат парите и точно в западни държави си купуват богатите руснаци имоти. В Англия е пълно с руски скъпи имоти
363
12
 
7
 
! Отговори
Do 477 преди 8 години
И кой да победи бе касект червен? Станишеф? Михоф неизтрезняващият? Сюлейман Сидеров копейкаджията? И да младите не искат и да чуят за ви социализъм и за великата ви Россия
362
4
 
12
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Не става въпрос за Изток - Запад, а че сме еврейска колония от най долен тип - предназначена за унищожаване.
361
18
 
8
 
! Отговори
? преди 8 години
ВЕра Александровна, трябва да си около 25-30 -годишна, не помнишкомунизма.Или родителите са яки поклонници на БКП/БСП.Добре, че са САЩ!Чети в Большая сов. енциклопедия за историята на СССР, мъченичеството на народите от Изтока.Дори, онзи, застрелял се в джипа, не е "терорист, а е искал да ИЗБЯГА от соцрежима!( ЛЪчезар)Как предавате ИЗКРИВЕНА информацията.
360
20
 
8
 
! Отговори
До 457 преди 8 години
България няма никакъв път с никаква Русия. Нямам нищо общо с руската култура, психология и не желая и да имам. С гордост мога да кажа, че същото важи за всички мои близки и приятели, както и за 90% от младите хора.
359
15
 
8
 
! Отговори
UKRAIN-INFORM-BURO преди 8 години
--*** винаги са били враг номер едно на България-още от времето на Стамболов.Е- той им намира цаката през 1886 когато се опитват да направят русофилски преврат.В техните перверзни душици те си въобразяват ,че България и Русия са една държава и чак когато Стамболов ги опира на стената,те разбират,че има малка разлика а тя се състои в това че България е тяхната Родина,а Русия е чужда държава.Ама късно-оловото си казва думата.
358
12
 
7
 
! Отговори
UKRAIN-INFORM-BURO преди 8 години
Време е да спрем да повтаряме руски пропагандни глупости - даже и руснаците не са славянски народ, според проучванията на ДНК състава на европейските народи, защото имат 42% славянски състав, а поляците имат 60% германски състав. Българите имаме под 12% славянски състав, а чехите 14% славянски състав. Гърците имат над 22% славянско ДНК и те ли са славянски народ? . Какво значи \\\"славянски народ - просто няма такъв! Никой не може да назове името и на едно \\\"славянско племе. Българите имаме 54% тракийски състав, който ни прави най-хомогенната нация в тази част на света. Просто се горде
357
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 460.Това ли пише в новите учебници,че сме близки с гърците?Няма да се изненадам.То пише и че сме живели "задружно и добре по време на няколко вековното османско присъствие".Гърците са най големите крадци на чужда история.По големи и от "македонците".
356
4
 
11
 
! Отговори
да преди 8 години
Просто си пълно потвърждение на думите ми. 8 години са достатъчни за да ти промият мозъка и те направят такъв какъвто се определяш. Ами защо не остана на запад, там няма канцлагери, има гей паради и пъъъълна демокрация
355
12
 
7
 
! Отговори
UKRAIN-INFORM-BURO преди 8 години
Народа в САЩ в началото на Втората световна е бил 90 % против влизане на САЩ във войната.Оставете ги тъпите европейци да се изпотрепят !!-това е било преобладаващото мнение.Имало и много подръжници на Хитлер,както и в България днес има много подръжници на Питлер.След нападението над Пърл Харбър обаче 90 % са за влизане във войната.Като гръмне утре някой руски или ислямистки снаряд във Варна например,БГ народа ще ика 2500 щатски танка !!!
354
13
 
8
 
! Отговори
UKRAIN-INFORM-BURO преди 8 години
До да----------------------------------Завършил съм висше образование в СССР на времето-специалност агитация и пропаганда,познавам руснаците много добре-шест години съм живял сред тях.Семейството ми познава добре комунизма-дядо ми е бил в комунистически концлагер.Живял съм 8 години и на запад.Убеден НАТО-вец съм и пълен антипутинист.Та какво каза за хора като мене ???
353
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се проведе референдум за членството ни в НАТО и в ЕС.Само така ще стане ясна картината на истинската демокрация и народните желания.Вижте Гърция как ясно показа какви са нагласите на народа.
352
10
 
15
 
! Отговори
да преди 8 години
Да смятаме ли, че всички тези 15% русофоби са във форума? Е тогава може да сме спокойни - това са хора с промити мозъци, без образование, много неграмотни, това личи от доводите им. Това са хора, които нито познават руснаците, нито Русия. Това са хора с "европейски" ценности, може само да ги съжалиш. Това дори не са и патриоти. Това са хора, които използуват думите комунисти и комунизъм без да знаят значението им. Извинете, но ЕС е с много повече комунистически нагласи, я Русия много по-демократ
351
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък ги искам. По-добре американски, отколкото руски.
350
0
 
5
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Това е проучване какво не ще народа, а какво ще е засекретено, - народа ще да се реши окончателна еврейския проблем!
349
5
 
10
 
! Отговори
Nobody преди 8 години
Много русофоби, а си е чиста прагматика. Производството и селското стопанство нищо не струват, а в същия тоя момент Европа не иска криви краставици, примерно, а пияният мужик му е все тая колко са изправени, само да вървят с водката. Износът към Русия ни е на сметка, просто защото производството ни все още е далеч от изискванията на ЕС. Та, в тая връзка, русофили или русофоби, все ядем дърво от санкциите.