Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия

Никой обаче не смята, че трябва да излезем от ЕС, твърди проучване
10 юли 2015 19:00,
614
Народът ни не ще US танковете и санкциите срещу Русия
Снимка: архив Reuters

Мнозинството българи не подкрепят идването на американски танкове в България, нито санкциите срещу Русия. Това сочат данните от социологическо проучване, проведено от Института по модерна политика между 26 юни и 4 юли тази година.

71,4% от участвалите в допитването са категорични, че не подкрепят разполагането на тежка въоръжена техника на САЩ или НАТО в страната ни. 20,4 на сто нямат мнение по въпроса и едва 7,2% искат танковете да дойдат.

"Русия не ни заплашва", а оръжието на САЩ ще ни "превърне в мишена за руските ядрени ракети", са част от мотивите на противниците на американската военна техника у нас. Други смятат пък, че танковете на САЩ ще предизвикат ислямски тероризъм в България.

Още по темата

Отрицателното отношение към разполагането на тежки въоръжения на НАТО и САЩ доминира във всички възрастови групи, сочи изследването. Неодобрението се забелязва при 66% от най-младите и при 74% от най-възрастните анкетирани.

Най-големи противници на американските танкове има сред привържениците на БСП, следвани от тези на АБВ, Патриотите, Атака и ДПС.

64,5 на сто от анкетираните пък се обявяват срещу санкциите срещу Русия. 20,5 на сто са тези, които нямат мнение по въпроса, а 15% ги подкрепят, показват още резултатите от проучването на ИМП.

Несъгласието е характерно за всички възрастови групи и е над 50 на сто. При хората до 30 години то е 56%, а при тези над 61% стига до 73 на сто.

И тук най-силно отрицателно отношение към санкциите се наблюдава сред избирателите на БСП, следвани от тези на Атака, АБВ и Патриотичния фронт (между 75% и 85%).

Най-силна подкрепа за санкциите декларират анкетираните привърженици на Реформаторския блок (37%).

Проучването регистрира промяна и във външнополитическите нагласи на българите, съобщават от ИМП. Забелязва се известно нарастване на подкрепата за обръщане на политиката ни към Русия и Евразийския съюз. На това мнение са 31 на сто от анкетираните. В същото време намаляват тези, които декларират твърда подкрепа да ЕС – те вече са 53,3 на сто.

Според социолозите тези данни вероятно се дължат на факта, че проучването е направено по време на дебатите за разполагането на американските танкове у нас и на референдума в Гърция. От Института са категорични, че подобни нагласи не са свързани с желание за излизане от Европейския съюз.

Сред привържениците на основните партии най-висока е подкрепата за ориентация към ЕС сред избирателите на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС и АБВ, докато сред привържениците на БСП, Атака и Патриотичен фронт доминират нагласите към Русия и Евразийски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


614
Още по темата: САЩРусиятанксанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
348
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До ОтносноОтречи, че 3млн българи вече ги няма бе ***----------Преди ги имаше щото имаше телена ограда и пазеха с автомати. Чат ли си ?
347
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
комунистическата пропаганда в действие четете за гнилата сельодка и методите на руската пропаганда
346
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кой ти е народът аз ги искам амер. танковете не ги искат комунистите , за да си крадат изнасят оръжие и дрога
345
13
 
8
 
! Отговори
калин-орелът преди 8 години
До Анонимен 457 - кръвна връзка? сигурно, ако си руснак или полутакъв. иначе по последни проучвания ние българите /не вие полу или изобщо небългари/ сме по-близо по произход с иранци. италианци, албанци и гърци, отколкото с руснаци и тем-подобни славяни /по точно немамаме нищо сходно в деенкато/. аз искам танкове да дойдат, за да не ни плашат кремълските велможи, да не ни клатат показалец! а иначе хората са казали - който е роден да пълзи, не може да се научи да лети!
344
6
 
21
 
! Отговори
Бръчков преди 8 години
Допитване , да , ама не ! Защото 60% не гласуват и продажните герберунгели , които американският посланник командва се продават постоянно ! Истината е референдум за задължително гласуване ! Руснаците никога не са ни заплашвали с нищо , поне до сега ! *** американци са далече , но няма да се спасят от защитната силна ръка на дядо Иван ! Да живее Русия - единствена спирачка на американският хегемонизъм !
343
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България има само един исторически път и той е навеки свързан с Русия. Причините са общият произход и кръвната връзка, географията, общата история, близките език, култура и психология, логичната свързаност на икономиките, която осигури най-големия разцвет на България допреди 25 години. Всеки път, когато по волята на чужди интереси България е заставала срещу Русия, е следвала национална катастрофа. Такава тече и в момента.
342
12
 
6
 
! Отговори
До 457 преди 8 години
Обезбългаряването и другите проблеми които посочи са пряко следствие от политиките и действията на комунистите които бяха активни през целият преход ( Луканов, Виденов ) до наши дни ( Станишев, Станишев 2) както и действията на много други комунисти в сянка следвайки опорни точки идващи директно от Москва ;)
341
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Какви факти бе червен ***? По руско границите бяха затворени, нямаше мърдане даже и да се член на бекапйето. Що не отвориха границите комунистите? Знаеш отговора нали? Щяха да останат само кучетата в България" да разбирам, че си доволен от обезбългаряването на България. Я ми разкажи бледа пачавретно - какво ще е Бъглария без българите?! Защо унищожи образованието, селското стопанство, производството, здравеопазването? Защо бъгларите преди 89 на 25 имаха по 2-3 деца, а сега никой не ражда?
340
12
 
6
 
! Отговори
До 452 преди 8 години
Какви факти бе червен ***? По руско границите бяха затворени, нямаше мърдане даже и да се член на бекапйето. Що не отвориха границите комунистите? Знаеш отговора нали? Щяха да останат само кучетата в България
339
0
 
10
 
! Отговори
газелата преди 8 години
Не мога да повярвам, че има такава статия в dnes.bg и че няма много трити коментари!
338
9
 
8
 
! Отговори
до 446 преди 8 години
"И През турско българите са се запазили с религия,имот,народност,език,традиция-при руснака всичко това не беше ли забранено. Руснака е по-коварен от турчина." че ти с едно изречение отрече Левски, Ботев, Вазов и всички борци за българска свобода...
337
15
 
9
 
! Отговори
446 преди 8 години
"Понякога разбирам, колко Иво Инджевци има в България, които отричат Турските Кланета и Икономическия геноцид, който стопи българите в България с 3 млн за 25 години." Младите бягат от руските мекерета на запад защото БКП станаха българска капиталистическа партия...Богатите са слугите на Москва ограбиха България. И През турско българите са се запазили с религия,имот,народност,език,традиция-при руснака всичко това не беше ли забранено. Руснака е по-коварен от турчина.
336
1
 
13
 
! Отговори
До Относно преди 8 години
Отречи, че 3млн българи вече ги няма бе ***
335
8
 
5
 
! Отговори
Относно Червен Каске преди 8 години
Ето го изобличен и гневен. Хванах го трола червен, че работи по опорни точки ( поства един и същи порпаганден текст 4 пъти) и той веднага се разпени и започна да обижда.
334
1
 
2
 
! Отговори
BBurisuF преди 8 години
До Анонимен 434Пари, пари изнасяме и кръв.Дай друг въпрос!
333
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понякога разбирам, колко Иво Инджевци има в България, които отричат Турските Кланета и Икономическия геноцид, който стопи българите в България с 3 млн за 25 години. Безмозъчно ***. И 3 млн българи да останат в България малкия мозък не може да приеме голямата истина... Толкова много от родоотстъпници, а Белене затворен...
332
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Червен Каскет с мозъТова не го ли пишеш дословно същото за трети път? Папагал ли си или ти плащат с един и същ пропаганден текст да цапаш форума. И кажи на тоя дето ти пише опорните точки и материалите, малко да по разнообразно да го дава, че става много явно.
331
10
 
17
 
! Отговори
Заека преди 8 години
Добре че сме в НАТО! Нова е лъжлива статистика.
330
10
 
20
 
! Отговори
ГОРУБЕЦ преди 8 години
До СтоиловТОВА Е ТАКА НАРЕЧЕНАТА И ТИПИЧНА ЗА БОЛШЕВИШКИЯ ПОХВАТ "ИДЕОЛОГИЧЕСКА ДИВЕРСИЯ" - ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ, ИЗОПАЧАВАНЕ НА ФАКТИ И ИЗКУСТВЕНОТО СЪЗДАВАНЕ НА ТАКИВА! ЦЕЛИЯМ ИМ "СЪВЕТСКИ СЪЮЗ" БЕШЕ СЪЗДАДЕН И РЪКОВОДЕН НА ТОЗИ ПРИНЦИП.
329
13
 
12
 
! Отговори
Червен Каскет с мозъ преди 8 години
Като Задунайская Република българите в България от 6.5млн станаха 9млн. Каква България ще има ако в нея няма българи?! Днес, след 25 години заедно със САЩ и деморкатичните промени българите са 6 млн, утре ще станат 4 - питай демографите, умиращите пенсионери, емигриращите бългати, нераждащите българи, и плодящите се като зайци малцинства. Това е национална политика под ръководството на САЩ. По-добре Задунайская Република с българи в България от колкото демократична България без българи.