Ненчев оцени "Бриз 2015" с "отличен"

Ще направим възможното за многоцелеви кораб, рече той
15

Снимка: БулФото

Министърът на отбраната Николай Ненчев даде отлична оценка на завършващото учение с международно участие "Бриз 2015".

Той наблюдава изпълнението на различни задачи от борда на фрегатата "Верни" в Деня на отворени врати на учението.

"Изключително добра организация и координация на учението "Бриз 2015", много съм впечатлен", заяви  министърът пред журналисти.

По думите му това доказва за пореден път, че страната ни се справя отлично в една такава ситуация съвместно с партньорите и съюзници от НАТО.

Обсъждахме въпроса за многоцелеви кораб за Военноморските сили, ще направим всичко възможно за него, заяви още Ненчев, цитиран от БТА. Той изрази надежда, че възможно най-скоро ще бъде приета програмата за развитие на отбранителните способности.

"За 2016 година вярвам, че политическите сили ще удържат на думата си и ще спазят поетия ангажимент при последния консултативен съвет при президента, където се разбрахме следващата година бюджетът за въоръжени сили да нарасне на 1,35 процента от БВП", каза още министърът. Той допълни, че до 2020 година бюджетът трябва постепенно да стане 2% от БВП.

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев също даде отлична оценка на учението. Ние демонстрирахме не само възможност да участваме в операции на НАТО, но и да ги командваме, заяви той. Контраадмиралът посочи, че към момента оценката за минния ловец "Цибър" е положителна, а окончателният доклад за сертифицирането на кораба ще е готов до седмица.

В националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2015“ участват около 30 кораба и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, в това число и три фрегати от Първа постоянна група кораби на НАТО и четири кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.
 
По време на ВИП-деня на учението „Бриз 2015“ за първи път беше изпълнена операция по спасяването на оцелели хора от принудително приводнил се самолет на море. Гостите наблюдаваха още изпълнението на операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море, отразяване на асиметрични атаки на море и атаки на въздушен противник, доставяне на товар на борда на кораб от вертолет и други действия от динамичния показ.
 
Основната цел на учението е подобряване на оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на включените в него страни чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
vm преди 8 години
Снимка номер 9 е уникална и заслужава да се покаже из целия свят (картечар залегнал на борда на кораба готов за стрелба) наистина уникално това даже и по време на първата светован го е нямало просто корабния бой се води извън обхвата на картечницата .
10
1
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Едно 10 процента влизат в джоба на комисионерите. То затова е и напъна да се купуват ***, от които нямаме нужда.
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Лъчезар Костовмногоцелеви кораб и за чий... ни е ???------------- Да трепа опълченци, ако решат да ни навестяват.
8
2
 
6
 
! Отговори
адмирал преди 8 години
отлична работа ,с картечници и водни оръдия напред към победата ,треперете врагове
7
1
 
10
 
! Отговори
Джо преди 8 години
Ненчев толкова много разбира от военно дело, че като види наше оръдие да гърми по време на учение и се радва като малко дете и си мисли, че сме супер военна сила.
6
1
 
6
 
! Отговори
БРИЗ преди 8 години
КАКВО ЛИ РАЗБИРА ТОЙ ОТ ТЕЗИ РАБОТИ!
5
3
 
7
 
! Отговори
Лъчезар Костов преди 8 години
Някой да си спомня колко заплатихме (и дали още не изплащаме) фрегатата втора ръка на Белгия. Какви бях коментарите, когато се купуваше тя, и когато се "пенсионираше" единствената ни подводница? Какви ВМС, какви 5 лева??? Имаме ли нужда от нещо повече от супербързи катери, с които да се бори незаконния улов от турските гемии? Дали в джоба на новият ПЕРУКАН няма да влезе комисионната от "новия" (по всяка вероятност втора ръка) многоцелеви кораб и за чий... ни е ???
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Говори се, че Ненчев е служил в Трудови войски.Как тогава трудовака Ненчев оцени "Бриз 2015" с "отличен"?!?Сега пък щял да ни напъва да купува и кораб, та с него да идат на дъното парите ни. Щото с турци и ромънци няма да воюва (те като нас са прислужници на САЩ), явно ще е срещу Русия. А като тръгне срещу Русия, корабът ще стигне бързо дъното. Тоест, по добре да не му се дават пари на трудовака, за да ги харчи на вятъра.
3
2
 
21
 
! Отговори
Пълен абсурд преди 8 години
***,цялата Армия,,ако имаше такава е отдавна претопена от СДС и Бившите "Управници",,които продължават и днес да правят Всичко против Държавата си,нямаме нищо.Един Нарко барон има повече оръжие отколкото нашата смешна,,армия
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Русия съм, в Русия съм
1
6
 
19
 
! Отговори
SD преди 8 години
Да , ама не !Визуално се виждаха два руски кораба , а локаторите не ги отчитаха .