Румен Овчаров: Дупката в НЕК е неспасяема!

Той обвини бизнеса у нас, че харчи прекалено много ток
12 юли 2015 19:55,
53
Румен Овчаров: Дупката в НЕК е неспасяема!
Снимка: архив, Булфото

Дупката в НЕК не е значителна, тя е неспасяема. НЕК има годишни приходи около 3 млрд.; дупката беше 3 млрд. преди две години и половина, сега вече е над 4 млрд, коментира пред bTV бившият енергиен министър Румен Овчаров.

"Аз напоследък използвам едно сравнение между популизма в политиката и алкохола в бита – в малки количества и двете са полезни... Когато прекалиш следва тежък махмурлук, когато продължаваш да правиш това, то се превръща в хронично пиянство", иронизира той.

Още по темата

По думите му премиерът вече е наясно, че не може да се мърда с цените на електроенергията и всячески се опитва да прехвърли вината другаде – напр. на КЕВР, който хем е независим регулатор, хем стана обект на политически натиск в края на миналия месец.

Според Овчаров, интерес от замразяване на цените имат не само политиците, които непрекъснато говорят за резерви в енергетиката без конкретни резултати. Той нападна българския бизнес (същият, който протестираше срещу новите цени преди месец – бел.ред.), като посочи, че той е с най-голямата енергоемкост в целия ЕС, като повечето конкуренти на родните компании достигат с пъти по-висока ефективност. Това, по думите на бившия министър, е на фона на цени на тока в размер на 50% от средните за евросъюза.

Според него не е нормално всички производители на свободния пазар да са освободени от такса "Задължение към обществото" и тя да се поема от обикновените потребители.

Румен Овчаров отбеляза, че колкото по-късно се стигне до поскъпване на това, толкова по-невъзвратими ще са загубите.

"Докато продължаваме да робуваме на тезата, че цената на електроенергията е социалната категория, а не икономическа, ще се получава така", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Овцаров, какво като харчи много ток?Нали ти си енергиен олигарх и печелиш от това, що се правиш на луд, крадец нещастен !
33
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Мисля че този ми сложи топломера.не съм сигурен,същите подли очички
32
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Типичен случай за България - Видна фигура на енергиината мафия, дава акъл по медиите "кой е виновен и как да се оправи работота" която навремето да се забърка той взе дейно участие! Сега "целия е в бяло" и поучава другите! Абсолютен наглец, който ако имаш държава трябваше отдавна да е в " раиран костюм"!
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крадците най добре знаят какво е положението в НЕК.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Р. ОВЧ.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 29 - Преди 89 та СССР ни даваше всичко. И петрол и суровини. В момента, в който спряха да го правят и ние бяхме дотам.Цялата икономика се крепеше на руските ресурси. Това е положението. Освен това предприятията се приватизираха от бившите величия на БКП, които станаха БСП. А те и понятие си нямаха от бизнес управление. Та това е ситуацията. Освен това имаме и 2 милиона *, които ползват безплатни вода и ток. Само дето това влиза в цената на тока. И понеже всяка година стават повече...
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затвор без съд и присъда за този изедник.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NEK TOVA OZNACHAVA NEKADARNI ENERGIINOEVROGEISKI KUKLOVODIUDase LIKVIDIRA
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България гангстери с побелели коси дават интервюта в несвяс ха хах ха
25
0
 
16
 
! Отговори
kiro преди 8 години
малеее, тоя още бил жив... бял ден да не види мършата !
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЗИ Е АБВ КОЕТО ЗНАЧИ СЛУГА НА БУДА!!!!ИНАЧЕ ЗАЕМА КОЙТО ТЕГЛИ БОРИСОВ БЕШЕ УЖ ТОЧНО ЗА НЕК ПА СА МАЙ ВЕЧЕ НЕ Е НИ ЗА НЕК НИ ЗА ДРУГО А МИ СИ Е ЗА БУДА ДА СИ ГИ АРЧИ! НО УМНИЯ НИ НАРОД СИ ГО ИЗБРА ОТНОВО!
23
1
 
27
 
! Отговори
разбирача преди 8 години
Този червен нахалник е един от най-големите бандити на балаканите. Вероятно ако има съдебна система ще го осъдят на около 500 години затовр за 100 престъпления срещу българският народ.
22
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното е, че ти се спаси. Нали?! Станахте милионери и не ви пука за хората. В България политици и богаташи не ги лови закона. Те си "купуват справедливост". Има Видовден! Има!
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той обвини бизнеса у нас, че харчи прекалено много ток__________________ Шматка червена - имаме излишък, който даже не може и да продадем.... Тока за това е скъп, защото промишлената консумация я няма!
20
1
 
8
 
! Отговори
Писна ми преди 8 години
В таз държава им дай само да търсят кусури в другия! Един до сега не е излязал и да е поел някаква (дори минимална) отговорност за проблеми в областта, в която работи - нито един! Не случайно наглостта у нас се счита за силно качество, вместо за порок :Х
19
7
 
15
 
! Отговори
до 29 - само факти преди 8 години
че е *** - такъв е.. като всички били на власт, един не прекъсна обидната концесия за злато срещу 0.5%, злато което се изнася за САЩ, Канада и други съюзници, НЕ за Русия.Американските танкове са в България, не руските. Преди 89 България имаше войска - днес НЯМА. Преди 89 се построиха училиюата и болниците, които днес ЗАКРИВАТ ДЕМОКРАТИТЕПреди 89 имаше селскостопанско производство - ДНЕС в ДЕМОКРАЦИЯТА вснасяме домати от ЙОРДАНИЯ.мързи ме да продължи, пък и не всеки може да осмисли
18
1
 
5
 
! Отговори
миро преди 8 години
Всички шефове в бг са ***..така или иначе пак тока ще го избият о ниработниците.а те ще продължат да сикарат мерцедесите.алчни и ненаситни
17
1
 
22
 
! Отговори
Сигурно преди 8 години
Краднете, Румене краднете.... Затова дупката е неспасяма... А да видим на есен колко ще скочи ток газ и парно... И да видим будалите колко още ще дремат...
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ovcharov ako ne beshe kral tolkova s madjo niamashe da ima dupka .da varnesh 4 te miliarda .....
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В държавната енергетика средно с 4300 лв. заплата. ДУПКА ОВЧАРЧЕВА КАК ЩЕ МИ ОБЯСНИШ ТЕЗИ ЗАПЛАТИ В ЕНЕРГЕТИКАТА? КОЙ ИМ ПЛАЩА МИЛИАРДИТЕ НА МЕСЕЦ НА ТЕЗИ СМУКАЧИ? МОЖЕ БИ ТИ?