Горанов и Калфин обсъдиха пенсионната реформа с РБ

Да не ограничаваме правото на избор на фонд, предложи Горанов
11
Горанов и Калфин обсъдиха пенсионната реформа с РБ
Снимка: БТА, архив

Финансовият министър Владислав Горанов и социалният Ивайло Калфин се срещнаха с депутатите от РБ, за да обсъдят идеите на реформаторите за пенсионната реформа.

Реформаторите на този етап, с оглед трайно съхраняване на втория стълб, предлагат правото на избор между универсален фонд и фонд "Пенсии" към НОИ да важи за лицата, родени между 60-та и 70-та г. За в бъдеще, след преоценка на доходността от универсалните фондове и промяна на регулациите за тях, да се мисли дали да се увеличава възрастовата група, обясни след разговора съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев.

Той уточни, че по-големи са били противоречията с финансовия министър, отколкото със социалния.

Реформаторите настояват още окончателният избор на фонд да може да се прави не 5 години преди навършване възрастта за пенсиониране, а една година.

Искаме и да се коригира намалението на пенсията от НОИ за хората, които са се осигурявали в универсалния фонд – в момента законът предвижда с приблизително 28 на сто по-малко да получават като държавна пенсия осигурените в универсалните фондове, посочи Кънев.

Идеята на РБ е този процент да стане около 15.

Горанов пък коментира, че за него няма нищо лошо в правото на избор на фонд и не намира никакви аргументи то да се ограничава. Според него някои от идеите на реформаторите променят философията на правителството заложена в промените в КСО.

За някои от тях може да има съгласие, за някои – правителството остава на варианта, който е предложил, посочи министърът.

Ивайло Калфин призна, че няма да могат да убедят всички депутати да гласуват пакета от промени в КСО на кабинета, но се надява, че ще съберат нужните гласове, за да минат те и на второ четене в пленарната зала.

Обсъждахме различни идеи, да видим какво ще формулират като предложения, не са внесени още, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Калфин,сгрешена ти е фамилията!!! Трябва да е КАЛЪФОВ!!!
4
1
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
В РУСИЯ СЕ ПЕНСИОНИРАТ МЪЖЕТЕ НА 60 Г.А ЖЕНИТЕ НА 55 Г.А ВОЕНА ПЕНСИЯ НА 45 Г..ПОГЛЕДНЕТЕ И РАЗБЕРЕТЕ ГОСПОДА ЕВРОПЕИСКИ ГЕЙ.КАК СЕ ЖИВЕЕ В РУСИЯ
3
0
 
3
 
! Отговори
разочарован преди 8 години
Стига с този психически тормоз колкото я бавите толкова повече ни разочаровате.Т о се видя че няма дая дочакаме но да видим реално как ще изглежда този закон за пенсиониране.
2
0
 
6
 
! Отговори
:D преди 8 години
Много се охрани и тоя Калфин брех.Настига Тиквата по размер на глава
1
0
 
19
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Всеки човек с петнадесет-двадесет години стаж трябва да има право на някаква пенсия ,естествено като навърши години за това,това в момента е пладнешки грабеж на обикновения българин