Калфин се кълне: Не спираме пенсиите на инвалидите!

Търсят се начини за повишаване на доходите им, твърди той
14 юли 2015 13:03,
8
Калфин се кълне: Не спираме пенсиите на инвалидите!
Снимка: Булфото, ахрив

Няма да се спират инвалидните пенсии на хора в трудоспособна възраст, а ще се търсят начини да се повишат техните доходи чрез участието им на трудовия пазар. Това коментира пред журналисти министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той беше домакин на работна закуска с посланиците на страните-членки на ЕС в София Хотел Балкан, пише БТА.

Според министъра субсидираните програми не са добра идея за работа на хора с увреждания, трябва да се търсят споделени разходи - част от заплатите да бъдат финансирани от държавата, а друга от работодателите.

Калфин каза, че е бил окуражен за пенсионната реформа от посланиците, като тяхното мнение е, че промяната в параметрите на пенсионната система, която се прави в момента, е абсолютно задължителна. Дипломатите гледат с интерес на случващото се във втория стълб, тъй като по думите на министъра на финансовия пазар има фондове, които са на страни- членки на ЕС.

Още по темата

Калфин припомни, че утре вечер е последният срок за внасяне на предложения между първо и второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване. По повод идеята да се раздели вторият стълб на две категории - на хора с по-голям период на осигуряване и такива с по-малък, като на тези с дългия бъде дадена възможност за избор къде да са партидите, а на другите не, министърът каза, че е чул за това, но смята, че подобна идея допълнително ще усложни нещата. Той не вижда нищо лошо във възможността за избор на всички.

Предстои да бъдат обсъдени условията за инвестиране във втория стълб. И пенсионните дружества, и Реформаторският блок държат по друг начин да се изчислява съотношението между пенсиите от НОИ и пенсиите от частните пенсионни фондове, като частните пенсионни фондове поемат по-ниска тежест от тази в момента, допълни министърът. 

Калфин посочи, че не е излизал от режим на диалог по пенсионната реформа и ще го продължи, като ще потърси среща с представителите на Реформаторския блок и на Патриотичния фронт. Не приемам смесването на различни теми, пенсионната реформа е достатъчно важна и трябва да бъде проведена, съдебната реформа също и трябва да бъде проведена, заяви той.

"Премиерът има достатъчно ангажименти и ги изпълнява, всеки от колегите трябва да си поеме ангажимента в рамките на правителството и да представи така предложенията за реформи, че те да се приемат", каза Калфин в отговор на въпрос.

По повод искането на БСП за размразяване на социални плащания , министърът каза, че колкото повече плащания у нас се обвързват с минималната работна заплата, толкова по-трудно тя ще расте. Аз съм един от тези, които настояват минималната работна заплата да расте и да расте бързо, това е единственият начин държавата да влияе на равнището на заплащането, заяви вицепремиерът. По думите му чрез бюджетната процедура ще се търсят начини да се насочат средства към най-нуждаещите се - хората с ниски доходи.

Министърът коментира и исканията за увеличение на заплатите на социалните работници , като каза, че напълно ги подкрепя - заплатите са ниски, а трудът тежък, но не може да поеме ангажимент преди да се намери решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
4
 
! Отговори
Христо преди 8 години
С безкрайно уважение към всички неравностойни-каква квалификация само са Ви измислили-Ако искате да притежавате чист светъл и леко влажен поглед-Крехка розова и опъната кожичка на лицето и дупето без бръчки-Ако решите че по нещо искате да приличате на вицето КАЛфин.Никога не яжте спанак без агнешко. Зелен фасул без телешко или боб без наденица.Пийте по 8 таблетки омега-3-те са само 100-на лв.на месец.А и червено вино-150-200лв. на месец.Само трябва да повярвате в себе си и готово.
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не е политика на социален министър , а на финансов. Троянски кон на Гоце в правителството , целящ неговия провал.
3
3
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Не спираме пенсиите,които не са пенсии на инвалидите ,които не са инвалиди
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kak ne vi e sram zavidehte im na 115 lv pitate li da li moze da qdat neshto s tiq stotinki
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С ТВОЯТА ПОЛИТИКА ВДИГАНЕ НА ГОДИНИ СПИРАНЕ НА ИНВАЛИДНИ ПЕНСИЙ И НЕЗНАМ ОЩЕ КОЛКО ЩУРОТИЙ ОТ КАЛФИН , ТИ МИСЛИШ САМО ЗА СВОЯ ДЖОБ А НЕ ЗА ХОРАТА , ВСИЧКИ СТЕ ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ , ДАНО ДОЙДЕ ТОВА ВРЕМЕ НЯКОЙ ДАВИ ПОТЪРСИ СМЕТКА , С ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ ЛБРОЯТ ЗАЛГИТЕ НА БЕДНЯКА , ДА НЕБИ ДА ИЗЕДЕ ЕДНА В ПОВЕЧЕ