БСП не иска равни възраст и стаж за жени и мъже

Социалистите внасят промени в Кодекса за социално осигуряване
24
БСП не иска равни възраст и стаж за жени и мъже
Мая Манолова. Снимка: архив, Булфото

БСП скочи срещу предложението на управляващите възрастта и стажът на жените и мъжете да се изравни.

Социалистите вече са готови и с предложение, което ще внесат преди второто четене на промените в Кодекса за социалното осигуряване. С него те настояват възрастта и стажът на жените да е с три по-години по-малко от тези на жените.

Още по темата

Според проекта на управляващите възрастта за пенсиониране трябва да нарасне и за двата пола до 65 години, а стажът да скочи на 40 години пред 2037 г.

Мая Манолова от левицата обаче смята, че това ще стане причина хиляди жени изобщо да не се пенсионират.

Скокът на възрастта и стажа е несправедливо и поставя в неблагоприятна ситуация жените, мотивира се още тя.

Сега жените са дискриминирани, получават с 14% по-малки заплати от мъжете, а работодателите търсят предимно жени, които са на 30 години, с 5 години трудов стаж, отгледали вече две деца, което ще гарантира, че няма да отсъстват от работа.

Жените над 50 години вече нямат шанс някой да ги наеме, младежката безработица е голяма, а за да има някой 40 години стаж, трябва да е започнал работа на 25 години и нито ден прекъсване, продължи Манолова.

Социалистите призоваха всички депутатки да са солидарни с тях и да подкрепят предложението им.

Отделно БСП има и предложение възрастта и стажът да се замразят, както са в момента.

Манолова пък днес ще внесе предложение за поправка в КСО, което е искането на полицаите да се отложи с три години пенсионната реформа в сектор "Сигурност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Kameliio,kato pishesh,posle chetesh li go?.prochitai si texta,che imash pravop.greshki
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За възрастта съм съгласна да е равна, ама стажа-не. В крайна сметка жените си "губим" по няколко години в отглеждане на деца и ако и стажа се изравни жените или ще спрат съвсем да раждат или ще гледат да пробутат детето си в някоя институция веднага. А това не е добре за детето.
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече правата са равни, дори в полза на жените, като много мъже помагат вкъщи и гледат децата. Истината е че мъжете сами се оправяме гладим перем чистим и дори готвим на жените ни, но те искат и искат и искат и искат още и още и още..Замисляли ли сте се колко е продължителността на живот на жените спрямо тази на мъжете? И къде е това равенство?
17
2
 
5
 
! Отговори
Беселина преди 8 години
"С него те настояват възрастта и стажът на жените да е с три по-години по-малко от тези на жените." - така и не става ясно, жените повече ли ще работят от жените или е все тая. С тъпотиите, които се пишат тук всеки ден, човек не може да вярва нито на една дума.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази е към мъжете! Голям мъж е!
15
4
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
До "Бивш член на БСП": И тук ли се появи, бивш и настоящ герберски ***. Вече те посъветвах, ако имаш данни, че някой от тези, които си изброил, наистина е милионер, да ги изпратиш на прокуратурата. Иначе укриваш престъпление (недекларирани доходи) и можеш и ти да станеш клиент на съдебната система. А така, анонимно, всеки политик може да бъде обявен за милионер, включително и бат' ти Бойко, и след това да се напише: "Аз вече никога ... за тази партия ..." и т.н.
14
4
 
4
 
! Отговори
бай Ставри преди 8 години
Аз съм по добър от Майчето и много милея за народа . Който гласува за мен му обещавам на 40 години пенсия от 3000 евро . Аре чао .
13
8
 
2
 
! Отговори
дедо Уйо преди 8 години
Ех да бех по-млад тая убава булка майчето щях да я клатя цела нощ у курника.
12
3
 
6
 
! Отговори
баба ивана преди 8 години
бай иване, като родиш ще си отговориш сам!
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяка жена имаща повече от25 години трудов стаж и е родила и отгледала 2 и повече деца да се пенсионира 5 години по-рано.
10
8
 
2
 
! Отговори
odessa преди 8 години
taia vednaga ia pensioniraite. i izkaraite nikoe po gotino typo kurve komuniagi.
9
8
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Най-умното предложение, изричано досега в тази залаА пишещите по-долу дават ли си сметка, че освен собствени деца, жените в България са принудени да гледат и внуци и възрастни родители, защото цените за такива "услуги" са непосилни за нормалния работещ българин
8
14
 
5
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Това е дискриминация!
7
14
 
14
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 8 години
БСП-ДПС-Атака до вчера бяха на власт , ами да бяха направили всичко , което сега предлагат . Да ама е по лесно сега да се правиш на велик , колко милееш за хората . И понеже много милееха Станишев , Миков , Мая Манолова , Нинова и всички Дъбовци станаха милионери , а баба и дядо на село карат с 150 лв. пенсия. Мерси от такава партия .
6
22
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
разбира се че не бива да са рани, жените живеят по-дълго и следва да се пенсионират по-късно
5
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съгласен съм да се пенсионират с по-малко стаж, но при условие че и пенсията им е по-малка.
4
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Aaa, НЕ! Феминистките оргранизации да изригнат веднага. Как така жената не е равна с мъжа?Пенсиониране на жените на 70 години, а мъжете на 65.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие изобщо не сте погледнали статистиките за последните години. Кои жени над 30 вече са отгледали 2 деца? Само . Българките чак на 30 се решават на дете.
2
2
 
23
 
! Отговори
голфаджията преди 8 години
Това изречение, малко е за "ремонт":"С него те настояват възрастта и стажът на жените да е с три по-години по-малко от тези на жените."
1
14
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Защо когато става въпроса за равенство при заплащане, право на гласуване и разни други е сексизъм и дискриминация към жените, а това не ?