Кадиев разочарован от подуправителите на БНБ

"Всички в ръководството на банката са виновни за КТБ"
15 юли 2015 10:22,
15
Кадиев разочарован от подуправителите на БНБ
Снимка: архив, Булфото

Разочароващ е ходът на новоизбрания управител на БНБ Димитър Радев да предложи за подуправители двама от заместниците на подалия оставка Иван Искров, обяви пред bTV депутатът от БСП Георги Кадиев.

Той припомни, че при изслушването на кандидатите за нов гуверньор на БНБ само Бисер Манолов (кандидатът на БСП) е обявил, че няма да остави в банката нито един от предишните подуправители.

Още по темата

Според Кадиев не може вина за фалиралата КТБ да носи само подуправителят по банков надзор, както предвижда законът в момента. По думите му тези текстове от закона ще бъдат променени.

Социалистът признава, че Радев е представил най-добрата концепция, но смята, че това се дължи, защото при писането й са му помагали хора от БНБ.

„Радев е добър експерт, нямаше нужда от това да го води финансовият министър за ръка в БНБ, Менда Стоянова да го води другаде”, смята Кадиев.

Той е категоричен, че политизирането е вредно за БНБ и именно то е довело до фалита на КТБ.

„Не зная дали е вярно, че заплатата на гуверньора е 45 хил. лв. Ако той има такава заплата, премиерът също трябва да има такава”, коментира още депутатът от БСП.

Заплатата на гуверньора е тайна по закон, но вчера независимият депутат Велизар Енчев обяви, че Искров е взимал 45 хил. лв. на месец.

Кадиев смята, че възнаграждението на управителя трябва да е публично и да има таван, който да е заплатата на председателя на Народното събрание или президента, или друг висш държавник.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Тремор преди 8 години
Много слаб старт за новия управител на БНБ. Това само затвърждава опасенията на всички, че той не е независим и изпълнява чужди нареждания.
12
0
 
3
 
! Отговори
кк преди 8 години
Г-н Кадиев, ами как ще сменят подуправителите??? Ами, ако се разприказват...Сега тези подуправители ще оставят цялата неграмотна пасмина на високите постове в БНБ. Единствен виновен ще е само Искров / не че не е /, но споразумението е никой да не го бара.А до заплатата на Гуверньора, ако е тази която се говори, трябва да падат не от постовете си, а да хвърчат глави. Една ПОЛИТИЧЕСКИ назначена личност с такива тлъсти пари... Никой в България НЯМА право да получава повече от 4-5 хил. лв. НИКОЙ!
11
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 8 години
Da be DOLU KADIEV! KOI GO Interesuva skusanqka kakvo misli
10
0
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
А на мен ми е интересно, как така Кадиев все стига до медиите. На времето така започна и Бойко Борисов - главен секретар на МВР, а през ден го виждахме по телевизията. И все разправяше това, което на хората им харесваше да чуват: "Ние ги хващаме - те (т.е. лошите съдии) ги пускат".Помислете сега кога за последно сте виждали главния секретар на МВР по телевизията? Аз не се сещам. Виж Кадиев и Борисов - доста често.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно на Боце му се услади далаверата с КТБ,сега замислят новата схема с Дилянчо.Коя ли,ще е следващата банка?
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставянето на поста подуправител на Калин Христов,говори ясно,че ГЕРБ и ДПС,са обединени в кражбата на милиарди от КТБ,никой не настоява за връщането на Цв.Василев,а би било много просто мин.Иванов и Митов да повлияят на сърбите,най-вече,чрез европейските институции.Тогава Сърбия би клекнала точно за 2 часа
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак Герберите си слагат техен човек на поста, пишат му домашното, оставят заместниците - пълно безобразие - какво излиза само 2 души в БНБ са знаели за КТБ - управителя и единия му заместник - пълен абсурд. Като правите промени ги правете до край - махнете всички по върховете и назначете кадърни и можещи хора. За това няма да се оправим.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да се сетя за по-смешен и уреден конкурс. Менда Стоянова беше като селска учителка, помагаща на ученика си на селски държавен изпит след 12ти клас. Докато другите се бориха честно, онзи хитрец победителя (който беше най-невзрачния от всички) имаше вътрешна информация, концепция написана от служители от БНБ (???), отиде в БНБ под ръка с министъра преди конкурса за да го представят като победител... Една голяма смехурия. Как другите се навиха да участват в този уреден мач?
5
0
 
7
 
! Отговори
Човек преди 8 години
Такива бюджетни заплати са пълен абсурд и срам в страната. Над 100 пъти по-високи от специалист с висше образование. Хей, Калфин и профсъюзите, време е за единна ставка на длъжностите и заплатите в бюджетната сфера. Стига с гръцкия сценарий.
4
0
 
2
 
! Отговори
Милиционер преди 8 години
Димитър Костов беше министър на финансите на Жан Виденов. То бива експертиза, но чак пък толкова! Само си се надяваме на промени в живота ни! Кучетата си лаят, ченгетата си правят каквото си решат! Назначават, уволняват .... УПРАВЛЯВАТ!
3
0
 
3
 
! Отговори
Сисо преди 8 години
А всички друго са разочаровани, че беше толкова нечестно избирането на Радев, нямаше никаква конкуренция, а изборът му беше изфабрикуван
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Относно избора на Радев на старите подуправители Менда Стоянова каза, че е важно да се оценяват по резултатите от работата им досега, а по думите й тя е била положителна. Mdaaa Със сигурност, ама за КОЙ???
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ето защо отлага и отлага да си подаде оставката - всеки ден 2250лв. струва!!!!