Местан, Радан, кафе и баклава... Топи ли се ледът?

ДПС обаче няма да пордкрепи конституционната реформа
Обновена: 15 юли 2015 18:16 | 15 юли 2015 15:42,
20
Местан, Радан, кафе и баклава... Топи ли се ледът?
Снимка: архив Булфото

Час и половина лидерите на ДПС и РБ Лютви Местан и Радан Кънев водиха преговори за конституционната реформа в парламента. След разговорите стана ясно, че движението няма да даде подкрепа за промените при вота след седмица, но остава отворено за сериозна съдебна и конституционна реформа след местния вот.

Реформаторите пък обявиха, че въпросът вече не е дали ще има съдебна реформа, а кога, защото е ясно, че конституционно мнозинство в парламента има.

След срещата Радан Кънев обясни и че на толкова сериозен политически разговор досега не е присъствал в живота си, а Лютви Местан нарече разговорът коректен и конструктивен. Участници в него пък разказаха, че бил воден на баклава и кафе.

Реформаторите обясниха, че ДПС предлагат да се търси съгласие за пакет съдебна реформа - промени в Конституцията, процесуалните закони и Закона за съдебната власт. Кънев обаче беше категоричен, че за РБ не е приемлив вариант реформата да се отложи за след изборите, защото партиите в парламента си нямали нужното доверие за подобно отлагане.

В същото време Кънев обясни, че след разговорите станало ясно, че има конституционно мнозинство.

"Въпросът за съдебната реформа стои отворен, докато въпросът за това дали има конституционно мнозинство за съдебна реформа изглежда вече е затворен - такова мнозинство има", каза Кънев. Той обясни и че големият въпрос вече не е дали, а кога България ще има истинска съдебна реформа.

"На толкова сериозен политически разговор до този момент в живота си не съм присъствал", каза Кънев и допълни, че разговорите ще продължат.

Подобна теза защити и здравният министър Петър Москов, който участва в разговорите като зам.-шеф ДСБ. Тонът между двете партии също бил обсъден.

"Мисля, че сме достатъчно разумни политици, да знаем, че той е последица на искрени убеждения и страхове и от двете страни. Той не е плакатен, така че промяната в отношението ще дойде с промяна в поведението както от наша, така и от тяхна страна", каза още Кънев.

Лидерът на ДПС пък обясни, че искането за рефрма след изборите не е стопиране на реформата. "Този конституционен проект битува като проект на колегите от РБ. Но когато става дума за конституционна реформа, трябва да се демонстрира обща воля", каза Местан.

Той обясни, че при гласуването след седмица ДПС най-вероятно ще натисне бутон "въздържал се" или няма да участва във вота. Така движението щяло да даде знак, че е готово активно да участва в реформата, но по-мащабна и разгърната. Той отново обясни и че няма как ДПС да подкрепи проект, от който, както се обяснява, зависи съдбата на кабинета, в който пък са ПФ.

"Независимо какъв би бил резултатът от това първо гласуване, той не трябва се драматизира и вратите на диалога да се затварят. Животът продължава и смятам че с обща воля реформата може да се осъществи", каза още Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Лед никога не е имало между Радан, Корман, Местан, Доган. Всичко е прах в очите и борба за постове.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Националните предатели от ДПС, дето са против пипането на Конституцията и Реформаторите, дето досега не са направили нито една реформа ахахахахахЩо всичките не се разкарате от властта?
8
1
 
5
 
! Отговори
5 преди 8 години
До избирател-безпартиен, не стават,пък рамадан им ходи ,като на кръстник.
7
1
 
2
 
! Отговори
знайко преди 8 години
до Веселин Узунов Знам че е малко рано за вечеря,но за тебе е задължително да вечеряш веднага!!!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KozaTazi Lisica na snimkata e nai hitriq politik na Balgariq! Volen beshe istenski patriot dokato toq hitrec nego podkupi! Apartamenta na Gadjeva e kupen za 240 000lv s Depesarski pari!
5
2
 
7
 
! Отговори
Бюреков преди 8 години
Рамадан отишъл при Местан. Липсвал Корман. Нямаме новина.
4
4
 
7
 
! Отговори
чучолигарчо преди 8 години
"На толкова сериозен политически разговор до този момент в живота си не съм присъствал", каза Рамадан Мъдев...Бааах мама му каква сериозност на Местан, Радан, кафе и баклава...ВЪХ ТИЯ УБИХА ВСИЧКО ДЕТСКО У МЕН С ТАЯ СИ СЕРИОЗНОСТ!
3
5
 
9
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 8 години
Нищо не става от тази турска партия ДПС . Те чакат нещо пазарлък и тогава ще гласуват иначе се правят на ощипани .
2
7
 
14
 
! Отговори
LED преди 8 години
Местан и Рамадан са хапнали по един фламбиран сладолед, а за нас - разтопен лед т.е. студена водица за бистра главица!
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко романтично!