Част от промените за референдума – безпринципни!

Това е тема, недостижима за България, твърди експерт
16 юли 2015 16:45, Анисия Иванова
7
Част от промените за референдума – безпринципни!
Снимка: Bulgaria On Air

Вероятно има споразумение между ГЕРБ и ДПС за приемането на  правилата за провеждане на референдум, както стана при избора на управител на БНБ, обяви в ефира на Bulgaria On Air депутатът от БСП Янаки Стоилов.

През миналата седмица НС отложи обсъждането на тази точка. Тогава ДПС видя опасност в промените в закона, които управляващите са внесли между първо и второ четене. Според Движението поправките целят да подпомогнат успеха на президентския референдум и въвеждането на смесена избирателна система в страната.

Според анализа на Стоилов намаляването на прага на около 400 хиляди гласа, с които да се инициира провеждане на референдум, ще направи инициативата по-достъпна.

Още по темата

Предложенията, които се правят за съчетаване на референдумите с различни избори, са продиктувани от сегашната конюнктура, смята депутатът.

Той обясни, че когато има съчетание с общи местни избори, както ще е наесен, се предлага да се изчисляват гласовете, подадени за общинските листи за съветници, плюс гласувалите за референдума в чужбина.

"Формулата не само е сложна, но до голяма степен е безпринципна", смята Стоилов и обяви, че явно се очаква инициираният референдум от президента да има валиден резултат.

Той посочи, че единствената връзка между двете допитвания е, че се съчетават като изборен процес. Според него няма нищо общо между темите за референдума и провеждането на местните избори.

Наред с това има реален риск да се затрудни провеждането на местните избори, като опасението на Стоилов е, че в някои секции изборният процес няма да завърши. Той направи сметка, че ако се умножи средният брой гласуващи в една секция по необходимото време на един избирател да попълни всички бюлетини – за кмет, за общински съветници, плюс трите въпроса на референдума, времето може и да не стигне. Процесът ще е труден и за "изморените изборните комисии" да отчетат резултатите.

Това, което се предлага, не е анализирано и не е направен разчет от хора, които практически са в организацията на изборите, убеден е Стоилов.

"В случая е много важно да не се опорочат местните избори чрез съчетаването на референдума с тях", каза той и допълни, че "референдумът е тежката артилерия на демокрацията, но в нашите условия трябва да се прави по начин, който да окуражи хората".

Темата е толкова тежка артилерия за българските политици, че те се опитват да не я използват, смята Славея Христова от Сдружение "Болкан Асист".

По думите й партиите у нас само си служат с понятието референдум и го използват за предизборни цели.

"В България нямаме нито нужния опит, нито практика", смята тя. Според нея видът, в който е законът в момента, обслужва единствено големите политически партии. В последните години има много сигнали от страна на обществото, че иска реално да участва в управлението. По думите й това е изключително важна тема, "но все по-недостижима за България".

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
36
 
! Отговори
Соц преди 8 години
Аз няма да гласувам за референдума на Бойко Борисов и Плевнелиев !!!
3
11
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ЯНАКИ ИЗПУСНАХТЕ КОКАЛА ВЕЧЕ КАКВОТО ВИ ПОДХВЬРЛЯТ ТОВА ЩЕ Е----ЕДВА ЛИ ЩЕ ИМАТЕ И 4 ПРОЦЕНТА С ТОВА КОЕТО ВЬРШЕТЕ АТАКА НАБИРА СКОРОСТ И МНОГО СМЕТКИ ЩЕ СЕ ОКАЖАТ ПОГРЕШНИ ДПС И ВИЕ ЩЕ СТЕ С ЕДНАКВИ РЕЗУЛТАТИ
2
13
 
38
 
! Отговори
Miro преди 8 години
и к'ъв точно експерт е Янакиту...?!? поредния гьон!
1
11
 
47
 
! Отговори
ист преди 8 години
След 25 години народен представител, нармално е човекът да се е повредил.