При провал на конституционната реформа - нестабилен кабинет

Радан Кънев все още е оптимист, че промените ще минат
21
При провал на конституционната реформа - нестабилен кабинет
Снимка: архив Булфото

При провал на поправките в Конституцията и правителството може да се окаже нестабилно, смята лидерът на ДСБ, част от РБ, Радан Кънев.

"Ако не минат конституционните промени, нищо не е стабилно в България. Ако нямаме съдебна реформа, нещата стават твърде кризисни, така че нека да не предвиждаме този сценарий, аз още съм оптимист", коментира той, въпреки че по-рано днес дори и намесата на премиера Бойко Борисов не успя да сближи позициите на ДПС и РБ по отношение на промените в Конституцията.

Още по темата

Според Кънев причината за това е, че ДПС иска пленумът на ВСС да назначава съдиите и прокурорите, което би било имитация на съдебна реформа.

Във внесените вече промени от 132-ма депутати от ГЕРБ, РБ и ПФ, е записано, че пленумът и двете камари на ВСС да вземат всички свои решения с явно гласуване, а съдийската и прокурорската колегии ще отговарят за назначенията, повишаването, преместването, освобождаването, дисциплинарните наказания на магистратите и ще назначават административните ръководители в съдебната власт.

"Непреодолим е въпросът с желанието на ДПС в новия проект да се прехвърлят правомощията на ВСС към пленума, т. е. да направим имитация на съдебна реформа за пред чужденците", отсече Радан Кънев.

Според него важният политически въпрос е дали става дума за реална промяна и наистина смислена реформа.

"Никога досега не е имало политическа воля да се направи истинска съдебна реформа, но вече има гражданска воля за това и е време политиците да се замислим", коментира още реформаторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.