При провал на конституционната реформа - нестабилен кабинет

Радан Кънев все още е оптимист, че промените ще минат
21
При провал на конституционната реформа - нестабилен кабинет
Снимка: архив Булфото

При провал на поправките в Конституцията и правителството може да се окаже нестабилно, смята лидерът на ДСБ, част от РБ, Радан Кънев.

"Ако не минат конституционните промени, нищо не е стабилно в България. Ако нямаме съдебна реформа, нещата стават твърде кризисни, така че нека да не предвиждаме този сценарий, аз още съм оптимист", коментира той, въпреки че по-рано днес дори и намесата на премиера Бойко Борисов не успя да сближи позициите на ДПС и РБ по отношение на промените в Конституцията.

Още по темата

Според Кънев причината за това е, че ДПС иска пленумът на ВСС да назначава съдиите и прокурорите, което би било имитация на съдебна реформа.

Във внесените вече промени от 132-ма депутати от ГЕРБ, РБ и ПФ, е записано, че пленумът и двете камари на ВСС да вземат всички свои решения с явно гласуване, а съдийската и прокурорската колегии ще отговарят за назначенията, повишаването, преместването, освобождаването, дисциплинарните наказания на магистратите и ще назначават административните ръководители в съдебната власт.

"Непреодолим е въпросът с желанието на ДПС в новия проект да се прехвърлят правомощията на ВСС към пленума, т. е. да направим имитация на съдебна реформа за пред чужденците", отсече Радан Кънев.

Според него важният политически въпрос е дали става дума за реална промяна и наистина смислена реформа.

"Никога досега не е имало политическа воля да се направи истинска съдебна реформа, но вече има гражданска воля за това и е време политиците да се замислим", коментира още реформаторът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 8 години
Раданчо ,кого заплашваш ,бе "пиле райско" ? Ще си "натискате парцалите" в парламента ,защото повече никога няма да "го видите"
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Рамадан Кунев и тоя грозник - наградения Протестър да се държат здраво за шлифера на Боце, че при едни нови Избори ще гледат парламента само по телевизията.
15
6
 
3
 
! Отговори
???? преди 8 години
Радане, Рамадане, *** на Черен Ваньо, за какви реформи говориш, виж, че образованието ти е на ниво трети клас в кърджалийско село, нямаш професионален опит, само се натягаш глупашки като комсомолец!!!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква реформа е това да разделиш един корумпиран орган на два корумпирани органа??? Защо няма ефективно осъдени, в това число висшестоящи държавни служители без оглед президент, министър, депутат и т.н.?
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Одисей 1Не се притеснявай . В следващото народно събрание и толкова депутати няма да изпратите.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Раданчо бил оптимист ? Според мен той е неадекватен . Направо си приличана надрусан.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма как да има качествена промяна в съдебната система след като реформата я правят адвокати. Най-големите поразии в съдебната система ги направи 2-ри адвокатски колектив София. При всяко идване на власт на СДС и производните му , сменят ВСС и слагат все по- послушни и по-некадърни кадровици на съдебната система.
10
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Всъщност,доколкото разбирам и Доган и Първанови Борисов също се съгласи,искат този проект за реформа,внесен в парламента от Реформаторите и ГЕРБ да бъде изтеглен и на негово място да се предложи само от ГЕРБ нов удобен на ДПС.Или играта е да се елиминира Реформаторският блок ,защото те били агресивни и неграмотни според Първанов!Иска се от трима -Гоце,Буда,Павел в парламента да няма наследници на репресираните от комунистическият режим!
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКакви реформи какви 5 лева. РБ е съгласен и с дявола ортак да стане за да остане на власт. Егати реформаторите след като опряхте до Пеевски, и му се кланяхте до земята .
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма как да се случи Съдебната реформа в БГ, за съжаление. Или поне, докато управялва ГЕРБ. Иначе от 280 депутата 180 отиват директно при Бай Ставри. Половината съдии - с тях.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радане, дръж се за шлифера, че при нови избори, ще гледаш парламента само по телевизора.Отврати достатъчно избирателите си с лакейското си поведение, нищонеправене и празноговорене.
6
4
 
5
 
! Отговори
тъп народ преди 8 години
РАМАДАНЕ , РАМАДАНЕ .... КОЙ КЪДЕ ТЕ ХВАНЕ .... да отнесеш .. е .. НЕ...
5
2
 
4
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Това е най- стабилният кабинет, който България е имала. Кабинетът се крепи на зависимостите един към друг на политическите субекти участващи в него. На жаждата им за власт и беззаконие, на корпоративния интерес и комисионните
4
5
 
7
 
! Отговори
ЦИРК преди 8 години
Рамаданчо плаши гаргите, а през това време Гоце, Боце и Доган кроят шапка на "реформаторите" :)
3
2
 
7
 
! Отговори
Пена преди 8 години
Надайте се на риформи!
2
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
В СЛУЧАЯ КЬНЕВ Е ПРАВ ----ДПС НЕ ИСКА ПРОМЕНИ И ПРИЦЕЛА И ДА ЗАВЗЕМЕ ОКОНЧАТЕЛНО СЬДЕБНАТА ВЛАСТ Е ЯСЕН НО КУНЕВА ИСКА СЬЩОТО И КЬНЕВ БЕЗ КУНЕВА Е ЗА НИКЬДЕ ПЬК НЕ ИМ ИЗНАСЯ НАМЕСАТА НА ДСБ НО КАКВО ЩЕ ОТСЕКАТ АМЕРИКАНЦИТЕ КОИТО СА СЬС ДПСП И РБ ЩЕ Е ЯСНО СЛЕД 2---4 ДЕНА СЛЕД ТОСЕЩЕНИЕТО НА КЕРИ ПРИ БОЙКО
1
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никаква имитация! Петък се очертава като ден първи, в който започваме да говорим за нови предсрочни избори! Този парламент върви към края си! Беше ясно отдавна, че турската мафиотска партия дпс, заедно с комунистите от бсп, атака и абвгз, ще бъдат спирачка за каквито и да било промени! А да не забравяме, че в сегашният парламент има и абсолютно безсмислени отломки от партията на дудуците... НОВИ ИЗБОРИ! Това е пътят сега.