Борисов уговори ДПС за Конституцията! РБ се дърпа

Премиерът за правосъдния: Сам не може да се справи – ще го омачкат
Обновена: 22 юли 2015 14:33 | 22 юли 2015 14:22,
181
Борисов уговори ДПС за Конституцията! РБ се дърпа
Архив: БТА

ДПС дават подкрепа за базисните промени в Конституцията. Това се разбра след извънреден председателски съвет в парламента между лидерите на всички партии в Народното събрание и премиера Бойко Борисов. Така гласовете за ремонта напрактика вече са събрани. Реформаторите обаче, които досега търсеха съгласие за промените, не са дали окончателната си подкрепа и предстои да вземат решението си, стана ясно от думите на премиера.

Още по темата

Пред медиите Борисов обяви, че са събрани необходимите гласове за разделянето на съдийската и прокурорско-следователската колегия. Има намерена подкрепа и за засилването на ролята на Инспектората и за кариерното развитие. Спъни-камъкът за съгласиета на Рефрматорите, обаче, се оказва квотите в двете колегии. В момента предложението е 8 съдии срещу 5 от квотата на парламента в съдийската колегии, и 6 на 6 в следователско-прокурорската. Сега се предлага 6 на 5 за прокурорите и 8 на 6 за съдиите. Реформаторите трябва да решат дали ще го подкрепят, или не.

"Казах им, че независимо, че вече бихме могли да съберем достатъчно гласове и да се промени Конституцията, ако те не постигнат единно решение на РБ, буквално заявих и на тях - ще отида на поражение в петък, но няма да дам условия за напрежение върху РБ. Затова се надявам да намерят сили и воля да подкрепят подобно решение, защото в петък при липсата на гласове ще бъде огромно поражение и за ГЕРБ и за РБ", каза Борисов. Той отново повтори, че всички партии дават подкрепа, без БСП и РБ?

Ако се стигне до съгласие, партиите са се разбрали между първо и второ четене да се пита Конституционният съд дали има проблеми в поправките. 

По неофициална информация обаче в кулоарите на парламента до гласуване в петък едва ли ще се стигне и проектът на Реформаторите ще отпадне от само себе си. 

Борисов пък даде пълната ни подкрепа за правосъдния министър Христо Иванов. Той обяви, че реформата му не е бламирана.

"Аз водя тази битка за двете колегии заради изричното изискване на министъра. Аз от негово име ходя да се разправям дни наред. Правя го заради него, той сам не може да се справи, видно е, сам ще го омачкат", каза премиерът. На въпроса ще му поиска ли оставката при провал на реформата, той отъврна: "Напротив, стоя зад него и го подкрепям и върша това заради него.

Премиерът обясни и че Христо Иванов не е от квотата на Реформаторите, а от тази на ГЕРБ, защото той го е оставил в кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
9
 
! Отговори
5орна коалиция преди 8 години
Сега РБ,ще чупят пръсти 2-3дена,като ощипана мома,а после,ще плеснат с ръце и всичко,ще е ок.Аман от този треторазряден цирк.
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Кама Сутра има нова поза Бойко Борисов.
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Boiko Zezo oschte li ne e v Satvora smeschni Rabota ako e dr odava schte e v Satvora a Zezo gimnastika do bB i se smee
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Boiko kak s starite agenti kato Goze Kalfin i dr sa kombinirasch a i s dps ne gi plaschi Ami gi napusni da si 4upat glavite vs Ste bkp a Sega dr partii
75
1
 
2
 
! Отговори
хаха преди 8 години
До БългарчеПоследните няколко дни , Рамадан е изкарал много по дълго време от борисов в кабинета на Местан .Какво са правили не знамсамо знам , че днес след излизането си от кабинета на Местан , радан е казал че са сближили позициите си ... каквото и да значи това
74
0
 
0
 
! Отговори
voron преди 8 години
До хахаок, имаш право за всичко това (макар, че възраста за пенсиониране расте навсякъде, там проблемът е по-голям отколкото се признава). предполагам, че симпатиите ми към РБ се дължат на това, че не асоциирам лично Радан с всички останали. но разбирам, че тезата ми става все по-миниат'рна. и все пак, те са ми единствена надежда.. : )
73
0
 
9
 
! Отговори
Българче преди 8 години
Пак са изпили с Местаня по едно горчиво турско кайве и са изяли по една шекер баклава.Герберо-депесарска му работа!
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РУМЯНО, РУМЯНКЕ
71
1
 
15
 
! Отговори
Спеца преди 8 години
Борисов "уговорил" ДПС?Много силно казано !Нали Доган предложи на Първанов, Борисов за Генерал ?Много ги е "уговарял", та те са си стари дружки , нелегални уж!Лелее какви сте мъстии .....български политици!
70
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ега ти се лошите актьори на всички е ясно ,че ГЕРБ и ДПС са коалиция!
69
1
 
1
 
! Отговори
шпиндел преди 8 години
До дамтова звучи правдоподобно всъщност. аз все си мисля, че от тях единствено се чуват адекватни идеи, но си прав, в ретроспекция и те не са стока. което прави нещата още по-тъжни.
68
0
 
7
 
! Отговори
хаха преди 8 години
До voronаз пък като чуя за реформи и ми настръхват косите.ОК говорим си с теб .Каква беше реформата на Калфин подкрепена и от РБ ...да работим до 65 години и да имаме 40 години трудов стаж .... това реформа ли е .... просто се утежнява още повече живота на хората .реформата на москов също цели да ореже достъпа до лечение още повече ...Какво ни гарантира , че съдебната реформа също няма да е на по зле ...съдиите и те са хора и те са подкупни и не вярвам че ще се подобрят и там нещата
67
0
 
7
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Пореден спектакъл от типа "Ущипана невеста" ни разиграват ДПС, ГЕРБ, РБ... Все едните се дърпат и накрая...хоп стигат изненадващо до консенсус- в името на личния интерес на лидера
66
0
 
5
 
! Отговори
Жак преди 8 години
До 77 Одисей 1Да де, но като дойдат "умните красивите и пръдливите", ще се оправи ли работата в съда ? Блаженни са вярващите.....
65
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
76 Народецо , да не ти се налага да ходиш за нещо в съда , но тогава ще разбереш
64
1
 
8
 
! Отговори
дам преди 8 години
До шпинделкакъв коректив може да са РБ , те влязоха в парламента благодарение на това , че обещаха , че никога не биха подкрепили Борисов за премиер .Да ама бързо забравиха за обещанието си .РБ с нищо не са по различни от Бареков ... влязоха във властта и сега се опитват да внушават , че правят хубави неща , за да се харесат на хората и пак да гласуват за тях ....нищо че каквито и да е конституционни промени не могат да гарантират , че съдиите няма да са корумпирани и чао мега очакванията
63
0
 
6
 
! Отговори
Пиер преди 8 години
Някои така разбират "рИформата"- Да свалим вашите, за да сложим нашите......
62
4
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
71 Какво чуждо посолство бе Жак стига повтаряли като навити пружинки едни и същи глупости , ти доволен ли си от СЪДА Кажи бе
61
0
 
2
 
! Отговори
до 75 преди 8 години
По-добро за кого бе другарю. За вас гербоактивистите ли. Едно вереме същото правеха и комунистите. Не сте много по-различни. На никого не му пука за народеца. Само на избори.
60
3
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
Просто си кажете честно ИСКАТЕ ЛИ НЕЩО ДА СЕ ПРОМЕНИ В БЪЛГАРИЯ КЪМ ПО-ДОБРО или НЕ Дори не е важно , че формално Реформаторския блок е инициатор на тези промени . Ккато вече Радан каза , те дори към днешна дата това което се предлага е силно редуцирано в сравнение с предизборната им програма , но няма как да се предложи и другото . Не им гласувахте доверие . Но от някъде трябва да се започне