Борисов уговори ДПС за Конституцията! РБ се дърпа

Премиерът за правосъдния: Сам не може да се справи – ще го омачкат
Обновена: 22 юли 2015 14:33 | 22 юли 2015 14:22,
181
Борисов уговори ДПС за Конституцията! РБ се дърпа
Архив: БТА

ДПС дават подкрепа за базисните промени в Конституцията. Това се разбра след извънреден председателски съвет в парламента между лидерите на всички партии в Народното събрание и премиера Бойко Борисов. Така гласовете за ремонта напрактика вече са събрани. Реформаторите обаче, които досега търсеха съгласие за промените, не са дали окончателната си подкрепа и предстои да вземат решението си, стана ясно от думите на премиера.

Още по темата

Пред медиите Борисов обяви, че са събрани необходимите гласове за разделянето на съдийската и прокурорско-следователската колегия. Има намерена подкрепа и за засилването на ролята на Инспектората и за кариерното развитие. Спъни-камъкът за съгласиета на Рефрматорите, обаче, се оказва квотите в двете колегии. В момента предложението е 8 съдии срещу 5 от квотата на парламента в съдийската колегии, и 6 на 6 в следователско-прокурорската. Сега се предлага 6 на 5 за прокурорите и 8 на 6 за съдиите. Реформаторите трябва да решат дали ще го подкрепят, или не.

"Казах им, че независимо, че вече бихме могли да съберем достатъчно гласове и да се промени Конституцията, ако те не постигнат единно решение на РБ, буквално заявих и на тях - ще отида на поражение в петък, но няма да дам условия за напрежение върху РБ. Затова се надявам да намерят сили и воля да подкрепят подобно решение, защото в петък при липсата на гласове ще бъде огромно поражение и за ГЕРБ и за РБ", каза Борисов. Той отново повтори, че всички партии дават подкрепа, без БСП и РБ?

Ако се стигне до съгласие, партиите са се разбрали между първо и второ четене да се пита Конституционният съд дали има проблеми в поправките. 

По неофициална информация обаче в кулоарите на парламента до гласуване в петък едва ли ще се стигне и проектът на Реформаторите ще отпадне от само себе си. 

Борисов пък даде пълната ни подкрепа за правосъдния министър Христо Иванов. Той обяви, че реформата му не е бламирана.

"Аз водя тази битка за двете колегии заради изричното изискване на министъра. Аз от негово име ходя да се разправям дни наред. Правя го заради него, той сам не може да се справи, видно е, сам ще го омачкат", каза премиерът. На въпроса ще му поиска ли оставката при провал на реформата, той отъврна: "Напротив, стоя зад него и го подкрепям и върша това заради него.

Премиерът обясни и че Христо Иванов не е от квотата на Реформаторите, а от тази на ГЕРБ, защото той го е оставил в кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
10
 
! Отговори
обучаващ преди 8 години
Той БОСТАН си действа, а вие си драскайте по форумите.
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСИЧКИ ГНУСНИ КАПИТАЛИСТИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗБИВАНИ..............ами нали опитахте 44-та година, бе другарю ... ама не стана.истината е, че всички гнусни комунисти (като тебе) трябва да бъдат избити и все още не е късно !
57
2
 
2
 
! Отговори
voron преди 8 години
До хахаостави другите, аз си говоря с теб сега. ти не мислиш ли, че Радан единствен говори за реформи? остави процентите, чисто принципно.
56
0
 
7
 
! Отговори
Жак преди 8 години
Каквото им наредят от чуждите посолства, това ше направяг и нашите, кукли на конци.
55
2
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
68 Е добре нека си остане така както до сега , това ли искаш , бъди спокоен това е най-лесното , така или иначе всички в Правосъдната система се ослушват как да минат между капките Само че така никога до никъде няма да стигнем
54
0
 
6
 
! Отговори
шпиндел преди 8 години
До дамхаресвам е силна дума. пак повтарям, те са единствения коректив на статуквото. ти на кого си фен? на ББ? като си отвори устата този човечец и потъвам от срам за негова сметка. не е свършил работа за 5 стотинки, много лъже, не знае на кой свят е, нагъл е и представлява много малка част от българите. как да го харесвам?
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време имаше приказка: Мразя да ме преустройват тези, които са се устроили. Тогава имаше преустройство, а сега - реформа. Какво пречи сега да бъдат уличени и затворени корумпирани съдии, прокурори, следователи, адвокати? Пак искат да ни хвърлят прах в очите с високопарни приказки.
52
1
 
0
 
! Отговори
хаха преди 8 години
До voronе добре ама има нонсенс ....не те интересува кой каква подкрепа имал , ама не мислиш ли че другите също не ги интересува какво иска Радан при положение , че не му стигат силите да промени нещо .Когато получи подкрепа даваща му тази възможност тогава ОК.Има много хора които повярваха и на Сидеров , че ще им направи мин пенсия 500 лева , но когато се стигна до там , че се превърна в златния пръст изведнъж забрави за идеите си и замина да плажува на Варадеро
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВСИЧКИ ГНУСНИ КАПИТАЛИСТИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗБИВАНИ,ЕДНА БАНКА И ТЯ ДЪРЖАВНА ЕДИН ПРОЦЕНТ.ЩЕ РАЗДАВАТЕ НАРОДНИ ПАРИ В КРЕДИТИ ОТ МОЯ ДЕПОЗИТ НА ДРУГ КРЕДИТ С МОИТЕ ПАРИ ,МРЪСНИ КАПИТАЛИСТИ САМО БЕЛЕНЕ.
50
0
 
3
 
! Отговори
до неразбралите преди 8 години
На ти куклата,дай си ми парцалките!
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Протурските партии ГЕРБ и ДПС заедно ще променят БЪЛГАРСКАТА конституция"...........По-добре протурски, проамерикански или промарсиански ... отколкото проруски !
48
1
 
1
 
! Отговори
дам преди 8 години
до шпиндел и воронНикой не ви пречи да си подържате и да си харесвата когото и да е било вкл и Рамадан .Проблема е че както вие харесвате рамадан , има хора които харесват , Миков , Сидеров ....и не може да имате претенциите , че говорите от името на всички.Най смешното е че го превръщате като в детска градина , когато Борисов ви даде половината министерства , беше добър , сега вече бил лош , защото не можел да навие Миков, Местан , Първанов , Сидеров да подкрепят реформите на Радан
47
2
 
1
 
! Отговори
voron преди 8 години
До хахаизобщо не отричам!! този парламент не представлява българите. не би могло да е иначе - парите за политика са дадени на ГЕРБ и ДПС, как се пробива такава ДС стена? тезата ми е много по-проста - само РБ говорят за истинска промяна. изобщо не им меря процентите. това, че ти ги мериш изобщо не подкрепя и без това трудно разбираемата идея на постингите ти.
46
0
 
4
 
! Отговори
доц. д-р боко боков преди 8 години
лишеният от адвокатски права пък е министър. към екипа на реформиращите съдебната система е и доносникът павел зидаров. липсва само фидoсова, изтъкнат юрист, нотариус и закононарушител. може за секретар на групата да турят чечка, юриста от рабфак и реформата е готова още преди да е започнала. само за протокола КС е функция на констутицията, а не предпоставка, така че съдът не е компетентен да се произнася, а съществуването му зависи от стария или новия основен закон
45
0
 
5
 
! Отговори
доц. д-р боко боков преди 8 години
неграмотната и проста тиква продължава да се изчерпва от съдържание. явно във винету не пише, че още монтескьо е заявил за крещящата нужда от разделение на властите като предпоставка за демокрация и прогрес. в този смисъл, мутрата като едноличен ръководител на изпълнителната власт няма ама никаква работа да се произнася по теми от съдебната власт. от които нищо не отбира, както и от всичко останало. това не е като рязане на ленти за преремонти и цъкане на мачлета с лос тигрес де бистрица.
44
1
 
2
 
! Отговори
хаха преди 8 години
До voronмного ми хареса последния ти пост .Бъди така добър сега да ни направиш сметка , колко човека са подкрепили Радан , при положение , че той заедно с Кунева и още 7 партии общо имат 5 пъти по малко от получилия малка подкрепа Борисов .Благодаря ти предварително.Ще те улесня .... по твоите сметки , барабар с Кунева , Лукарски и т.н ... РБ представляла около 3% от българите ...Добре ли го сметнах , няма да деля подкрепата му като част от РБ ,защото ще се получи под 1% срещу 15% за Бойко
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реформатори?Няма такова животно.Това е група по интереси , начело с алчни комплексари!
42
4
 
1
 
! Отговори
шпиндел преди 8 години
До дамаз също не смятам, че Радам е човекът, слаби са им ангелите. но всички други, боковци, местани, оня гоце лудия, всички те ме дразнят на порадъци повече от Радан. единствените, говорещи за промени са те. отричаш ли?
41
1
 
6
 
! Отговори
дрън-дрън преди 8 години
Тиквун Магнолиев Банкянский , махни се бе мутро , махни се бе.Какви реформи , какви 5 лв с такъв неандерталец?Просто тройната коалиция вече е четворна.Къде са 16 милиарда?Кой колко открадна?
40
2
 
3
 
! Отговори
voron преди 8 години
До хахаББ е избран от 30% от гласовете, при 49% активност това прави 15% от имащите право на глас. когато ДПС, ГЕРБ, БСП, АБВ, РБ и прочее правят избори - активноста пада под 50%. все пак, РБ са единствените, които реално искат нещо. не ме интересува с колко гласа са, те единствени говорят за фундаментална промяна. факт е, че едни и същи се мотат вече 25 години, това статукво имам предвид. количествените анализи, които правиш, за проценти и пр са просто словестни гимнастики..