ОмбудсМая хваща полето, Пенчев - боцман нов мандат

В крайна сметка парламентът ще реши кой да защитава хората
23 юли 2015 18:00,
81
ОмбудсМая хваща полето, Пенчев - боцман нов мандат
Снимка: Булфото, архив

Ако бъде избрана за омбудсман Мая Манолова няма да има кабинет, а ще бъде навсякъде при хората с проблеми. Това обяви тя при изслушването й за омбудсман в комисията по правата на човека в парламента. Заедно с нея депутатите изслушаха и другия номиниран за поста - сегашният национален защитник Константин Пенчев, издигнат от РБ. 

"Ще ме виждате в ромските гета, на полето, в болниците и парламента, където се обсъждат правата на гражданите", каза Манолова по време на изслушването. Тя обясни, че по време на цялата си политическа кариера не е имала кабинет, освен за година и половина, когато бе зам.-шеф на Народното събраное.  

"Моето движение от тази до другата сграда е приемна. Нямам приемно време, то е винаги, кабинетът ми е навсякъде", каза тя.

Още по темата
Константин Пенчев пък обясни, че ако бъде избран, през втория си мандат ще се пази от популизма, ще е борец и обединител. Той отчете като своя заслуга, че е направил институцията разпознаваема и уважавана.

"За някои съм омбудсман, за други боцман, а за трети просто Пенчев, но хората знаят кой съм и какво правя", каза защитникът. 

По време на изслушването Мая Манолова разказа, че от дете се е вълнувала от защитата на слабите и беззащитните, това я накарало да стане адвокат и да влезе в политиката и да стигне до днешния ден. Тя припомни многото каузи, които е защитавала като депутат - борбата срещу монополите, срещу частните съдебни изпълнители, на малцинства, срещу незаконното подслушване, полицейското насилие и други. 

Манолова даде да се разбере, че БСП вече й е тясна.

"Партийно-политическата роля се оказа много тясна за ефективната защита на националната кауза", каза тя.

Депутатката обясни, че колкото и да е убедителна в зящитата на нечии права, винаги съществува съмнението, че защитава само една част о гражданите, защото е ярък партиец. "А проблемите нямат цвят, те не са леви или десни", каза Манолова.

Константин Пенчев пък разказа какво е свършил през първия си мандат. Той обясни, че заслугата за създаване на зоополиция е и негова, съобщи множество случаи, в които институцията му се е намесила, за да закрие детски дом или защитено жилище без условия за децата. 

През втория си мандат той се видя като борец за човешки права, обединител и посредник. В отговор на въпроси на неправителствени организации Константин Пенчев се застъпи за текст в НК, който регламентира престъпленията от хомофбия. Той се застъпи и за дебат за правото на семейно съжителство на еднополовите. Константин Пенчев разкритикува и изваждането на уязвими групи от незаконни постройки без да им е осигурен алтернативен подслон. 

Подобни отговори на същите проблеми даде и Манолова. Според нея дебатите за правата на хмосексуалните объче трябва да тръгне отдолу. Тя разкритикува и двойния стандарт на европейските институции, които не реагират, когато във Франция бутат ромски гета, но тук ни порицават. Въпреки това тя обясни, че няма как да не защити бременна или дете, изведени от незаконна постройка без да им е осигурен друг дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
познател преди 8 години
най омразния човек когото познавам наред със станишев,корнелия,жан виденов добрев нора ананиева семерджиев,корнезов и то от една партия....интересно
48
0
 
2
 
! Отговори
бб преди 8 години
скрий се ,че ми се повръща,като те гледам !!
47
0
 
1
 
! Отговори
Преди всичко 55 преди 8 години
Сексуални преди всичко -- жената кара остра критическа !
46
0
 
2
 
! Отговори
уеишгдва преди 8 години
Интересно при хората с какви проблеми ще ходи Омбудсмая: с финанансови, психически или сексуални....
45
0
 
7
 
! Отговори
сдхг преди 8 години
Уличница!
44
0
 
8
 
! Отговори
Елисавета преди 8 години
Ето сега е момента да се намери един Костинброд. Да остане доволна Майчето.
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tazi jena e prestapnik mqstoto i e v zatvora....
42
15
 
4
 
! Отговори
МИТЕВ преди 8 години
До Флатко: МНОГО ВИ СЕ ИСКА КОСТИНБРОД ДА Е ИЗМИСЛИЦА НА МАЯ ,НО ТОВА ЩЕ СТАНЕ ЯСНО ,КОГАТО БОКО ВЕЧЕ НЕ Е ПРЕМИЕР И ДЯСНАТА МУ РЪЧИЧКА Е С РАЙРАН КОСТЮМ НЯКЪДЕ В ЗАТВОРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ !
41
2
 
22
 
! Отговори
Кюстендилци преди 8 години
До АнонименНещеме я и у Кюстендил!!! Да си оди у Хасково при другия червен ***!!
40
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те за това и викат Мая-общата, защото и с мъжете така...
39
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази другарка скача от един пост на друг,както едни други от клон на клон.Знае ли въобще какво иска и къде я сърби?Или да падат пари и да има трибуна за джавкане.
38
5
 
24
 
! Отговори
65 преди 8 години
много смешно ми звучи-,,.да защитават хората..''
37
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако бруталното плещене на про.сто.тии е изискване за поста на омбудсман, то комшийката Гинка направо ще я отвее! Не пробутвайте на хората тази окаляна женица! За нея вече няма място в политиката! Да ходи да брани интересите на онеправданите мутри (вече го е правила!)В родния й Кюстендил хората не могат да я дишат!
36
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
омбЛудсмая ще защитава интересите на бсп и братя галеви!
35
3
 
18
 
! Отговори
Нострадамус преди 8 години
Представям си др.Манолова на бостана сред другите дини.Да бе,да...
34
4
 
32
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Като стигнах до "слабите и беззащитните" и се сетих , че е адвокат на братята Галеви , ми се доповръща ..
33
34
 
8
 
! Отговори
Радан Кънев преди 8 години
Накратко за двамата кандидати: Пенчев не е лош човек, но на всички ни омръзна да слушаме как фъфли. Неговото място е зад блока в който живее, да прави домашна лютеница в компанията на бабите - съседки. Мая Манолова ми е политически противник, но ще гласувам за нея ( тайно ще гласуваме). Пенчев не остава без шанс. Ако той още малко изпростее може да го предложим за премиер.
32
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Ми, те казват едно и също-обединител, защитник, незаконни постройки(явно ще пазят АКТИВНО индийските потомци). Защо ламтят за този пост? Колко и какво получава един "омбудсман"? Явно и двамата ще са много добри. Щом и за двамата не са важни заплащането и придобивките(иначе щяха да си кажат;-), то да си делнат длъжността 50:50. А?:-)))))))))
31
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като Мая може да се кандидатира за омбудсман на РБ, то аз реших да се кандидатирам за генерален секретар на ООН. Тя може и да спечели, ас със сигурност-не! Но моят резил определено ще е по-малък!
30
6
 
33
 
! Отговори
Sasho преди 8 години
Сестра Галева първа напуска кораба. Мишките си търсят топли местенца!!!