Разбраха се! Внасят нови поправки в Конституцията

Реформаторите си стиснаха ръцете с ДПС, Борисов доволен
Обновена: 23 юли 2015 16:06 | 23 юли 2015 16:00, Камелия Цветанова
124
Разбраха се! Внасят нови поправки в Конституцията
Снимка: БТА

След седмици совалки в парламента и личната намеса на премиера Бойко Борисов стана ясно, че внесеният вече проект за промени в Конституцията от 132-ма депутати от ГЕРБ, РБ и ПФ няма да бъде разглеждан, а ще има изцяло нов.

Още по темата

До последно реформаторите отказваха да приемат предложението на ДПС за нов проект за поправки в основния закон, които да бъдат приети на заседание на парламента в края на август, но след поредица срещи накрая днес съпредседателят на парламентарната група на РБ Радан Кънев заяви: "Ще бъде внесен нов законопроект за промяна в Конституцията".

"Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи, без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното", обяви премиерът Бойко Борисов, който участва в среща на лидерите на парламентарно представените партии.

Според него това е "един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата".

Борисов специално благодари на лидерите на всички политически партии, които са присъствали на срещата, а именно ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ за това, че са надраснали партийните си пристрастия.

Новият проект за промяна в Конституцията ще има четири точки, а старият ще бъде оттеглен.

Бойко Борисов се надява още утре той да бъде готов и да съдържа трите консенсусни точки – разделяне на ВСС, пряк избор на магистратската квота и засилване на ролята на съдебния инспекторат.

"Има и четвърта точка – ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет", обясни Радан Кънев.

Той добави, че по спорния въпрос за правомощията на колегиите спрямо пленума на ВСС и съотношението на членовете от парламентарна и магистратска квота се предлага идентичен с първоначално внесения законопроект с общо съгласие да бъде отправено запитване до КС и по двата въпроса между първо и второ четене.

"На второ четене ще се гласува съобразно позицията на КС", посочи реформаторът.

След много срещи тези дни с лидера на ДПС Лютви Местан Кънев благодари за "изключителната конструктивност и готовност за компромис, която е неочаквана от една опозиционна партия и при острите отношения, които имаме".

Лидерът на ДПС пък коментира, че партиите в 43-то НС са показали, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. "Взехме трудно, но и вярно решение", добави той.

Оказа се, че сега пък от АБВ мислят дали да са сред вносителите на новите промени. 

"Със сигурност имаме конституционно мнозинство от 160 гласа. Зависи от колегите от АБВ дали ще станат 180. Ако на първо четене са 180 гласа, ще стане изключително бързо приемането", разясни Радан Кънев.

Въпреки че първоначално обвини ДПС, че искат да направят имитация на реформа, днес реформаторът настоя, че новият проект няма да е имитация на съдебна реформа.

"Това е пълноценно, цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи на конституционната промяна. Тоест най-важната точка се подкрепя в своята цялост и дълбочина, както по отношение на правомощията на ВСС, така и по отношение състава на отделните колегии. Не е въпросът да има победители и победени. За всички привърженици на съдебната реформа в България е изумителен, неочакван успех", обобщи Радан Кънев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само Атака може да ги измете всичките, друга алтернатива май няма.
91
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Ами то накрая излезе, че както и да го мислят всички, за каквито и да било промени на Конституцията или друго нещо, накрая става както г-н Бойко Борисов каже. Това е - никой няма думата за нищо. Е, може някой и друг лек съвет, но по-добре - не.:-(
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Drugara boiko Pak uspa da gi Islaje dps To a radan vse golam go dava ama mek i otdtspva saschto li taka pravi jalko sa bG na naroda mu e vse taja
89
0
 
2
 
! Отговори
Николов преди 8 години
До AZ22: Може и да стане ,ако далаверата с омбудсмана се осъществи ! Само че ,седесаро-реформаторския пратеник ,Раданчо , и за *** не става !
88
0
 
3
 
! Отговори
Николов преди 8 години
До Анонимен : Питайте седесаро-герберите ! Ако не ви е ясно кои са седесарите ,пояснявам-реформаторите на Иван Костов !
87
0
 
2
 
! Отговори
ДАНЕВ преди 8 години
До Анонимен : АБЕ ,ПРОСТИ СЕДЕСАРСКИ ТИКВИ ,НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ПОСТОЯННО /ОТ 1989 Г. НАСАМ/ ,ДА ГОНИТЕ "КОМУНИЗМА " ? КАК ЕДНО ХУБАВО НОВО НАЧЕНАНИЕ НЕ ИЗМИСЛИХТЕ ,ОСВЕН ЛИКВИДАЦИЯ,РАЗСИПИЯ И ДР. ! ИМЕНАТА СИ СМЕНЯХТЕ ДЕСЕТКИ ПЪТИ ,СЕГА СТЕ С ГРЪМКОТО ИМЕ РЕФОРМАТОРИ ,НО ТИКВАТА СИ Е ТИКВА -ПРАЗНА ,ДАЖЕ И БЕЗ СЕМКИ !
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РАЗБРАХА СЕ!!!Четете ли българи,както се разбират и за всичко друго/заплати,постове,нови коли,ел.енергия,данъци и такси ...../!!!!
85
0
 
6
 
! Отговори
Georgieva преди 8 години
ЖАЛНА И МАЙКА НА БЪЛГАРИЯ !КРАДЦИ И ДЕФОРМАТОРИ СЕ РАЗБРАХА !ОСТАНАЛОТО Е МЪЛЧАНИЕ!...
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До AZ22Да ти е чистата промяна на конституцията с подписа на Пеевски. Да ти честит брак по сметка между мафията ДПС и РБ.
83
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До AZ22Ако не си сляп,ще видиш,че *** са в управлението и газта дето я пикаят се излива на твоята глава.
82
0
 
8
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Въпроса е че се разбрали и никой на никого няма да търси отговорност, губещия е пак българския народ.
81
12
 
2
 
! Отговори
AZ22 преди 8 години
Бойко : Президент! Радан : Министър-председател! *** пикаят газ!
80
1
 
9
 
! Отговори
тъп народ преди 8 години
БОКО е убиеца на енергийни проекти в България
79
1
 
9
 
! Отговори
ДрагиГласоподаватели преди 8 години
Олигарсите ви благодарят,че гласувахте отново за тях без да разсъждавате.Сега те ще внесат дългоочакваните конституционни промени,угодни за тях разбира се.(Коментар от автора:Абе,ей,***,още ли си мислите,че ГЕРБ,РБ,БСП и ДПС се различават с нещо,различно от абревиатура?Спрете да гласувате с партийните си книжки и спрете да бъдете слепи идолопоклонници.)
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 82 Колкото и да не ти се иска с в грешка.Бостан е ГЕРБ+ДПС+ РБ .А сега честита ти поправка на конституцията с подписа на ПЕЕВСКИ.
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това ,че са си стиснали ръцете с ДПС и въобще че такава партия съществува в България означава че ние никога не сме се освобождавали от турското робство и сега сме под него но формулирано по друг начин-демократичен начин НИЕ СМЕ ПОД ДЕМОКРАТИЧНО ТУРСКО РОБСТВО И ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СМЕ С РОБСКА ПСИХИКА
76
2
 
3
 
! Отговори
смущаващо преди 8 години
Партиите са автономни субекти,водени от волята на избирателите си(уж),така функционира демокрацията.В този ред на мисли,не мога да се сърдя на никой,дори да не споделя моето мнение.Само,че там измежду всичките изброени субекти ,се мъдри едно недоразумение:БДЦ,техните избиратели(слава богу не съм),в никой случай не са ги пратили да прокарват тези политики,само,че Тикваря има навика във всеки парламент да завзема насилствено,някоя парламентарна група и да си гарантира безобразията.
75
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 8 години
Кой се разбраха - тези дето обраха народа си чрез КТБ и му отмъкнаха 4.5 лрд. лева ли. Ще се разберат естевствено - важното е нищо да не се променя.
74
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реформата приключи..., преди да е започнала! Жалко, имах някакви очаквания от РБ, ама вече нямам...! Много жалко!
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ко сега? Реформаторите са за промените на Конституцията, предложена от #КОЙ? а пък комунистите от БСП са против? Нещо се объркАх... Ще викаме ли #КОЙ? #ОСТАВКА!