Разбраха се! Внасят нови поправки в Конституцията

Реформаторите си стиснаха ръцете с ДПС, Борисов доволен
Обновена: 23 юли 2015 16:06 | 23 юли 2015 16:00, Камелия Цветанова
124
Разбраха се! Внасят нови поправки в Конституцията
Снимка: БТА

След седмици совалки в парламента и личната намеса на премиера Бойко Борисов стана ясно, че внесеният вече проект за промени в Конституцията от 132-ма депутати от ГЕРБ, РБ и ПФ няма да бъде разглеждан, а ще има изцяло нов.

Още по темата

До последно реформаторите отказваха да приемат предложението на ДПС за нов проект за поправки в основния закон, които да бъдат приети на заседание на парламента в края на август, но след поредица срещи накрая днес съпредседателят на парламентарната група на РБ Радан Кънев заяви: "Ще бъде внесен нов законопроект за промяна в Конституцията".

"Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи, без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното", обяви премиерът Бойко Борисов, който участва в среща на лидерите на парламентарно представените партии.

Според него това е "един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата".

Борисов специално благодари на лидерите на всички политически партии, които са присъствали на срещата, а именно ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ за това, че са надраснали партийните си пристрастия.

Новият проект за промяна в Конституцията ще има четири точки, а старият ще бъде оттеглен.

Бойко Борисов се надява още утре той да бъде готов и да съдържа трите консенсусни точки – разделяне на ВСС, пряк избор на магистратската квота и засилване на ролята на съдебния инспекторат.

"Има и четвърта точка – ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет", обясни Радан Кънев.

Той добави, че по спорния въпрос за правомощията на колегиите спрямо пленума на ВСС и съотношението на членовете от парламентарна и магистратска квота се предлага идентичен с първоначално внесения законопроект с общо съгласие да бъде отправено запитване до КС и по двата въпроса между първо и второ четене.

"На второ четене ще се гласува съобразно позицията на КС", посочи реформаторът.

След много срещи тези дни с лидера на ДПС Лютви Местан Кънев благодари за "изключителната конструктивност и готовност за компромис, която е неочаквана от една опозиционна партия и при острите отношения, които имаме".

Лидерът на ДПС пък коментира, че партиите в 43-то НС са показали, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. "Взехме трудно, но и вярно решение", добави той.

Оказа се, че сега пък от АБВ мислят дали да са сред вносителите на новите промени. 

"Със сигурност имаме конституционно мнозинство от 160 гласа. Зависи от колегите от АБВ дали ще станат 180. Ако на първо четене са 180 гласа, ще стане изключително бързо приемането", разясни Радан Кънев.

Въпреки че първоначално обвини ДПС, че искат да направят имитация на реформа, днес реформаторът настоя, че новият проект няма да е имитация на съдебна реформа.

"Това е пълноценно, цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи на конституционната промяна. Тоест най-важната точка се подкрепя в своята цялост и дълбочина, както по отношение на правомощията на ВСС, така и по отношение състава на отделните колегии. Не е въпросът да има победители и победени. За всички привърженици на съдебната реформа в България е изумителен, неочакван успех", обобщи Радан Кънев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
8
 
! Отговори
ал джазира преди 8 години
Арабската лига отказала виза за Близнашки .Мотива за отхвърлянето -питали Близнашки с какво може да е полезен за арабите,а той казал:Политическо интриганство и предателство .
51
11
 
1
 
! Отговори
справка преди 8 години
На който не му харесва Европа ,моля.От цял свят хората с лодки идват ,ходят хиляди кил. пеш .Единствено на нашите комунистически командири ,доносници ,атакисти ,турци и на другаря Близнашки не им харесвала Европа.Ами кандидатствайте за някакъв друг континент.
50
0
 
13
 
! Отговори
fuck them all преди 8 години
Коалиция бостан убеди останалите гладни въшки да се наведат и да се хванат за палците. ибрици на Доган и Ердоган от първия до последния !!!
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добри локуми за природонаселението. А какво казвате станало с цената на тока от 1 август ?
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
с 16 млрд Баце може да си купи цели партии, какво остава за пуделчета като Валерката, Янчо и Раданчо.Милионерите ще са си милионери, милардерката - милиардерка с ВЕИ-тата си, олигарсите - олигарси, спонсори на Премиера, а пък народецът - той ще си духа отново супата. Както винаги е било де.
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемите на България идват, когато политиците се разбират. Значи са си поделили плячката и сега ще ни гледат сеира. Първо пак ще ни замажат очите.
46
0
 
13
 
! Отговори
бутафория преди 8 години
И какви са тези промени, каква е манджата забъркана от политиците за политиците никой не съобщава.....промени ама след като засягат българския гражданин кажете как, и какво означават. Поредната бутафорна промена и фасадна демокрация под медииния чадър...
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целия зор е да се отнемат права от съдебната власт (която е пълна с кадри на БСП) и да се дадат на изпълнителната (която сега се държи от ГЕРБ). А гражданите пак ще ручат жабета.И разбира се Цв.Цв. да не лежи в затвора.Затова де що има гербераст се беше изпокрил в миша дупка, докато Моника Маковей беше в София.
44
1
 
5
 
! Отговори
последни новини преди 8 години
Близнашки напуснал ЕС,подал молба за членство в арабската лига.
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" Кажи ми кажи бедний народе кой те в таз робска люлка люлее" Покрай въпроса с тези уйдурми, вчера дупетатите са взели решение за произвеждане на ток от биомаса и продажбата му на преферециални цени. Е, честито чувствително увеличение на тока!
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Uraaaaaa!
41
1
 
16
 
! Отговори
999 преди 8 години
Тикво отивай си!!! ***!!!
40
1
 
9
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Не трябваше ли първо Конституционният съд да се произнесе допустими ли са такива промени на основния закон !? Тово щяло да стане между двете четения! А ако отговорът е ,, не" ! Цялата тази трагикомедия която се случва сега ще се окаже политически фарс! Само,че пак народа ще плати представлението!
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Урааааа! рИформирахми сааа!Жалки некадърници и лапачи. Готови са на ден да се обръщато по 5 пъти само и само да не изпуснат кокала.
38
0
 
19
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Абе момчета,тая Конституция я превърнахте в халваджийски тефтер.А нас някога някой ще ни попита ли за нея!?Е, нищо де.Аз просто така!Работете,работете,но и помнете...23 юли 1942 г.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ибриции!!!!!Къде са ви протестите,бре??????Не си играете на "златен пръст",давате направо на......"пляс,пляс ***,пляс пляс ***......партийно колело..."!!!Това искахте,за това ревахте!!!Е,имате го!!!!!
36
11
 
5
 
! Отговори
позора на прехода преди 8 години
Циреят на прехода -конституция писана от болшевики - днес отива в историята на едни от най -печалните недоразумения.Тази" европейска демократична "конституция беше едно слабо и отвратително отражение на конституциите на Димитров и Живков.Само вижте екземпляра от БКП ,който я брани -комуниста от Скравена.Човека продал народа си и отишъл в ДПС. Следващ ход - отмяната й .По -следващ ,съд за всички които я гласуваха.
35
1
 
4
 
! Отговори
летърман преди 8 години
До ффф ...знаеш ли,ти и такива като тебе никога няма да разберат.То си е заложено в гена ви.Мизерията идва от начина на управление..мизерията не се премахва с вълшебна пръчица и лозунги.Най-важната причина за мизерията сте вие които си стоите в къщи и чакате някой да ви ОПРАВИ.Вие които се научихте през "СОЦИАЛИЗЪМА",че може и да не се работи и да се получават блага.И онази прослойка която получи всичко "по наследство" и го пропиля по барове и курорти...не може да те съдят престъпници и да оча
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво е това ВСС и какво прави ? Какво значене има формата като всичко отвътре мирише?
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народе, народе, докато само намирате кусурите на другите вместо да се обедините и да протестирате общонационално ще продължават да ви третират, като роби.........