Крах за Плевнелиев: Окастриха му референдума в НС

Допитване ще има с местния вот, но само за електронното гласуване
28 юли 2015 16:47,
180
Крах за Плевнелиев: Окастриха му референдума  в НС
Снимка: БТА

Парламентът насрочи референдум по искането на президента Росен Плевнелиев. Изненадващо обаче от него отпаднаха два от трите въпроса, зададени от държавния глава.

Така българите няма да могат да се произнесат дали част от депутатите да се избират мажоритарно и дали да се гласува задължително.

Още по темата

Народните представители се съгласиха да свикат допитване, но само по въпроса да се въведе ли електронно дистанционно гласуване. 

Така парламентът, в който ГЕРБ има най-много гласове, бламира президента, издигнат от партията на премиера.

До неочакваната развръзка се стигна, след като бе решено въпросите на Плевнелиев да бъдат гласувани по отделно.

Депутатите на Бойко Борисов застанаха плътно зад всичките искания на държавния глава. Въпросът за мажоритарния вот обаче събра повече противници и бе отхвърлен с гласовете на БСП, ДПС, РБ, ПФ, АБВ.

Задължителният пък вот бе отхвърлен, макар ГЕРБ да получи подкрепата на ПФ, АБВ и част от РБ. 

Въпросът за електронния вот обаче получи подкрепата на мнозинството депутати. Този път гласове даде и ДПС и заедно с ГЕРБ, РБ, АБВ, БДЦ, питането бе прокарано.

Така на 25 октомври, освен за кметове и за общинари, ще пускаме бюлетини и в референдум за електронен вот. Искането беше подкрепено от 131 депутата, 41 бяха против, а 3 се въздържаха. 

Преди гласуването и опозицията, и партньорите на ГЕРБ разкритикуваха въпроса на президента за мажоритарния вот. Те го нарекоха "неясен" и "объркващ", защото не указва какъв ще е процентът на мажоритарност при въвеждането на смесена избирателна система.

БСП и АБВ поискаха половината от депутатите да са мажоритарни, но гласът за тях да се отчита с пропорционалния. ДПС настоя всичките 240 да се избират мажоритарно.

Реформаторите пък настояха да се пита дали да се свали прагът на преференциите, с които се избират депутати.

Социалистите предложиха и редакция на въпроса за задължителното гласуване - хората да се питат подкрепят ли го, но срещу санкции за негласуване. ДПС настояха пък въпросът да отпадне. 

ГЕРБ отказаха редакцията с аргумента, че не е морално да се променя волята на хиляди българи, които внесоха същите въпроси по време на управлението на БСП и ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крахът е за парламента.
115
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Milioner4eto Rosen kombinatorische sa sebe si verno li e 4e se rasvejda prokopiev i Jena mu kskto i komunagata poslanika v Rom Raikov korupzia laji i milioneri
114
1
 
5
 
! Отговори
жанжан преди 8 години
не съм политически пристрастен!!!Гласувал съм почти редовно но не твърдо за някоя партия а на ротационен принцип :)както и да еМного ми хареса идеята и въпросите за референдума и най вече за задължителното гласуванеОт месеци се говори за това и как ще се проведе въпросният референдум. Бях останал с впечатлението че ще е фактОСТАНАХ ПОТРЕСЕН КОГАТО ВЧЕРА РАЗБРАХ, ЧЕ СА ГО ОТМЕНИЛИИЗЛЪГАХА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОДТРЯБВА ДА СЕ ЛИНЧУВАТ ДЕТО ГО ОТМЕНИХАЗА КАКВО БЕШЕ ЦЕЛИЯ ЦИРК. !!Оплашиха се!!
113
1
 
2
 
! Отговори
До 145 преди 8 години
Ти да не си някакъв ангел небесен дето гледа от горе, че говориш - " това ще стане с вас, онова ще стане с вас" Или викаш не си ангел, а просто *** заблудил се, че селото в което пасеш патките не е част от България.
112
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
деформаторите *** позициите ))))
111
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пигмеят е крах първо за самия себе си, а след това- и за държавата.По- слаб президент не сме имали до сега.
110
1
 
2
 
! Отговори
obrazovan преди 8 години
Добре сега ако пак се събере подписка от 500 хиляди какво става? Има ли организация за такова нещо?
109
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
електронния вот е най важното от всичко. Още 1.5 милиона мислещи ще могат да гласуват. Това може да промени всичко. Може и нова партия да се избута с монозинство.
108
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дупетатите пак предпочетоха народа да ходи за гъби в изборния ден. За скопен референдум няма да си направя труда да гласувам с ръце, ще гласувам с краката си. Вярвам, че няма да бъда единствен.
107
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко и Рамадан мачкат ли *** сега или си отворихте очите най-после за "БГ парламента"?Дебелия и жаден за власт депутат няма да гласува неща,които действат против него.
106
3
 
15
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Краха е за народа-ДПС и политическата мафия ликуват!
105
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо ни манипулират с това че половин милин били подписали искането за референум а не с факта че около 5.5 милиона отказаха подпис. Бутилката не е наполовина пълна а почти празна
104
1
 
18
 
! Отговори
до 150 преди 8 години
До АнонименДа, и интересното е, че ДПС са подкрепили единствено това предложение! Вече няма да се харчат да организират екскурзии по време на изборите! Ще им останат пари за купуването на ромски гласове! Ееей, тия ще затрият България!
103
1
 
10
 
! Отговори
ИВАН преди 8 години
До Анонимен : ХА-ХА ,ЧЕ КОЙ ЩЕ ТИ ДАДЕ ТАКОВА ПРАВО ДА ГЛАСУВАШ ЗА ЦЕНАТА НА ТОКА БЕ , АЛО ? ТИ , ДО ИЗБОРА НА ПРАВИТЕЛСТВО И ПРЕМИЕР НЕ МОЖЕШ СЕ ДОБРА , А ЩЕ ОПРЕДЕЛЯШ ЦЕНИ -АЙДЕ МОЛЯ !
102
4
 
13
 
! Отговори
ВЕСЕЛИН преди 8 години
До Спрете да триете ! : ДА ,ГОСПОДИН СЕДЕСАРО-ГЕРБЕР, И СТОЯНОВ И ЖЕЛЮ И ПЛЕВНАЛИЕВ БЯХА" ДОСТОЙНИ" ПРЕЗИДЕНТИ ,НО ПЪРВАНОВ ГИ ТУРИ В ГОРНОТО СИ ДЖОБЧЕ И ИМ СКРИ ТОПКАТА ЦЕЛИ ДВА МАНДАТА ! ЗАЩОТО РАЗБОЙНИЦИТЕ ОТ СДС И ГЕРБ ,САМО КРАДАТ ,ЛИКВИДИРАТ И "ГОНЯТ" НЕПРЕКЪСНАТО "КОМУНИЗМА" ! ТОВА Е ТЯХНОТО ОСНОВНО ОПРАВДАНИЕ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ !
101
5
 
10
 
! Отговори
Колев преди 8 години
Този човек не може да разбере, че никой не го уважава. Ама то няма и за какво да буде уважаван.
100
1
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
150 е изчерпал темата!
99
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В нормалните държави президентът си подава оставката и се насрочват нови избори!
98
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъжният Мистър Бийн
97
1
 
7
 
! Отговори
ДАН преди 8 години
НАИВЕН........ИЛИ ГЛУПАВ...............ИЛИ НЯКОЙ ПЛАЩА