Гардовете на НСО ще ползват сила и оръжие, но...

... само когато това е абсолютно необходимо, решиха депутатите
Обновена: 30 юли 2015 10:53 | 29 юли 2015 22:00, Красимир Ангелов
111
Гардовете на НСО ще ползват сила и оръжие, но...
Снимка: Булфото

Парламентът прие на второ четене Закон за Националната служба за охрана.

Според новите текстове, при изпълнение на служебните си задължения, офицерите и сержантите от НСО могат да използват физическа сила, помощни средства, специални техники и похвати, но само когато това е абсолютно необходимо.

Още по темата

Определени са и случаите, при които това е абсолютно необходимо - при нападения срещу охранявано лице или служител на НСО при, по повод и във връзка с изпълнение на функциите му по този закон; при противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане; при задържане на застрашаващо сигурността лице, което не се подчинява на разпореждане или оказва съпротива на служител от НСО при, по повод и във връзка с изпълнение на функциите му по този закон.

Забранява се използването на физическа сила, помощни средства, специални техники и похвати по отношение на видимо малолетни лица и бременни жени, записаха в Закона депутатите. Те уточниха, че забраната не се прилага в случаите на масови безредици срещу охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства.

Служителите на НСО ще имат право да ползват оръжие само при въоръжено нападение или заплаха с оръжие, насочени срещу охранявани лица и обекти; за предотвратяване на отвличане или за преустановяване на незаконно лишаване от свобода на охранявано лице; при пресичане на терористични или други общоопасни деяния с възможни тежки последици; след предупреждение при задържане на лице, когато то оказва въоръжена съпротива; за спиране на транспортно средство чрез неговото повреждане, когато водачът му създава реална заплаха за безопасността на охраняваните лица или обекти или възниква опасност за живота и здравето на хора, беше записано в Закона. След използване на оръжие офицерът или сержантът изготвя доклад.

Служителите на НСО имат право и да задържат граждани при определени условия. При задържане те незабавно уведомяват компетентните полицейски органи. До пристигане на полицейските органи на задържаното лице временно се ограничава единствено правото на свободно предвижване.

Парламентът реши на офицерите и сержантите от НСО да се изплаща сума за пътни разходи за отиване и връщане от платен годишен отпуск на територията на страната - за тях и за членовете на семействата им, както и да се покриват част от разходите за отдих и възстановяване на служителите и членовете на техните семейства, като това е за сметка на средствата за социално-битово и културно обслужване по бюджета на НСО по ред, определен от началника й.

Началникът на НСО е длъжен да освободи офицер или сержант от изпълнение на служебните му задължения при сключване на граждански брак - 7 календарни дни, решиха още депутатите.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес депутатите решиха, че началникът на НСО ще се назначава от президента на републиката с указ след съгласуване с Министерския съвет за срок от 5 години. След изтичане на този срок началникът на службата може да бъде отново преназначаван за още 5 години, като той ще има двама заместници. За началник на службата пък може да бъде назначено лице, което има 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от който поне 5 години на ръководна длъжност.

НС гласува още кой има право на охрана по Закона за НСО. Това са президентът, председателят на НС, премиерът, вицепрезидентът, председателят и членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на НС, министрите, тримата големи в съдебната власт, омбудсманът, кметът на столицата, както и чуждестранни гости с висок ранг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"председателят и членовете на Конституционния съд, омбудсманът, кмета, заместниците на Цецка, министрите , тримата големи в съдебната власт..."Всичката тази *** се охранява от НСО и се движи с кортежи???Представяте ли си?Е ,това вече не е държава.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Личната гвардия на Тиквата е недосегаема.А някой знае ли защо освен на гавазите , същите привилегии се полагат и на роднините им?Тяхната заслуга каква е?
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пише се "гадовете", а не "гардовете".
67
1
 
5
 
! Отговори
див селянин преди 8 години
ЗАКРИВАЙ , КАЗАХ!
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кмета на столицата??? и защо и него?
65
1
 
18
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Между другото елементарна проверка показва че МПС с рег СА 00 11 РР няма ,Гражданска отговорност" ,може би защото при ПТП няма как те да са виновни
64
1
 
17
 
! Отговори
Мутри! преди 8 години
Това е престъпление срещу българския народ! Тия долни *** в парламента си гледат само личните интереси!
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НО... за сметка на това като ти влезе в двора, къщата или апартамента * въоръжен до зъби с брадви или ножове и ти използваш необходима сила - ще те опандизят
62
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И пак се уляха. Тази ненужна за българите служба вече напълно ще се помислят за безсмъртни. Това не само, че не е в интерес на народа, а е против него.
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ТАКА ДА ОБОБЩИМ. ПО ТАТОВО ВРЕМЕ МИЛИЦИОНЕРСКИ МОСКВИЧИ СЪС СИНИ ЛАМБЕТА СЕ ДВИЖЕХА ЕДНА ОТПРЕД И ЕДНА ОТЗАД А ПО СРЕДАТА БЕШЕ НА ТАТО РУСКАТА ЧАЙКА. КАКВО СЕ ПРОМЕНИ ОТ НА ТАТО ВРЕМЕТО И СЕГА КОГАТО ВИ ДОКАРАХА ДЕ-МАДЕ-КРАЦИЯТА. АМИ ВЕЧЕ НЯМА МОСКВЕТА КОИТО ДА СЕ ДВИЖАТ СЪС 80 КМ В ЧАС А ИМА БМВ-та КОИТО НЕ СЕ ДВИЖАТ А ЛЕТЯТ С 250 КМ. В ЧАС. МОСКВИЧА СТРУВАШЕ 6 000ЛВ. ДОКАТО БМВ-ТО НА НОВИЯТ ТАТО 700 000 ЛЕВЧЕТА. Е РАЗЛИКАТА НЕ Е МНОГО ГОЛЕМА СЛЕД КАТО ИМА ОВЦЕ ЗА ЕВАНЕ.
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ето че вече управляващите си имат Преторианци!
59
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало, разбирачите, я си свалете каскетите, че много ви е напекло от сутринта!като ви гледам разсъжденията сте същите като ***, дето тръгнал да се прави на мъж и да спира колите на НСО да му давали обяснения.За начало можеше да си прочете правилника за движение по пътищата. Ако не се беше правил на отворко да се вре пред тях нямаше да има пробеми, ама то така свикнало. Аз съм с БМВ и не ми пука дори и от НСО! Е вече знае, че не трябва да се бута между шамарите.
58
0
 
12
 
! Отговори
кап. петко войивода преди 8 години
дасе закрие тази измислена и напълно никому ненужна служба .да си наемат частна охрателна фирма ,ако някои толкова го е страх да не става депутат министър и т.нвреме им е ве4е да пустват и усетят народната любов ще показва автомат ще ме избутва в канавката к..ета мрасни
57
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кой решава кога е абсолютно необходимо???? какви са тия глуписти. и защо трябва да ги има тези гардове.кой пазят любимците на хората, а те защо се крият, от кой ги е страх ......................
56
1
 
19
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Някой попита ли българите искат ли НСО или както обикновено?
55
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв друг закон очаквате от милиционерската партия ГЕРБ.
54
0
 
16
 
! Отговори
Румяна Бъчквата преди 8 години
Сега освен полицаите и НСО-то ще ни бие по улицата
53
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето още права за еничарите! Да задържат, да ти блъскат колата, да те бият, да стрелят......Същият башибозук от който произхожда Вожда, получи вече официално и със закон мутренските привилегии от 90 те години.....Обаче....забравиха че пазеха и Крушата и Стоил и Васил и Георги и Поли и Косьо и Фатик и Клюна и бай Миле и Димата Рушняка та нека и тия ги пазят!
52
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Около 100 МИЛИОНА струва на данъкоплатеца това НСО/УБО. ИКой е толкова ценен, че се пилеят толкова пари? Кой от тези е направил така, че да живеем нормално, с уважение един към друг, сами да мислим за тяхната сигурност защото тя ни създава условията за нормален живот. Защо се охранява като нацистки престъпник Борисов, а Цачева, Доган, Местан, Цветанов, Станишев и т.н. Какво са направили за 25 години да се гордеем, че сме българи? Нищо, абсолютно нищо! Не искам от моите данъци тези дерибеи да жи
51
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българино, гласуваш за Мутрьо, получаваш безвъзмезно турците и Догхан. Мисли с горната глава на избори!