БДЦ пред разпад: 5-има с ултиматум към шефовете

Бунтовниците: Или ново име на групата, или без нея
31 юли 2015 14:28,
7
БДЦ пред разпад: 5-има с ултиматум към шефовете
Снимка: архив Булфото

5-има депутати от БДЦ поставиха ултиматум на шефовете на групата си – или да я преименуват, или да я разпаднат.

Зам.-шефът на Народното събрание Явор Хайтов, шефът на комисията по евроинтеграция Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев и Румен Йончев са подали заявленията си за напускане на групата до ръководството й.

Още по темата

Това обаче не е окончателно напускане. "Оставаме на ръководството да реши дали да придвижи молбите ни за напускане и така да разпадне групата или да я прекръсти", каза пред Dnes.bg Румен Йончев.

Ако оставките бъдат одобрени, това ще е краят на групата на БДЦ. В момента ПГ на депутатите, които вкара Николай Бареков, е от 14 човека. При напускането на петимата, тя ще остане от 9 народни представители, а те, според правилата на парламента, не могат да формират отделна група и ще останат независими, защото за формиране на ПГ са нужни най-малкото 10 депутати.

Причина за крайната мярка е отказът на деветимата, водени от Красимира Ковачка, да приемат в името на групата да се добави и "Народен съюз". Това е названието на коалицията от пет от партиите, влезли в съюза ББЦ в парламента.

"Въпреки че имаме обща отговорност пред избирателите, от която не бягаме, длъжни сме да заявим ясно различията между нас и колегите ни свързани, най-вече с промените в енергийните закони, безрезервната подкрепа към управляващите, която госпожа Ковачка и нейните депутати демонстрираха, възгледите ни за съдебната реформа и по ред други проблеми", се казва в позицията на петимата.

Румен Йончев пък обясни, че молбите за напускане са своеобразен ултиматум и припомни, че разговорите за ново име се водят от месец май, когато партия "Лидер" узурпирала БДЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
Alex2 преди 8 години
Календерска че става спор няма ама става за друга работа...а тая бцц ли е бдц ли е са голям майтап !
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия па кои са???
3
6
 
4
 
! Отговори
Христина преди 8 години
От тази партия никой не става. А Бареков си е в Европа. Само КАлендерска е много нормална и кадърна и мисля, че може да се справи в политиката.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се добавило "Народен съюз" муахахахаха Какъв народ ги гони тези търтеи недодялани.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая партия съществува ли още въобще...