Не давам оставка, няма да отстъпя за цената на тока!

Ръстът в цената на стока – под 0.5%, изчисли Иванов
Обновена: 3 авг 2015 14:09 | 3 авг 2015 10:56,
50
Не давам оставка, няма да отстъпя за цената на тока!
Иван Иванов. Снимка: архив, БТА

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов няма да подава оставка и няма да отстъпи от решението на регулатора за цената на тока. Това заяви самият Иванов в интервю за Нова телевизия в коментар на поисканата му вчера от бизнеса и синидкатите оставка заради двойното повишение на таксата "задължение към обществото" за индустрията.

Още по темата

Иванов посочи, че Комисията е спазила закона и решенията ù са прозрачни, справедливи и публични.

На въпрос дали смята, че има необходимата подкрепа от страна на правителството, Иванов отговори, че е на този пост, за да защитава обществения интерес. "Нито съм тук, за да правя кариера, нито да се харесам на когото и да било", каза той и допълни, че експертите в енергетиката оценяват усилията, които регулаторът прави.

"Комисията отказва да защитава корпоративни интереси на една определена част от потребителите. Ние се стремим чрез справедливи решения да защитим всички потребители – битови и стопански", категоричен бе Иванов.

Той се съгласи с тезата на индустрията, че таксата "задължение към обществото" за бизнеса е много висока, но побърза да обясни, че това е заради мегаломански проекти в сектора от последните години.

"Вярно е, че добавката е много висока", призна той, но каза, че в резултат на тежки управленски грешки в последното десетилетие НЕК беше доведен до фнансова катастрофа с 1,3 милиарда лева задължения по АЕЦ "Белене", с 1 милиард лева задължения по "Цанков камък" и други такива мегаломански проекти.

Иванов посочи, че нито бизнесът, нито гражданите са виновни за тези дефицити. "Ние търсим възможност и бизнес, и граждани да бъдат равнопоставени справедливо".

За последния месец правителството и Народното събрание успяха да съберат резерви от 265 милиона лева и те позволиха цената за бита да бъде намалена макар и малко, каза още той.

Когато има кражба в системата, прокуратурата и следствените органи трябва да си свършат работата, категоричен бе още Иванов.

По думите му към момента няма вълна от търговци на електроенергия, която да се продава по преференциални цени, защото нямаме възможност да увеличим много износа, по-скоро се явяват търговци на вътрешния пазар, които предлагат атрактивни условия на битовите производители да излязат на свободния пазар.

Вече законът единствено позволява възможност за изграждане на мощност от ВЕИ за вътрешно потребление, каза още Иванов.

Относно коментара му от вчера, че "бизнесът безпардонно и брутално защитава корпоративни интереси", той посочи, че работодателите непрекъснато заплашват със стачки и с повишаване на цената на тока. За индустрията увеличението всъщност ще бъде под половин процент в цената на изделието, останалото е спекулация и прикриване на други причини, поради които искат увеличаване на цените на стоките, каза Иванов.

Още новини за бизнес четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Иван Ивановкевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаем. Ти си нагъл и алчен крадлив лешояд! Докато на захлебите отново здраво с Драгалевския крадец, няма да се откажеш! Освен ако този народ не реши да действа и някое паве случайно да се счупи в овчата ти тиква!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има лесно ,леко и правилно решение:Светкавично прекратяване на договорите с крадливите краварски Марици!Но Рапоня си е свалил гащите пред краварите , а ние им плащаме по милиард и половина ежегодно.
24
3
 
3
 
! Отговори
Проблемът е ... преди 8 години
Искам някой от бизнес мафията (или от защитаващите ги тука) да ми отговори на следният въпрос: "Защо когато цената на петрола или долара рязко падне, НЕ ПАДА И ЦЕНАТА НА БЕНЗИНА (а дори това да стане в някои много редки случаи) ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКИ СТОКИ И УСЛУГИ НЕ НАМАЛЯВАТ, А СИ ОСТАВАТ СЪЩИТЕ?!?" Аналогичен е и случаят, когато цената на газта рязко падне, което макар и рядко води намаляване на цената на тока! Защо тогава ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ И УСЛУГИТЕ НЕ НАМАЛЯВАТ?!? Отговорът е един: МАФИЯ!!!
23
1
 
6
 
! Отговори
Проблемът е ... преди 8 години
Всъщност проблемът е, че и БИЗНЕСЪТ В БЪЛГАРИЯ (с някои много, много малки изключения) Е МАФИЯ, както и енергетиката и всичко останало! И едните и другите (всъщност всички) КРАДАТ НА ГЪРБА НА ХОРАТА! Едните крадат чрез "Белене", "Цанков камък", "зелена енергия", а другите чрез криене на данъци, акцизи, осигуровки и каквото друго се сетите!
22
3
 
8
 
! Отговори
666 преди 8 години
Всички на протест! ВСИЧКИ в КЕВР на минимална заплата! Стига сме дундуркали интересите на определени групи - тъпо заспало българско племе..
21
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
В енергетиката , който има възможност да краде , краде и то ЯКО.И това са хора от различни нива и от различни партии.Днес си го призна и Б.Борисов.И какво от това. Той само е Министър Председател. Какво да направи човекът , като може да засегне интересите и на близки до него групи. Потърпевши са всички останали хора , май?Потърпевш е най вече НАРОДЪТ.Та какво бяха написали Илф и Петров"ДЕЛОТО ЗА СПАСЯВАНЕ НА ДАВЕЩИТЕ СЕ Е ПРЕДИ ВСИЧКО Е ДЕЛО НА САМИТЕ ДАВЕЩИ.....
20
2
 
9
 
! Отговори
пенкилер преди 8 години
До Одисей 1Енергийна ефективност,можеш да постигнеш,ако имаш евтина алтернатива,примерно,както Германия си има Северен поток,а не да ходиш да гасиш крушки след подчинените си.При структурата на съвременната икономика,когато пътят на стоката минава през няколко ръце,мултиплицирания ефект върху цената,ще те учуди много,но предполагам после,ще се разпищиш,че Путин е виновен за всичко,понеже ти с него лягаш,с него ставаш.
19
2
 
15
 
! Отговори
7 преди 8 години
Ако някой наистина иска да защити обществения интерес ще остави НЕК да фалира и да се удави цялата енергийна мафия лапачи и кърлежи. Тоя на снимката е един обикновен чиновник лалугер поставен там да *** и той нашите пари и да защити същата тая енергийна мафия!
18
1
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 8 години
Никой никога няма да мисли за теб ако не му покажеш че заслужаваш..като те видят със сопата на площада тогава ще се замислят и за теб..до тогава ще те вислят за лош матрял и ще мислят единствено за себе си..
17
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 години
До реалист,какъв доклад,какви пет лева,този черкезин-балевски,е най-големия мошеник,в комисията,защо не докладва,колко джилязо открадна от Дебелт.
16
5
 
5
 
! Отговори
изнервен преди 8 години
Въпроси към работодателите: Вашите фирми укриват ли приходи и завишават ли изкуствено разходи, за да не се плаща данък печалба? Плащате ли пълния размер на заплатите на работниците си или част се плаща на ръка, за да не се внасят всички осигуровки? Участвате ли в контрабанда на стоки, за да не се плащат акцизи и мита? Въвели ли сте мерки за енергийна ефективност в предприятията си, за да намалите разходите на ток? Като отговорите на тези въпроси, тогава протестирайте.
15
4
 
7
 
! Отговори
пенкилер преди 8 години
"Десният"Иванов,вижда спекулации понеже бизнеса,щял да вдига цените.Ако беше поне малко икономически подготвен,щеше да знае,че 20% увеличение цената на тока ,би довело до мултиплицирано увеличение цената на стоки и услуги,измерено в десетки проценти. Вярно,че проформа независимия регулатор,не бива да взема решения на социална основа,но наглостта тип Пилат Понтийски демонстрирана от *** и компания,ще доведе до тотален хаос и необратими последици.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това КЕВР е място където се произвеждат милионери. Народа скочи един път срещу Крали Бойко и горкия напълни гащите. А този дъртак е американски агент-слуга който мисли само колко и как да прибере от далаверата с тока. Защо от доклада на В.Симеонов не се самосезира гл.прокурор? Кражби за милиарди!!! И нищо! Явно докато няма бунтове и КЕВРне се изметкат от прозорците управия няма да има. А натам е тръгнало.
13
3
 
12
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Вижте доклада на Валери Симеонов и ще разберете каква *** е този дърт крадец!!!
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Онази смръдла Тодорова, преди него си подсигурила няколко милиона като е ощетила държавата с 52 милиона. Още е в КЕВР и продължава да ***. Как този джунчо ще си подаде оставка, не е събрал достатъчно кинти, от скоро е на този пост. Трябва да подсигури няколко поколения и да се оттегли на тихо и богато местенце да си гледа старините. Има ли поне един да мисли за българите?
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да каже защо удължи договора за Мариците!И защо ни задължава да им плащаме по 135лв за гигават цялата произведена енергия , противно на всички пазарни механизми?Този е пълен *** , който се крие зад измислени цифри и популистки лъжи!И Белене и Цанков камък са платени преди години , пак от нас естествено.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък не мога да разбера какво постоянно натякват АЕЦ Белене и Цанков камък. Ок, това бяха набутващи проекти, но минаха няколко години оттогава. Защо не се пише за изказванията на Валери Симеонов, който разкри маса криминални и корупционни сделки в енергетиката, след като комисията в парламента направи доклада? Този Иван Иванов да го е чел доклада? Какво се прави на разсеян?
9
4
 
14
 
! Отговори
Венко преди 8 години
Мошеник!По 1.5млд. влизат годишно в джобовете на краварите заради Мариците!И 100млн в офшорните фотоволтаици.И този грабеж продължава и сега.ОСТАВКА , КРАВАРСКИ ! ОСТАВКА!
8
2
 
12
 
! Отговори
пенкилер преди 8 години
За спорния проект"Цанков Камък",парите отдавна сме ги платили! Интересува ме,докога ,ще бъде дъвка и оправдание за крадливостта и некомпетентността на Тикваря и компания?
7
0
 
8
 
! Отговори
ист преди 8 години
" работнически" синдикати защитават работодатели назначени от БСП. Такова чудо няма в света. Започва да намирисва на мафия. ДАНС да провери как се стопанисват базите на профсъюза, разпределен между двата големи "синдиката" - санаториуми, почивни станции,хижи, ловни хижи и какво ли не.