Почиваме А и Б: Ще мерим ТВ-то, не и бързината на вечерята

All inclusive BG – модерен и засищащ, но чак от догодина
11
Почиваме А и Б: Ще мерим ТВ-то, не и бързината на вечерята
Снимка: flickr

Единен вътрешен телефонен номер 9 в хотелите за връзка с рецепциите се въвежда с приетата днес от правителството Наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения.

Целта на промяната е туристите да бъдат максимално улеснени при необходимост от бърза или спешна помощ.

Туристическите обекти ще се разделят в две категории: Клас А включва хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили.

Към клас Б са семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове.

След влизане в сила на наредбата действащите места за настаняване и заведения за хранене ще разполагат с 6-месечен гратисен период, за да отговорят на новите правила.

Ресорният министър Николина Ангелкова обясни след заседанието на кабинета, че са премахнати неактуалните изисквания и са създадени нови, които се съобразяват с реалната ситуация в местата за настаняване. Като пример тя посочи, че е премахнато изискването, което касае бързината на сервиране в заведенията, както и такива, свързани с обзавеждането – за определен вид мебели и пилони за знамена пред хотелите.

Като цяло се опростяват и се намаляват изискванията към местата за настаняване от клас Б, с което според управляващите се създават по-добри условия за семеен или малък бизнес. Същевременно обаче се завишават изискванията към висококатегорийните хотели.

Фиксирани са например размерите на телевизорите в помещенията за нощуване в най-високия клас хотели, съдържанието на минибара и др. Въвеждат се и специални правила към хотелски стаи и апартаменти, съдържащи уреди и приспособления за обслужване на хора с намалена подвижност. За първи път са разписани изисквания към менюто на закуската, към услугата „ол инклузив”, съдържанието на румсървис и др.

До 15% от стаите ще може да са с по-малък размер от предвидените за категорията на дадения обект, ако това е съобщено предварително на потребителите на туристическата услуга. Облекчението е насочено към по-старите хотели или хотелите в градската част, които трудно могат да направят технически преустройства, но предлагат допълнителни услуги на своите клиенти.

Посетителите на хостели ще получават безплатна карта на населеното място, достъп до оборудвано кухненско помещение, до всекидневна с телевизор и озвучаване, възможност за ползване на телефон, почистване на стаята, достъп до интернет/Wi-Fi и други услуги. При апартаментните туристически комплекси по-специфичните изисквания са свързани с изграждането на обекта и неговото ползване.

Наредбата обръща специално внимание на къмпингите и на отделните територии в тях, предназначени за ползване от каравани/кемпери, палатки или с изградени бунгала. Въведени са минимални изисквания, като например наличие на ел. инсталация и електрическо захранване.

Палатките ще имат маркировка, като необходимата площ за една палатка е 50 кв. м (за къмпинг категория „три звезди“), 40 кв. м (за „две звезди”) и 32 кв. м (за „една звезда“). Мястото за каравани също трябва да е маркирано и оборудвано, с достъп на вода и електричество.

Ангелкова уточни, че за първи път се въвеждат минимални изисквания, на които къмпингите трябва да отговарят. „Не сме регламентирали диво къмпингуване“, коментира министърът, но посочи, че заради 6-месечния гратисен период за въвеждане на изискванията, за спазването им ще следи от следващото лято от Комисията за защита на потребителите.

В новата наредба към всички обекти и категории са разписани изисквания за образование, професионална и езикова квалификация, на които следва да отговарят ключовите фигури от персонала на съответния обект.

Министър Ангелкова съобщи, че се водят разговори за намаляване на тарифата за таксите с Министерството на финансите с цел бизнесът да бъде максимално облекчен. Предвиждаме значително облекчение, каза тя, но не уточни конкретни цифри.

По думите й на годишна база заложените приходи от туризъм са около 2-2.4 млн. лв. Министърът каза, че те зависят много от участието на фирмите в различни изложения и от желанието на бизнеса да открива заведения за хранене и места за настаняване. До момента приходите са около 800 000-900 000 лева, пресметна Ангелкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това с телевизорите е сигурно,заради зачестилите напоследък случаи,в които мъртво пияни и дрогирани гости хвърлят ТВ тата от терасите.
8
0
 
7
 
! Отговори
знаещ преди 8 години
Всичко това се прави за да се съберат още пари от прекатегоризацията на обектите.Така е мн лесно- идват избори и на всички министерства е казано: мислете как да събираме пари. Мизерници!
7
0
 
10
 
! Отговори
Чадър бабаит преди 8 години
Не знам за тази година, но догодина ще го дYхате още по-мощно и задружно всички хотелиери!След тазгодишния ви мутро-бабаитлък и цялата ви арогантност, и шмекеруване на дребно се закопахте тотално ще сключвате договори със соц. министерството да ви праща !
6
0
 
8
 
! Отговори
някой преди 8 години
Нещо не разбрах от последния абзац, чии приходи са 2-2,4 млн лева на годишна база? На министъра ли?
5
0
 
19
 
! Отговори
Елена преди 8 години
Хора, пишете такива заглавия редовно, и после се чудите защо сайта не изглежда сериозно....Бива глупост, бива, но и котката ми би измислила по- адекватно заглавие.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и сега като почне едно лицензиране, едно блажене....а те хотелите са си същите, персонала също.
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако си мислите, че с тези правила обслужването ще се подобри и ще върнете хората от Гърция обратно тук - много се лъжете......Вместо това почвайте да проверявате и да глобявате. Почвайте да обръщате внимание на жалби от клиенти. Не може хотелиера да се нагъзва пред германец, купил си пакет от TUI или Некерман (защото при оплакване просто няма да му платят), а българите да биват третирани като безгласни ходещи касички. Оправете плажовете и дайте достъп. Все прости неща, ама......
2
1
 
28
 
! Отговори
eee преди 8 години
Кой е писал това заглави, напълно неадекватно. Отиваме аз и тя, после идва онзи, там нагоре и всичко е добре, от утре започваме нагоре до почивните дни. Нещо разбрахте ли?Моля автора да ми го преведе. :)
1
2
 
39
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
А И Б , И ДИРЕКТНО В ГЪРЦИЯ НА МОРЕ !! Тук само мислят ,как да те излъжат ,унижат ,окрадат н.бат !