Родна картинка: Всеки 10-ти работи на минимална заплата

Жените взимат 13% по-малко от мъжете, работят 7 пъти повече вкъщи
Обновена: 10 авг 2015 13:47 | 10 авг 2015 13:45,
54
Родна картинка: Всеки 10-ти работи на минимална заплата
Снимка: архив Булфото

11% от работещите у нас получават минимална работна заплата. Жените в България взимат 13,4 на сто по-ниски заплати от мъжете и 40 на сто по-малки пенсии. В същото време нежните половинки работят седем пъти повече в грижа за дома и три пъти в грижа за децата.

Данните обяви социалният министър Ивайло Калфин в интервю за БТА. Министерството на труда е подготвило няколко законопроекта, които ще внесе за обсъждане и приемане след края на ваканцията.

Калфин се противопостави на настроенията на бизнеса против увеличаването на минималната работна заплата.

"Не може България да развива икономика, основана на ниско заплащане. То е в пъти по-ниско от сравними с България икономики", каза той.

Още по темата

Според социалния министър производителността на труда може да расте и конкурентоспособността не само чрез наемане на евтин труд, а с инвестиции в производство, енергоспестяващи технологии и т. н.

"Защо един българин произвежда три пъти по-малко от един среден европеец? Не защото е по-мързелив, или по-глупав, а защото не са създадени достатъчно инвестиции", убеден е Калфин.

Той обеща, че през септември ще бъде пуснат за обсъждане закона за равните възможности. С него той очаква да увеличи натиска върху администрацията и частния сектор да не наказват един или друг пол по полов признак.

"Когато една жена е майка, тя се стреми да започне работа, позволяваща й да си гледа детето. Това й е по-важно, отколкото кариерата и т.н. Съчетанието на домашна работа и отглеждане на деца са именно промените, които ще направим, така че да дадат възможност на младите майки, на родителите да се развиват в кариерата си и да получават полагащото им се възнаграждение", обясни социалният министър.

Той допълни, че все още няма единно мнение за това дали да бъдат въведени квоти за жени в ръководството на големи компании, в органите, които взимат решения, в държавната администрация и парламента.

С началото на новия политически сезон ще започне обсъждане и на промените в реда за отпускане на инвалидните пенсии. "Има няколко кранчета, през които изтича ресурс, ще ги затворим. Понякога се преувеличава проблемът, че едва ли не всяка инвалидна пенсия е фалшива. Това не е вярно, доста хора действително са в много тежко състояние", каза още министърът на социалните грижи и труда.

Той съобщи, че от есента у нас започват и пилотни проекти за внедряване на дуалното обучение. В Габрово и Старозагорско ще се реализира швейцарски проект. В Германската търговско-икономическа камара даже са назначили човек, който да е координатор по това обучение.

"Аз съм горещ привърженик на дуалното обучение, защото в голяма степен то гарантира последваща заетост. Съчетаването на работа с учене от 16-годишна възраст показва във всички страни, че на 18-19 г. младите хора излизат от училище с професия и самочувствие, а не с диплома, от която няма ефект", каза министърът.

Той съобщи, че от есента ще бъдат обсъдени подробно и промените, свързани с частните пенсионни фондове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: Калфинзаплатапенсия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Докато ни управлявате вие,другари комунисти,така ще е.Стига врякахте като ущипани девственици.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
edni se boriat za hliaba drugi za qhti ...
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
глупости вчера излезе стастика че средната заплата е 450 лева. Впрочем и моята заплата е горе - долу толкова - 430 лева.
27
3
 
1
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Трябва заплати и пенсии да не мърдат защото вчера дадохте статистика че средната заплата в България е близо 9 стотака
26
2
 
4
 
! Отговори
Човек преди 8 години
Ако продължава гръцката практика да се увеличават чиновниците и заплатите им срещу партийна, лична или корпоративна вярност, а масата от работещи да са без трудов договор, под минималната или около нея, /но и която не се изплаща/..тук ще настъпи грекокалипсис много скоро. И спасение няма да дойде от никъде.
25
2
 
9
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 8 години
СТИГА С ТАЯ МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА. НИКОЙ НЕЯ ПОЛУЧАВА ЗАЩОТО ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ПРАГОВЕ СА ПО-ВИСОКИ И КАТО ТИ УДАРЯТ ЛИЧНИТЕ ОСИГУРОВКИ ВЪРХУ ТЯХ И ПОСЛЕ ПЛОСКИЯ ДАНЪК И МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА АМА ЯДЕЦ. ЧИСТО ПАДАШ ПОД МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА. ТОВА СА ПЛАДНЕШКИ РАЗБОЙНИЦИ РЕАБОТОДАТЕЛИ. ЕЙ НЕ СЕ НАТЪПКАХА АМА НА ОНЯ СВЯТ НИЩО НЕ СЕ НОСИ ЗАЩОТО НЯМА ДА ИМ ТРЯБВА. ДАЛИ СЕ ЗАМИСЛЯТ ЗА ТОВА?????
24
1
 
12
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Няма как да е другояче при неработеща икономика и некадърно управление
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не наричайте народа ***!
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А всеки трети - на под минимална
21
1
 
15
 
! Отговори
se преди 8 години
Минималната работм заплата трябва да отпадне веднага.Заплащането не трябва да е по ниско от стойността която дава статистиката за минимума за издръжка.Ако се не лъжа сега около 560 лева на човек.И тогава каква е тази терминология минимална заплата,минимална пенсия.Политическата мафия взима високи държавни заплати и си гарантира максимална пенсия.Трябва да има необходима средна пенсия която да гарантира достойни старини.Стига с минимално и максимално като понятие Това е античовешка глупост
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кауфланд и Лидъл и във Франция са по-ефтини. Друг е ввъпроса кой пазарува в тях.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
greshka ili ogromna laja 50% rabotqt za minimalna zaplata Sofiq ne e Balgariq
18
1
 
2
 
! Отговори
FELIX RESPVBLICA преди 8 години
До АнонименСъгласен ! Адмирации !
17
1
 
16
 
! Отговори
До 24 преди 8 години
ми в Лидъл България - ски яке 60 лева - същото в Италия 13 евро. Над два пъти по евтино беше в Италия. ти за какъв срок на годност питаш :)
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отвори Лидъл Италия и лидъл България и провери брошурите.Масово цените са еднакви, но има такива които в България са по-евтини и такива които са по-скъпи.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
У лево!
14
1
 
13
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
не си прав.Виждал съм в италиански лидъл стоки 2 пъти по-евтини отколкото в България.
13
8
 
11
 
! Отговори
Какъв бизнес ,бе.. преди 8 години
Воленчо и Гоцко ви показаха как се прави бизнес--с прилежно близане на руски ***!Къде са парите на "Булгартабак"?Къде са парите на "Лукойл"?Къде са парите на КТБ?Къде са парите на "Лукойл-енерджи от ВЕИ"Къде са парите на 50-хил.руски фирми у нас??!КОЙ ДА ПЛАЩА "ДАНЪЦИ" --ТА ДА ИМА за ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ...??!Само Ние с гайдите ли..??????????
12
3
 
8
 
! Отговори
Пешо тарабата... преди 8 години
Кви заплати и пенсии искате--КАТО НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В ДЪРЖАВАТА , ..НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И ТАКСИ И СИ ИЗНАСЯТ ПАРИТЕ В РУСИЯ??!!!За вас ---триците, високитецени на горивата ... и "братски" потупвания по ***...ГОЦЕ ,ЗАТОЖВА КУПИ ХОТЕЛ НА СИНА СИ ....ОТ "РУСКИТЕ БЛАГОДАРНОСТИ" -- ЗА ДОБРЕ "СВЪРШЕНА РАБОТА".....!
11
5
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
10% работят за 360 лв. на месец10% работят за 400 лв. на месец10% работят за 500 лв. на месец................................................и 1-2% да работят за над 1000 лв. на месец