Москов иска сливане на спешните центрове в София

Обединението щяло да подобри качеството на услугата
Обновена: 18 авг 2015 21:46 | 18 авг 2015 21:36,
27
Москов иска сливане на спешните центрове в София
Снимка: Булфото

Промени в структурата на системата за здравеопазването, предвиждащи обединението на центровете за спешната помощ в София – град и Софийска област, предлага Министерството на здравеопазването.

От публикувания за обсъждане на страницата на министерството проект за промяна става ясно, че липсва медицинска, организационна и икономическа целесъобразност от поддържането на два самостоятелни центъра за спешна помощ.

Обединението ще подобри качеството на предлаганата услуга и своевременното оказване на спешната медицинска помощ, използване на общи комуникации и по-рационално управление на спешните екипи, посочват от здравното министерство.

Обединението няма да окаже пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет, пише в мотивите.

Здравният министър Петър Москов обяснява в мотивите към проекта за правителствената наредба, че голяма част от спешните случаи на територията на Софийска област налагат транспортиране на пациентите до лечебните заведения в столицата.

Това, по думите му, води до продължително ангажиране на спешния екип и загуба на капацитет за оказване на спешна помощ по места.

Липсата на възможности за кариерно развитие в Центъра за спешна помощ в София област пък водила до отлив на медицински кадри в него. В същото време растял интересът за започване на работа в центъра в столицата.

Не на последно място е налице дублиране на медицински и административен персонал, ангажиран с управлението, координацията и администрирането на дейностите, осъществявани от спешните екипи, отбелязват още от здравното министерство. Очакваният резултат от предлаганата промяна е подобряване на бързината и качеството на спешната помощ на гражданите на територията на София и Софийска област, поясняват от ведомството.

Още икономически новини четете в investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов иска ... И Аз искам ама нема
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия ни взеха за мезе
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С такъв министър не чакайте нещо добро от лекаритеЩом за него мениджър за пример е корумпето Гелев
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спешния център е част от структурата за справяне с бедствия,аварии и катастрофи.Трябва да отговаря на административната структура като част от системата за сигурностНе е средство за чесане на егото на пияндето Гелев.Не само еготоИ много келепир има в тия държавни поръчки
13
0
 
6
 
! Отговори
лекар преди 8 години
Ако го направят това ще бъде поредната простотия.Сега в момента д-р Гелев е временно шеф и двата центъра.София-град и област.Единствената цел е не да се направи нещо в полза на спешно болните пациенти а да узаконят Гелев като шеф и на двете места.Ако мислите че някой в тази държава,а най-вече здравния министър,БЛС и такива като Гелев ги интересува здравеопазването и спешната помощ то жестоко се лъже.Политиката вече 26 г. е планиран геноцид на собствения си народ.Ако имаш пари-живееш,ако нямаш...
12
0
 
4
 
! Отговори
Баба Меца преди 8 години
Предназначението на "Спешен Център" не е ли спасяване на човешки живот и оказване на първа помощ? От кога тези две дейности станаха "услуга"? Услуга например е да ти закърпят обувките, да ти почистят канализацията или да ти оправят водопровода, за което си има съответна цена и се плаща . Но да ти спасят живота или да ти спрат кръвотечение от отворена рана да се счита за услуга...?!?!
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде са реформите, Петре?!?! Един нема, дето да върши работа - само приказки..
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Масков баце, КО стаА с тЪз "рИформа" ? Все "рИформи" правите от над 20 години, и хората все по болни.Но то май целта не е хората да са здрави, а концерните които бълват лекарства какво ще правят ?
9
1
 
12
 
! Отговори
баш хекимина преди 8 години
Има специалност здравен мениджмънт в медицинския. Тоя таралясник да спре дрогата и да се консултира с някой от катедрата.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно обратното - децентрализирайте "Спешна помощ". Линейките към отделните центрове за спешна помощ и сигнал да се подава към най-близкия до инцидента/проблема център. Така линейките ще стигат възможно най-бързо. А пък министъра да вземе мерки за подготовката и кариерното развитие на тези кадри.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя няма ли за него едно място в Карлуково ?? То бива,бива но тва откаченото вече не се трае ;((
6
0
 
8
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
До Анонимен 10 Доставчика му на кока снабдява и другия гледащ изблещено , докато свитата му крещи от 10 години победа вместо субсидия !
5
3
 
17
 
! Отговори
2... преди 8 години
Да не би в България за да бъдеш здравен министър има изискване да си ***?
4
0
 
14
 
! Отговори
Здравеопазването преди 8 години
ще се оправи когато няма правителствена болница, и всичкитв наши "избранници" се лекуват като останалите.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисля, че този човек има някакъв проблем. Гледа много страшно и шокиращо. Не разбирам кривоглед ли е, луд ли е,пие ли,дрогира ли се,но да е жив и здрав,разсмива ни. Клоун.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз искам всички политици да се явяват на публичен тест за наркотици всяка седмица
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Белите престилки пак са изпуснали нашмърканото куку-пипе.Днес им е за втори път. Ще има санкции.