Безработицата паднала до ниво от 2008 г.

Около 1000 еднодневни договора се сключват на ден
31
Безработицата паднала до ниво от 2008 г.
Ивайло Калфин. Снимка: архив, БТА

Безработицата в страната пада през август до 9,3 на сто - това е най-ниското ниво от 2008 година, каза пред журналисти днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

Безработните са 309 781 души. В Бюрата по труда има над 15 хиляди свободни работни места - с 1500 повече от юли и с над 1100 повече спрямо август миналата година, каза още Калфин.

Според Евростат равнището на безработица у нас през юли пада с най-голям темп, допълни той.

От началото на годината в българската икономика са създадени над 170 хиляди работни места. "Ясно е, че има и закриване, но сега те са с около 44 хиляди повече от миналата година. Намаляването на безработицата е не защото хората напускат страната, а защото започват работа тук", коментира Калфин.

Около 1000 еднодневни договора се сключват на ден

В страната вече са сключени 35 060 еднодневни трудови договора. Кампанията за тези договори започна много трудно, особено в Западна България, във Враца няма още нито един, посочи още Калфин. Най-много договори има в областите Търговище, Пловдив и Силистра.

Дори в София-град има такива договори, макар че те са само за земеделска работа. С тези договори около 800 000 лева вече са влезли в икономиката, на хората са платени здравни осигуровки и за трудова злополука. Все още не се знае колко хора е обхванала тази инициатива, но дневно се сключват около 1000 договора, каза Калфин.

Заетостта и политиката по доходите - приоритети на министерството

Министърът и неговият екип представиха пред журналисти приоритетите в дейността на МТСП през новия политически сезон. Заетостта и политиката по доходите са много важни за мен, каза Ивайло Калфин. Всички трябва да се готвим и да приемем, че доходите в страната трябва бързо да растат, подчерта той.

За насърчаване на заетостта земеделските стопани ще бъдат стимулирани да създават работа чрез дневните договори и ще се насърчават да откриват нови работни места в райони с висока безработица.

Намаляват се пречките пред дуалното образование - професионалното образование, което практически свързва бизнеса с обучението на младежите. Ще насърчаваме трудовата мобилност и ще търсим възможности за облекчена процедура за издаване на "синя карта", нужна за назначаване на работа на граждани на страни, които не са членки на ЕС, каза Калфин. ИТ бизнесът обещава да създаде бързо и добре платени работни места, допълни той.

Предвиждат се мерки за заетост за младежи, които нито учат, нито работят, както и за хора с ниска степен на образование или на възраст над 55 години. Над половината от безработните в страната са над 50 години. Те са работили предимно в места със 100% субсидиране, и то в публичната сфера. В МТСП чакат предложения от бизнеса с какво могат да са им полезни хората на възраст над 55 години.

Промените в пенсионното законодателство ще намалят разликата в пенсиите между мъжете и жените, която достигна миналата година до 30 процента, каза Калфин. Разликата е заради по-ниското заплащане и по-малкия трудов стаж за жените, уточни той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Ako v zapadna evropa rabotiat trima v Bulgaria za sushtata rabota rabotiat 5
20
1
 
4
 
! Отговори
Атлас преди 8 години
Намаляването на безработицата е не защото хората напускат страната, а защото започват работа тук.........Тоя сам си каза причината,без бой хахаха
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този имигрант май е дошъл в софето от село. Такива неграмотници не могат да се пласират в чужбина.
18
1
 
4
 
! Отговори
морето преди 8 години
Вече няма оплаквания от пияни туристи. И това само при 50% намаление на туристите от Русия!
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега чакам да декларират, че безработицата е станала по-ниска от при бай Тошо и съм сигурен, че това ще е вицът на годината!Цялото това напъване с "дорите вести" се дължи не на слънчасване, а на напъни около предстоящите избори.Какви ли още изненади ни чакат - ще видим до колко са креативни PR агенциите, на които са платили власт имащите, за да ги пробутат пак във властта.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално... Безработните напускат страната, съответно намаляват.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
от намалението на населението е, не от *** правителство. 200 депуатата националисти и патриоти в парламента
14
1
 
10
 
! Отговори
имигрант преди 8 години
Също и така населението от 7 мил. на 6 мил.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номерата са много прости. От бюрото по труда по "европрограма" младежи подписват шест месечни трудови договори в фирма която е изявила желание да наеме работници. Бюрото по труда заплаща по 300 лева на месец. Ако започналият работа не издържи и напусне, той трябва да върне на бюрото по труда 1800 лева. Условията на работа в седерастките фирми са ми известни. Ако това не е заробване на младите хора, здраве му кажи.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тоя другар от управляващата класа не му ли е ясно, че безработица има, защото вече никой не иска да работи. Доходите са толкова маймунски и жалки, че по евтино излиза да си стоиш вкъщи. Но жалкото заплащане идеално устройва държавата.
11
0
 
14
 
! Отговори
www преди 8 години
Абе, *** Калфов, безработицата не се мери през топ летните месеци, защото тогава тя е най-ниска. Заетите са по капанчетата на морето, заетите са в строителството и по дейностите свързани със селското стопанство.Какво ще отчетеш като нива на безработица през ноември месец например? А какви сметки за ток и парно ще отчете колегата в ресора енергетика непосредствено преди Коледа?НЕЩАСТНИЦИ НАГЛИ!!!
10
0
 
15
 
! Отговори
ЕЙ БОГУ преди 8 години
СМЕШНИЦИ,ТЕ БРОЯТ ЯВНО ХОРАТА КОИТО РАБОТЕХА СЕЗОННО С ЕДНОДНЕВНИ ДОГОВОРИ,ВСИЧКО Е ИЗМАМА
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как няма да спадне безработицата след като хората се евакуираха в западна Европа ?
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже, каква дезинформация! И то от съекипник на бивш президент!
7
0
 
20
 
! Отговори
Ах морето преди 8 години
И този летен сезон много работници няма да могат да си вземат последните заплати!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 33Въпрос на методика и правоила, които не се зноят от широката публика. Известно време след като им свържши работата по прогами, не се считат за безработни. Та "работица " ли е да си зает с минимална работна заплата за няколко по някаква си програмка или член от Закона за закрила при безработица ... Но ще те пишем, че си работил, а всъщност си бил на социални помощи.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kalfane ne6to si obarkal %tite ne6tasnik bezraboticata e stra6na potresava6ta realno sigurno goni 30-40% nagore
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да вярно ами кажете в Европа колко работят
3
0
 
14
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Като освободят сезонните работници и ще останат само български турци да построят нЕкой апартамент на Морето.
2
2
 
25
 
! Отговори
иван преди 8 години
КАТО СЕ ПОВТОРИ ЕДНА ЛЪЖА 3 ПЪТИ СТАВА ИСТИНА - НАЧИН НА УПРАВЛЕНИЕ.