Ще си говорят! Властта се събра и се разбра за "Антикорупция"

Законът пак влиза, но не с анонимни доноси, а със защитени сигнали
31
Ще си говорят! Властта се събра и се разбра за "Антикорупция"
Снимка: архив, Булфото

За по-интензивен диалог в коалицията се разбраха днес министрите и ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ на заседание на Съвета за развитие, което както подчерта вицепремиерът, отговорен за отношенията между партньорите във властта, Румяна Бъчварова е било планирано отдавна и не е свързано конкретно с бламирането на Меглена Кунева и нейния закон „Антикорупция“.

Още по темата

Въпреки това законът е бил основна тема на разговора и е станало ясно, че въпросът не опира до политически различия, а резервите на ПФ и АБВ, които не го подкрепиха вчера при гласуването на първо четене, са заради определени текстове и детайли.

„Това заседание беше регулярно с две основни теми. Първата е приоритетите за управлението да края на годината и втората е състоянието на мнозинството и отношенията между партньорите“, обясни Бъчварова.

Според нея всички са потвърдили приоритетите, по които и досега работеше мнозинството.

Въпреки това са обсъдили възможността да се засили диалогът, както вътре в правителството, така и между кабинета и парламентарните групи, които стоят зад него.

Бъчварова обобщи, че той трябва да е по-интензивен и по-конструктивен.

Предмет на по-активен диалог през следващите месеци ще е и отхвърленият вчера Закон за борба с корупцията по високите етажи на властта.

„Няма принципни политически различия между нас за закона, а някои детайли, които трябва да бъдат обсъдени и в крайна сметка той да е приет“, обобщи Бъчварова.

Вицепремиерът Меглена Кунева от РБ, ръководството на което пък вчера дори намекна за оттегляне от властта заради бламирането й, обяви, че на 3 декември правителството отново ще внесе закона.

Според нея, въпреки че ще има редакция на текстове заради критиките на ПФ и АБВ, законът пак ще бъде достатъчно силен и строг.

„Зад този закон трябва да стои цялото общество, това е тема по която не можем да имаме различия, по други можем да се делим на леви, десни, център, но темата за борба с корупцията е важна за страната и подлежи на оценка, която ще отекне навсякъде по света с доклада от Брюксел през януари и ние нямаме право да сме по-малко решителни, отколкото се очаква от една убедено реформаторско управление“, отсече Кунева.

Тя се ангажира, че при редакцията на закона ще бъдат разсеяни всякакви съмнения, че Бюрото за борба с корупцията по високите етажи на властта ще злоупотребява с положението си.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев призна, че доста разговори предстоят в коалицията, но първият от тях се състоя днес.

„Дискусията на моменти беше остра, но важен е резултатът и той е, че парламентът ще гласува антикорупционния закон без той да е смекчаван към политиците“, коментира той.

Кънев също обясни, както и вчера премиерът Бойко Борисов, че възможността да се подават анонимни сигнали, ще претърпи промяна.

„Ще се обсъждат възможности за защитени сигнали, а не анонимни клевети“, увери Кънев без да обясни какво точно има предвид под защитени сигнали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Даааа, разбраха се, разделиха комисионните и сега всичко е ок...
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ теглят още 650 милиона евро нов заем за американските марици.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази дето затвори блоковете на АЕЦ колко и платиха от ПАРИБА
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква АНТИКОРУПЦИЯ бе, кого ще излъжете ?!?Това отзад на снимката доколкото виждам е Цветанов.Той осъден ли е - осъден е.Защо не е в затвора. КОЙ го закриля. КОЙ управлява Държавата.Група мафиоти, обединили се в краденето около една Мутра.СРАМ !!!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе един много малък, но мнооого *** ........
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сидеров го каза вчера - прилагането на този закон да започне първо от Меглена Кунева. Да видим тогава как ще се приложи.
13
1
 
6
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
НОРМАЛНО Е ВСЯКА СТРАНА ДА БЪДЕ УПРАВЛЯВАНА ОТ ЧЕСТНИ И ДОСТОИНИ НЕИНИ ГРАЖДАНИ.А КАЖЕТЕ НА СНИМКАТА ИМА ЛИ ПОНЕ ПОЛОВИН ТАКЪВ? АЗ ВИЖДАН ДОКАЗАЛИ СЕ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ,МАРИОНЕТКИ НА ДРУГИ СТРАНИ,ПРЕСТЪПНИЦИ И НИТО ЕДИН ДОСТОЕН БЪЛГАРИН.ВЪЗМОЖНО Е И ДА НЕ СЪМ ДОБРЕ СЪС ЗРЕНИЕТО,НО ЕДВА ЛИ. ВИЕ ИЗБРАЛИ ТЕЗИ КАТО КАКВИ ГИ ВИЖДАТА?
12
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 8 години
Ти да видиш! И като се емне сега една борба...............
11
3
 
7
 
! Отговори
:) преди 8 години
Цирк Борисов изнесе ново представление и забави с нови 3 месеца така наречената "борба с корупцията". Много ми е интересно как Бойко Борисов ще докаже милиардите си? До 1989 е бил *** пожарникар. Как се става милиардер за 2-3 години? Нито лекарство против рак е измислил, нито операционна система е написал... как ще докаже милиардите по банките ?????
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нека минат изборите първо..как щеше да бъде от герб някой да гласува против..а никак не им се ще нещо да се бута от тяхното царство..така добре са се насадили като кокошки в полог..павлова ще снесе тя е перфектната квачка..ангелова и цацарова ще кудкудякат от страни и петелът..той малеее...България е на българите не на пилетата..не и на пуйките
9
2
 
6
 
! Отговори
Диков преди 8 години
Прав беше Станишката - Циркаджии
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствената и точна стъпка е, тези наричащи себе си управляващи и политици, да подадат колективна оставка.Тогава може да има някаква,макар и съвсем слаба надежда,че корупцията ще бъде овладяна.Не може начело на управлението да стои корумпирана личност.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Циркаджиите пак ще играят театър за пред материала, така е - избори идват, трябва да се промиват мозъците на електората. Е, който има такъв де, както се вижда в България повечето нямат.
6
3
 
0
 
! Отговори
djanim преди 8 години
Te si dumat, ama na nenormalen ez. Nito chuvat, nito misliat- govoriat si kato ventilatori - da si trenirat kakofoniata na glasnite struni
5
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РъБатите пак изманипулираха бате Бойко. Така му се пада. От друга страна обаче, след изборите Радан и Кунева излизат от коалицията, значи нещата остават само на Бойковите плещи. И кво - въртеха се, сукаха се и пак същото.
4
1
 
6
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Говорят си на тема,,предсрочни избори"и мястото на така наречените коалиционни партньори в следващия парламент! А това, че се бърза с предлагането на законопроект към който и самите вносители имат забележки води до мисълта за косвена изборна агитация!
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТИЯ НА СНИМКАТА ГОРЕ ВСИЧКИТЕ СА БИТА КАРТА, НО СЕГА ЩЕ КРАДАТ И БЕЗЧИНСТВАТ, КАТО ЗА ПОСЛЕДНО!
2
3
 
11
 
! Отговори
Идилия преди 8 години
Винкела Симеонов гледа влюбено Бойко
1
3
 
5
 
! Отговори
veni преди 8 години
Mafiata ot ns ste se zabavliava oste bez pro.