Орешарски: Местан и Станишев предложиха Пеевски за ДАНС

И аз бях изненадан, призна бившият премиер
Обновена: 6 сеп 2015 20:46 | 6 сеп 2015 20:42,
63
Орешарски: Местан и Станишев предложиха Пеевски за ДАНС
Снимка, архив Булфото

Номинацията на Делян Пеевски за председател на ДАНС не беше мое решение, това беше решение на политическите сили, които формираха кабинета и подкрепяха кабинета и техните лидери Сергей Станишев и Лютви Местан. Съмнявам се дали можех да ги разубедя. И сега се съмнявам”, заяви  бившият министър-председател Пламен Орешарски в интервю пред Нова телевизия.

"Ако ме питате кой от двамата първи е дал идеята - не знам. При мен това дойде от двамата", добави той.

Орешарски призна, че за него тази номинация също е била изненада. Орешарски обаче твърди, че само първите няколко дни след избирането на Пеевски за председател на ДАНС е имало спонтанни протести. „След това протестите бяха стимулирани, това е обществена тайна”, коментира той.

Бившият премиер каза, че не е имал свое предложение за ръководител на ДАНС. Решенията понякога се взимат в политически формат, механизмът беше друг, каза още той.

Орешарски не съжалява за своя мандат, защото, макар и кратък, той е спомогнал за по-стабилната ситуация сега.

По време на неговото управление се стигнало само до миролюбиви протести по улиците. „Отървахме се като общество само с това”, обясни той, но допълни, че се е притеснявал, че е можело да се стигне до по-сериозен конфликт.

Орешарски беше категоричен, че е поел управлението „без никакъв политически бекграунд” и приел да ръководи кабинета, а не двете партии, които са го подкрепяли. Според него падането на правителството му се дължи именно на липсата на стабилност в парламента, защото двете партии – БСП и ДПС, които са го подкрепяли, не са имали пълно мнозинство, а точно 120 депутати.

Най-голямата партия тогава – ГЕРБ, дори е отказала да участва в работата на парламента, припомни той.

По думите му сега не се очаква ситуация подобна с тази като КТБ, макар че има банки „с недобър кредитен портфейл”.

Орешарски беше категоричен, че е излязъл от политиката още през 2003 година и не смята да се връща. Оттогава е заемал различни, високи постове, но само в качеството му на експерт. В момента бившият министър-председател отново преподава в УНСС. Той обясни и че няма да се кандидатира за президент при следващите избори.

Той сподели още, че е напуснал поста си през миналата година „по малко разочарован, неразбран и употребен” и допълни, че е бил употребен от обстоятелствата. Той е поел управлението на страната в момент на протести и нестабилност, което не е "спокойствието, за което мечтае всеки премиер".

Бившият премиер направи критика на сегашното правителство заради липсата на реформи и допълни, че единствената промяна в здравния сектор е обединението на болници.

Орешарски смята, че правителството няма „концептуална готовност” за реформи, макар и с огромна парламентарна подкрепа. Ситуацията при неговото управление е била точно обратната – готовност за промени, но липса на подкрепа в Народното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
16
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Орешарски е голям плъх!
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При Орешарски управляваше ДПС с БСП,сега пак ДПС с ГЕРБ,само,че трябва да има някой виновен за да са чисти кукловодите.
11
1
 
27
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Кърлежите така са се впили в тялото на Майка България,че аз лично не виждам никакво спасение вече.....освен ако не стане някое чудо!?....
10
1
 
17
 
! Отговори
иликтуратъ преди 8 години
Защо сега?? Защо точно този, то точно по тази тема???Явно нещо "мътят".
9
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 17тои изтегли 1 млпд лева кредит и имаше протести...а тези сега изтеглиха 17...ама протести няма?чакай кунева-пръмова да те оправи
8
21
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът е че този престъпник Орешарски, който фалира две банки, срина здравеопазването и забатачи всички магистрали още се разхожда на свобода и дрънка по вестнците.В една друга държава отдавна щеше да е с раиран костюм до живот.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВасилевЗабрави да кажеш,че има и диплома!:)))))
6
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да,кукла на конци но нима сегашните не са?С какво са по-различни,освен,че са вече наши хора?
5
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Куклата на конци Орешарски се изповяда, че е кукла и игнорант. Тази кукла обаче ни струваше над 10 млрд.!
4
6
 
18
 
! Отговори
До ФАКТИТЕ преди 8 години
Друже, ДПС ПОЖЕЛА да махне ГЕРБ от властта. Но успя само донякъде. Последваха народните протести срещу техните марионетки в кабинета Орешарски. Тогава дори ДПС разбра, че като в стария виц, вече кюфтета със 100% л-на не минават, трябва в тях да има поне 50% кайма. А дали ще постигнем по-голям процент от този, зависи само от НАС.
3
8
 
14
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 8 години
БЕКАПЕТО СЕ РАЗЧЕПИ НА ТРИСТА БЕКАПЕТА ЗА ПО ШАРЕНОПВ ЗАДУНАЙКАТА...ТРИСТАТЕ БЕКАПЕТА СА С ЕДНА ЗАДАЧА-РЕДОВНО ПЛАЩАНЕ НА КРЕМЪЛСКИЯ РЕКЕТ А ОСТАНАЛОТО Е ЛИЦЕМЕРИЕ,ЛИЦЕМЕРИЕ,ЛИЦЕМЕРИЕ...
2
9
 
35
 
! Отговори
пак аз преди 8 години
Абе то "сите са маскари" също е публична тайна, ама *** като този втори няма.Нищо не казва за предишните протести с агитките и запалванията дето свалиха правителството на бате Бойко - те въбоще не бяха платени и въобще той и кликата му от комунисти и читаци нищо не знаят. Ама то тия маскари - сите, само това значт - крадеца да вика дръжте крадеца.А тоя да взима да се скрива и да не се показва повече.
1
7
 
20
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Какви им са на тия моралните критерии? Моля те, Господи, прибери си вересиите ?!?!