Орешарски: Местан и Станишев предложиха Пеевски за ДАНС

И аз бях изненадан, призна бившият премиер
Обновена: 6 сеп 2015 20:46 | 6 сеп 2015 20:42,
63
Орешарски: Местан и Станишев предложиха Пеевски за ДАНС
Снимка, архив Булфото

Номинацията на Делян Пеевски за председател на ДАНС не беше мое решение, това беше решение на политическите сили, които формираха кабинета и подкрепяха кабинета и техните лидери Сергей Станишев и Лютви Местан. Съмнявам се дали можех да ги разубедя. И сега се съмнявам”, заяви  бившият министър-председател Пламен Орешарски в интервю пред Нова телевизия.

"Ако ме питате кой от двамата първи е дал идеята - не знам. При мен това дойде от двамата", добави той.

Орешарски призна, че за него тази номинация също е била изненада. Орешарски обаче твърди, че само първите няколко дни след избирането на Пеевски за председател на ДАНС е имало спонтанни протести. „След това протестите бяха стимулирани, това е обществена тайна”, коментира той.

Бившият премиер каза, че не е имал свое предложение за ръководител на ДАНС. Решенията понякога се взимат в политически формат, механизмът беше друг, каза още той.

Орешарски не съжалява за своя мандат, защото, макар и кратък, той е спомогнал за по-стабилната ситуация сега.

По време на неговото управление се стигнало само до миролюбиви протести по улиците. „Отървахме се като общество само с това”, обясни той, но допълни, че се е притеснявал, че е можело да се стигне до по-сериозен конфликт.

Орешарски беше категоричен, че е поел управлението „без никакъв политически бекграунд” и приел да ръководи кабинета, а не двете партии, които са го подкрепяли. Според него падането на правителството му се дължи именно на липсата на стабилност в парламента, защото двете партии – БСП и ДПС, които са го подкрепяли, не са имали пълно мнозинство, а точно 120 депутати.

Най-голямата партия тогава – ГЕРБ, дори е отказала да участва в работата на парламента, припомни той.

По думите му сега не се очаква ситуация подобна с тази като КТБ, макар че има банки „с недобър кредитен портфейл”.

Орешарски беше категоричен, че е излязъл от политиката още през 2003 година и не смята да се връща. Оттогава е заемал различни, високи постове, но само в качеството му на експерт. В момента бившият министър-председател отново преподава в УНСС. Той обясни и че няма да се кандидатира за президент при следващите избори.

Той сподели още, че е напуснал поста си през миналата година „по малко разочарован, неразбран и употребен” и допълни, че е бил употребен от обстоятелствата. Той е поел управлението на страната в момент на протести и нестабилност, което не е "спокойствието, за което мечтае всеки премиер".

Бившият премиер направи критика на сегашното правителство заради липсата на реформи и допълни, че единствената промяна в здравния сектор е обединението на болници.

Орешарски смята, че правителството няма „концептуална готовност” за реформи, макар и с огромна парламентарна подкрепа. Ситуацията при неговото управление е била точно обратната – готовност за промени, но липса на подкрепа в Народното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миндила Орешарски най-сетне си призна кой му дърпал концитеоказа се че Станишев и Местан го онождали редовноСега чакаме да си признае за фалита на КТБ кой му нареди, колко му дадоха от плячката и как помогна на Цветан Василев да избяга в Сърбия
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Волен как драпаше само със нокти и зъби този да остане на власт и да са си ортаци със Станишев и Местан.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този откъде изпълзя да ни обеснява неща, които и на децата бяха ясни.
30
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тролчетата на БСП и Атака пак са се активирали да пишат колко е велик Орешарски, какъв пич е бил и как били тогава са назначени единствените хора, дето искали да оправят държавата. Смях! Ама от БСП наистина си мислят, че хората са толкова *** и че няколко трола може да им повлияят на мнението.
29
17
 
9
 
! Отговори
Сабака преди 8 години
Орешарски е пич, поне има смелоста да излезе пред хората и да каже истината... Въпреки медиината кампания, купищата пари пръснати от ББ и други доброжелатели за очернянето му... А всички пръдльовци тука страдат от сериозни умствени отклонения... защо някой пръдлив политик не застана да оправя поразиите на управлението на ББ 1. А "задния вход" се нагърби с най-тежката задача, когато ББ се криеше като мишка в с. Банкя...Смелчага :)
28
3
 
21
 
! Отговори
?!? преди 8 години
Това, че беше нокой преди мандата е ясно.Тава че, след него пак си никой и не можеш да помогнеш даже и с авторитетна дума ,доказва провала ти .А това ,че се оправдаваш само на всякъде те прави заслужено мекотело
27
1
 
11
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Изненадан бил тогава, рзбираш ли.... За сметка на това обаче нямаше изненада че падна от власт.
26
3
 
17
 
! Отговори
BG преди 8 години
Е... си л.... долно !!!! Излъга в очите целия български народ най-нагло и още има нахалството да се показва !!! Колко време мина от както падна от власт ?! Сега чак се сетил да си признае !!!! Бил "финансист", бил "университетски преподавател" - ами то затова българските университети са на тоя хал - представяте ли си колко като него има там, да гушкат тлъстите си заплатки на топло и на меко и да говоряг глупости пред студентите !!!И на какво ги учи тоя ?! Как да лъжат и да крадат !!!
25
4
 
32
 
! Отговори
Бат Минч преди 8 години
След 2 години му мина амнезията,а? Отвратително нагла муцуна,жалка марионетка,тогава с изражение на психично болен мълчеше и казваше.че не помнел кой го бил предложил.Да ти таковам и "експерта" дето си,просто жалка история!
24
4
 
17
 
! Отговори
bb преди 8 години
не ми разправяй,че са ти били нужни 300 дни за да го осъзнаеш,че са те подвели мръснико,жаден за власт!!!...и че не си забелязал как полицаите биеха протестиращия народ дори и бременни жени в градинката ....*** си а не човек !!
23
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След това протестите бяха стимулирани, това е обществена тайна---значи, пръдльото признава неадекватността на назначението си, но продължава да отрича възможността някой да му търси сметка за това за повече от седмица. много е сладичък.
22
9
 
28
 
! Отговори
:-D:-D:-D преди 8 години
Изненадан бил! Отзад.Г-н ''Заден вход''!Половин година не е ползвал парадния вход на сграда :-D:-D:-D
21
12
 
5
 
! Отговори
До 32 преди 8 години
До 32 - хахаххаха, не си научил добре български. Говориш и пишеш на полу-руски. Да не си стажант-*** на Путин? Ще те скъсат на изпита.
20
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Орешерски приема от Доган и Станишев, а те от Еврдоган и Путин! Това е ясно и на малките деца...отдавна! За сега само Путин удържа, но и руския народ ще се светне, колкото и да са бавни.
19
17
 
20
 
! Отговори
До 17 преди 8 години
Здравеопазването го срина недоразумението д-р Петър Москов, който пренебрегна редките заболявания сред българите до там, че в списъка на техните жертви да попадне и царски син! Само затова всеки читав човек на негово място щеше да е подал оставка и да бяга от камери и микрофони като дявол от тамян!
18
11
 
20
 
! Отговори
Путко Мафани преди 8 години
Стига сте мрънкали, никой не е длъжен да ви спасява или оправя. Това е само и единствено ваша работа. Никога с, нищо България не ми е пречила да живея добре. Където и да отидете по света, ще сте същите некадърници и пръдльовци. А, че Орешарски е меркантилен, сервилен, некадърник е ясно и на децата. Дерзайте и работете повечко!
17
52
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
При управлението на господин Орешарски беше сложен ред в държавата Те едиствените хора ,който се хванаха с монополистите .За първи път в историята на нашата държава се заеха хора който искаха да направят нещо за тази държава .
16
5
 
16
 
! Отговори
Не той а те преди 8 години
Кой? Кой? Кой?- Станишевото *** и Местана - "...ти закъсняваш понякога, истино, но винаги идваш идваш при нас". Обаче преди не можеше да го каже, защото разчиташе точно на техните партии в Парламента.Сега вече се знае кои са френдовете на мазното туловище.
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички са в кюпа заедно, не се лъжете...цирка продължава!
14
1
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
То и гърците това казват заемът всъщност не е заем!