Цигарите ще поскъпват, ама плавно

Няма да има по-нисък акциз за горивата за отопление
Обновена: 9 сеп 2015 14:38 | 9 сеп 2015 14:22, Веселина Йорданова
34
Цигарите ще поскъпват, ама плавно
Снимка: архив: Булфото

Цигарите ще поскъпват плавно в следващите години, като ниският и средният клас цигари ще поскъпват с по-бавни темпове, разясни финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в МС.

Целта е от началото на 2018 година да се достигне минималният акциз от 90 евро на 1000 къса, което е изискване на Брюксел.

Цените на скъпите цигари обаче ще растат по-бързо. Това се прави с идеята да бъдат защитени по-нискодоходните групи и да премахнем стимулите за търговия с контрабанда, обясни Горанов.

Днес кабинетът прие промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Горанов уточни, че има много злоупотреби с акцизите върху горивата, които се използват за отопление. Затова се предлага пропан-бутанът и дизелът, когато са използвани за отопление, да не са с преференциална акцизна ставка. По думите му причината е, че след изписването им като горива за отопление, ги ползвали като моторни горива.

Очакваният ефект за бюджета от мярката е в размер на 71 млн. лева.

Ведомствата, които се отопляват по този начин, ще се финансират през разходната част на бюджета. Министърът очаква хазната да бъде натоварена с по-малко от 20 млн. лв., като обясни, че този разход ще нарасне основно в системата на МОН.

С промените в закона се забранява държането, пренасянето и превозването на ръчно свити цигари или цигари, изработени от заготовки с филтър, в количество над 40 къса – също мярка срещу контрабандата.

Въвежда се и мярка за прекратяване на практиката от недобросъвестни лица със задължения към Агенция „Митници“ да заобикалят заплащането на дължимото чрез прехвърляне на дружеството-длъжник на безимотни лица и създаване на нови дружества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Населението да разбира намека. Управляващите не мислят, че ще забогатее скоро и му оставят да се "топли" с евтини цигари. Или може на студено, но с пушек на ефтинджос табак от лафка.
4
0
 
9
 
! Отговори
хм преди 8 години
Е, да де, то като Бойко внася контрабандните цигари, е разбираемо....
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Това се прави с идеята да бъдат защитени по-нискодоходните групи и да премахнем стимулите за търговия с контрабанда"И как точно поскъпването ще премахне стимулите за контрабанда? Нали точно високата цена е причината хората да избират да купят контрабандни цигари, а както знаем, търсенето определя предлагането...?
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да ги вдигат рязко, защо за тази отрова трябва да е плавно, като други подобни са изцяло забранени даже.
1
0
 
11
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
И какво сега 70 милиона ще вземат от топлото на българите и ще ги наливат по колониалния ЗНИ за чуждестранните търговски вериги , моловете и всякакви антибългарски програми?