Националната здравна карта стана факт

С нея болниците вече няма да са място за политически назначения
Обновена: 9 сеп 2015 13:55 | 9 сеп 2015 13:55, Камелия Цветанова
20
Националната здравна карта стана факт
Снимка: БТА

Депутатите одобриха създаването на Националната здравна карта с окончателно гласуване на текстове от Закона за лечебните заведения. По картата ще се определя необходимостта от лечебни заведения за всеки район в страната.

На критиките на опозицията срещу картата, здравният министър Петър Москов отсече, че така ще се спре възможността да има раправа с политически неудобни лица.

Още по темата
"Ако болницата не е място, което да отговаря за болните, а е място за назначения на политически партии, срещу това трябва да се изправим. Сериозна част от тези болници са скрити механизми за облагодетелстване на партии и на техни деятели“, упрекна Москов.

Спорен беше текстът, че в областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени от Националната здравна карта, НЗОК ще сключва договори с лечебни заведения за болнична помощ или техни обединения, избрани по критерий и ред, определени с Наредба на министъра на здравеопазването. В крайна сметка той беше подкрепен от мнозинството.

Чрез Националната здравна карта ще се определят и планират потребностите на населението, достъпа на извънболнична и болнична медицинска помощ на териториален принцип. Тя ще се изготвя въз основа на областни здравни карти, за които министърът на здравеопазването ще назначава комисия.

Народните представители оставиха изискването директорите на Диагностично-консултативните центрове да са специализирали в здравната сфера, като по предложение на ГЕРБ отпадна условието за специалност по медицинска информатика, заедно с тази по здравен мениджмънт.

В закона е записано и формирането на комплексни мултидисциплинарни центрове на деца с увреждания и хронични заболявания и за хора с редки болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Kuncho преди 8 години
Ня този под нос му цялата администрация в министерството му я управлява шефката на инспелтората му, която трябва да си следи собствените деиствия, а той тръгнал национални реформи да прави! Глупости!
17
2
 
0
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
А кога ще стане факт ОСТАВКА на правителството
16
0
 
2
 
! Отговори
и задължително е преди 8 години
Да има структура в здравеопазването ..... т н здравна карта.....И има хаос ,но той се поддържа преди всичко от такива безсмислени внушения - некоректния Общ знаменател ,абсурдното вменяване на вини на лекарското съсловие , не компетентни изказвания.........мислете и за своето участие в този хаос!!безспирното тичате за "второ мнение" ,което се превръща в 5-6 ..........бихте ли си дали колата на двама или трима техници едновременно?!?! Защо го правите с най- ценното - здравето си???
15
0
 
1
 
! Отговори
нямам думи!!! преди 8 години
Винаги недоволни!!! Безумното искане за "безплатно здравеопазване"!!!как да стане??? дайте конкретни смислени препоръки или замълчете за винаги!!Първо - нали за всяка процедура се необходими консумативи, които са твърде скъпи, персонал ,помещения , отопление ел. енергия и т н и това е само малка част от необходимите разходи!
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов се опитва да балансира между поне три стола:голяма част от лекарското съсловие е с десни разбирания, котка червената масова мъгла със / крайно небходимата/ социална страна на здравеопазването, и трето-поредната партийна далавера-здравеопазването и всичко, свързано с него. В резултат на което доволни НЯМА! И всичко си тече по старому, но с нови номенклатури и документи Идилия.
13
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този е *** болен за власт....като не можеш махай се
12
4
 
2
 
! Отговори
zlatna obuvka преди 8 години
fakt? - nerde fakta? pokaji go, de :) ai na bas, che ministrite nemat zdravni karti!
11
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Борисов, че не позволи на това куку Москов да разграби и малкото останали болници.
10
7
 
7
 
! Отговори
хи хи преди 8 години
Разболяха здравите, умориха болните. Урааа... вече реформата може да започне... и не по партиен принцип, господа. Само по кадърност и по компетентно и целеустремено бъркане в джоба на пациента. Колкото по-дълбоко, толкова по-напред в листата, лекарите бегом марш...Ако не беше толкова "комично", щеше да е трагедия с елементи на апокалипсис.
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека не забравяме една много важно нещо, което не бих нарекъл точно подробност.Москов е лакей и маша на Борисов, а Борисов е слуга на Олигархията.Логично е всички промени да са насочени срещу обикновените граждани и в защита на Олигархичните кръгове, които управляват България.
8
7
 
5
 
! Отговори
интересно преди 8 години
Интересно. Чудя се , кога най-накрая тези "лекари" най-после ще се занимават с това, за което са учили? Да пазят здравето и да лекуват хората. Занимават се с всичко друго- реформи, преструктуриране, финанси, бюджети, стратегии, карти, само не и с това за което ги бива. Ако не ги бива в това за което са учили, как да очакваме да ги бива във всичко останало. Имайки в предвид резултатите, лекарите стават само за лапане и разтягане на локуми... в другото само си мислят , че мислят и могат.
7
4
 
9
 
! Отговори
Пац преди 8 години
Тъй! Държавните болници ще се прекарват през цедка - дали са нужни, какво правят, а частните, които никнат като гъби и източват касата? Тях никой не оценява за целесъобразност, нали? Ако са частни, трябва и да се финансират частно и ако не могат да оцеляват, да се самозакриват - като пазарни субекти!
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГОСПОДА УПРАВНИЦИ- КОЛКОТО И ПАРИ ДА ОТПУСКАТЕ ЗА ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, ДРЪЖТЕ СИ ГИ ПРИ ВАС , А ЛЕКУВАЙТЕ НАРОДА НАВСЯКЪДЕ И БЕЗ ПАРИ - КАКТО БЕШЕ ЕДНО ВРЕМЕ. ПЪК СИ ГИ РАЗПРЕДЕЛЕТЕ АКО ЩЕТЕ В ЕДИН ДЖОБ АКО ЩЕТЕ В ПЕТ. НЕ ВИ ИСКАМЕ ПАРИТЕ , А ИСКАМЕ ЛЕЧЕНИЕ ИСКАМЕ ЗДРАВЕ
5
10
 
4
 
! Отговори
kradci преди 8 години
Sad za Gepi Moskov i Kradlio Sharkov .
4
6
 
11
 
! Отговори
gluposti преди 8 години
Какво здравеопазване, какви 5 лв. Това е Здраве Ограбване, Здраве Погробване. Не стига, че грабят касата като луди, че карат пациента да си плаща за всичко. Не стига, че се гаврят със здравето и живота на хората, ми и стратегии мислят. Най-големия геноцид идва от всички в здравеопазването. Те мутри да беха ти теглят милостиво куршума , а тези. Грабят те до десето коляно и те пращат да се мъчиш и да си проклинаш живота. Кога бе, кога ще дойде и вашия ред???
3
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво. Едно добро начало.
2
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво!!!Добре че беше Лъчо мозъка да защити дисертация по тая тема в СУ и да стане професор, че иначе съвсем я бяхме закъсали.Имено затова винаги ще бъда вярна на ГЕРБ.За ГЕРБ - За Родината напред на местните избори!!!!
1
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Психарят с безумния поглед пак се появи. Няма такъв цирк просто. И тоя някой го е сложил за министър ... жална майка България ...