Здравната реформа на отложен старт

Има още много работа по нея, смятат експерти
Обновена: 10 сеп 2015 12:14 | 10 сеп 2015 12:14,
3
Здравната реформа на отложен старт
Архив: Булфото

Здравната реформа много трудно би влязла в сила от началото на следващата година. Около това мнение се обединиха заместник-председателят на Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса Григор Димитров и депутатът от БСП Емил Райнов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Димитров риторично попита защо е било цялото бързане в последните дни по приемането на Закона за лечебните заведения, който на практика оставя много отворени процедури. И уточни, че по-добър вариант е било да се приеме пакет от документи, който да урежда цялата система. Димитров мотивира тезата си, като каза, че предстои много работа по изготвянето на редица нормативни актове, по определянето на съдържанието на основния и допълнителен пакет медицинска помощ, заплащана от Здравната каса, по уточняване на областните здравни карти и други, които дори да се решат до края на годината, ще бъде късно да се включат в бюджета на НЗОК за 2016 година.

Още по темата

Димитров акцентира, че в нито един текст от приетите закони не е разискван един от основните промени – за контрол върху дейността на касата и НЗОК ще продължава безконтролно да разходва публични средства.

Депутатът от левицата и член на здравната комисия Емил Райнов също смята, че здравната реформа, която бе приета чрез Закона за лечебните заведения и Закона за здравното осигуряване, няма да може да влезе в сила от началото на следващата година. Райнов също посочи, че има редица въпроси, като съдържанието на двата здравни пакета например, които все още не са ясни, а вече бюджетната процедура за 2016 година е в ход.

Райнов подчерта, че за няколко дни здравната комисия в парламента изцяло е пренаписала здравната реформа на Петър Москов, променени са били редица параметри преди влизането на законопроекта на ЗЛЗ в пленарна зала, с което по думите му законът е бил значително подобрен.

Вчера парламентът окончателно прие Законът за лечебните заведения, който регламентира създаването на задължителна Национална здравна карта. Очаквано отпадна обсъждането на идеята за приватизацията на лечебни заведения. Отпаднаха и ключови предложения на Петър Москов, сред които за сливането на болници и комплексно лечение, за селективно сключване на договори между Здравната каса и болниците, за задължителната акредитация, за пакт между касата и фармацевтичните компании.

Целият разговор вижте във видеото на Bulgaria On Air.

Още новини от "България" гледайте в bgonair.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
без прадни приказки преди 8 години
клишета и внушения!! Дайте конкретни по същество предложения , разумни , логични и правилни!!!
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХАЙДЕ, ЧЕ ИЗМРЯХМЕ, ПРИВАТИЗИРАЙТЕ ВСИЧКО ДА СЕ МАХНАТ ЧЕНГЕТАТА ОТ СЕКТОРА, ДИРЕКТОРИ НА БОЛНИЦИ СА САМО ОТ ДС