Заплахите са миграционният натиск и украинската криза

Риск за стабилността е и липсата на енергийна либерализация
22
Заплахите са миграционният натиск и украинската криза
Снимка: МВнР

Според външния министър Даниел Митов основният външнополитически интерес на България е постигането на устойчива регионална среда на траен мир, сигурност и стабилност.

Тясното сътрудничество с нашите партньори от ЕС и НАТО е най-бързата и ефективна формула за постигане на това, заяви той по време на XII-ата Международна научна конференция „Сигурността в Югоизточна Европа“, цитиран от пресцентъра на МВнР.

Форумът бе организиран от Фондация „Конрад Аденауер“, а участие взеха още вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на отбраната Николай Ненчев, енергийният министър Теменужка Петкова, както и посланик Родерик Мур, временно управляващ посолството на САЩ в България.

Според него направленията в рисковете пред сигурността на Югоизточна Европа са миграционният натиск и заплахите от ислямски радикализъм и тероризъм, украинската криза и съпротивителните сили срещу либерализацията на енергийния пазар в региона.

„Миграционният натиск върху страната ни и съседните държави постоянно расте, независимо, че регионът на ЮИЕ и България биха могли да се разглеждат по-скоро като транзитни за мигрантите, отколкото като тяхна крайна дестинация“, коментира външният министър и акцентира върху бързата реакция на страната ни в новата ситуация.

Изработените годишни планове за повишаване готовността за реагиране при засилен миграционен натиск, постоянно действащия Национален оперативен щаб, изграждането на защитно съоръжение по границата с Турция и засилената охрана на държавните ни граници са сред активните действия на България, които по думите на министъра допринасят за осигуряването на пълен контрол над външната граница на ЕС.

„Бежанските потоци се използват също и за трафик на хора, и за инфилтрация на бойци от екстремистки организации. Каквито и мерки да предприемаме срещу това, те биха били непълни, докато не се фокусираме върху истинската причина за създалата се ситуация – дейността на т.нар. Ислямска държава в Близкия Изток“, заяви още Митов и добави, че е нужна ясна концентрация за противодействие на групировката.

Относно украинската криза първият дипломат на страната отбеляза категоричната позиция на България.

"България приема само и единствено политическото разрешаване на конфликта в Източна Украйна. Единственият изход там е пълното изпълнение на Минските споразумения. Те нямат алтернатива“, заяви той.

Министърът изтъкна и значението на новооткритите Щабни елементи на НАТО в България и 5 други държави, като коментира, че наличието им значително ще допринесе за засилването на националната и регионална сигурност.

Като основен приоритет и за Черноморския регион, и за България конкретно, външният министър отбеляза енергийната сигурност.

По думите му нейната реализация трябва да се търси в посока на диверсификацията на доставчиците на газ, източниците и трасетата на природни ресурси. „За страната ни е от особено значение бързото осъществяване на намеренията на ЕК за интегриране на газовите пазари на Централна и Източна Европа, включително осигуряването на логистична и финансова подкрепа за изпълнението на ключови регионални проекти, сред които са и интерконекторите между България и съседните страни“, заяви Даниел Митов.

"Въпреки хетерогенния характер на изброените предизвикателства, ние имаме универсален отговор – ускорената интеграция в рамките на евро-атлантическите структури“, коментира още външният министър.

"Именно членството в ЕС и НАТО могат да гарантират такава свобода, която да не бъде за сметка на сигурността, и такава сигурност, която да не прави компромиси със свободата. Защото, след като либералната демокрация е най-доброто, което имаме, ние сме длъжни да направим най-доброто, което можем, за да я защитим“, заключи Митов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
socialen преди 8 години
Че и научна конференция! Учени! :)
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Форумът бе организиран от Фондация Конрад Аденауер, а участие взеха още вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на отбраната Николай Ненчев, енергийният министър Теменужка Петкова, както и посланик Родерик Мур, временно управляващ посолството на САЩ в България................МАНИ,МАНИ, МАНИ , ЗАМИНАЛИ НЕЩАТА НА ТАЯ ТЕРИТОРИЯ
14
1
 
8
 
! Отговори
socialen преди 8 години
Евроатлантиците, водени от Посолството на САЩ и техния служител Митов, изглежда са намерили универсалния отговор на всички проблеми!Цитат:"Въпреки хетерогенния характер на изброените предизвикателства, ние имаме универсален отговор ускорената интеграция в рамките на евро-атлантическите структури, коментира още външният министър."
13
0
 
2
 
! Отговори
socialen преди 8 години
Неолиберализмът, Либертарианството и Пазарният Фундаментализъм са най-доброто, което неолибералните, консервативните, либертарианските и пазарнофундаменталните тинк-танкове и NGOта имат!Цитат:"Именно членството в ЕС и НАТО могат да гарантират такава свобода, която да не бъде за сметка на сигурността, и такава сигурност, която да не прави компромиси със свободата. Защото, след като либералната демокрация е най-доброто, което имаме, ние сме длъжни да направим най-доброто, ..."
12
0
 
2
 
! Отговори
socialen преди 8 години
Обратното е факт!Цитат:"Въпреки хетерогенния характер на изброените предизвикателства, ние имаме универсален отговор ускорената интеграция в рамките на евро-атлантическите структури, коментира още външният министър. :
11
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Митов толкова набляга на НАТО и ЕС, че или го принуждават да ги възхвалява, или е наистина много ***, че да мисли, че ни помагат икономически.
10
0
 
6
 
! Отговори
socialen преди 8 години
Неприкрита пропаганда! Заклинания!Цитат:"Според външния министър Даниел Митов основният външнополитически интерес на България е постигането на устойчива регионална среда на траен мир, сигурност и стабилност. Тясното сътрудничество с нашите партньори от ЕС и НАТО е най-бързата и ефективна формула за постигане на това, заяви той ..:"
9
0
 
4
 
! Отговори
socialen преди 8 години
Нагласена работа!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Митов ... Интерконекторите на Митов между България и съседните ни страни ?Коя съседна страна има газ да ти даде ?И коя ще ти построи Интерконекторни !ЕС - такова широко понятие , което стря трнанзитната доставка за България ,Сега какво прави ? Нищо .
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Митов , Митов ,Каква евтина Енергетика има България и каква ще има в бъдеще ?Нищо конкретно !Твоето ЕС ще даде ли пари , за нещо полезно за България ?- да изгради собствена енергетика !Германия дава ли на България енергия , нали непрекъснато сте захапали думата д
6
0
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Още като видях заглавието и ми стана ясно кой се е изказал. Този няма едно смислено изречение, още по-малко вярно. Ето - членството в ЕС и НАТО ни носи в действителност по-малко свобода и по-малко сигурност. Носи ни някакви кинти може би, но те дали няма да ни излязат през носа не се знае.
5
0
 
3
 
! Отговори
naTpuoT преди 8 години
Васил Иванов Кунчев и Христо Ботьов Петков са чакали някой да им помогне ... банда неверници сте всите !!!!!!!!!!!!!!!
4
1
 
8
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Досега трябваше да сме обградени с терминали за втечнен газ и корабите от САЩ да чакат на нескончаема опашка.... Ако четем евангелието на евроатлантическите скъпоценности!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До jalta kalinkaКалинке, няма нищо такова, това са неолибаралните брътвежи на световните крадци. Всяко нещо се движи по правилата - птиците летят по генитичните маршрути на своя биологичен код, птиците - също, рибите и те мигрират по своите маршрути. Свободно се движи само хищния и сатанински така наречен капитал, той няма нищо общо с човешката природа.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо не разбрах
1
3
 
0
 
! Отговори
jalta kalinka преди 8 години
tova e prosto svobodnoto dvijenie na kapitalite v sveta...kato svobodnoto dvijenie na pticite, ribite, pchelite