Пак порязаха урока по турски. Местан: Битката продължава!

Патриотите обявиха, че намаляват желаещите да го изучават
16 сеп 2015 16:50,
133
Пак порязаха урока по турски. Местан: Битката продължава!
Лютви Местан. Снимка, архив: Булфото

ДПС направи нов опит да накара парламента да запише изучаването на майчин език като задължителен предмет в училище. Мнозинството обаче за пореден път отхвърли предложението.

Задължителното изучаване на майчин език вече беше отхвърлено още с първите приети текстове на новия закон за предучилищното и училищното образование. Тогава депутатите го изключиха от системата на образованието.

Още по темата

Днес обаче Лютви Местан отново притопли темата, като опита да вкара задължителния турски в раздела за учебните предмети. Мнозинството предложи текст, според който в процеса на училищното образование може да се изучава предмет "Майчин език".

Лидерът на ДПС обаче поиска това да е задължително и протестира и срещу текста, който казва, че часовете по него ще се определят с наредба на министъра. Местан припомни, че досега часовете по майчин език бяха определени със специален закон за учебните планове, а сега те се оставят на волята на министъра. 

"Това буди силни съмнения за дискриминация, защото субективно право на министъра да определя броя на часовете по майчин език", каза Местан.

Той изрази убеденост, че сегашният просветен министър не би ги намалил, но изрази съмнение, че някой следващ няма да го направи. "Тази разпоредба е неприемлива, ще продължим битката", зарече се лидерът на ДПС. 

Милен Михов от Патриотичния фронт репликира, че според последните данни изучаването на турски език е намаляло наполовина през последните години.

"Може ли със закон да обърнем тази тенденция и да задължим родителите да пращат децата в тези часове, а не да им дадат възможност за интеграция в ЕС", попита той. 

"Спадът се дължи на грешна политика, а не на липса на мотивация. Изучаването на майчин език е културна потребност, която ще се реализира въпреки съпротивата", отвърна пък Местан.

В крайна сметка искането на ДПС отново беше отхвърлено от мнозинството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом е майчин , тогава да си го учи майка му , а не държавата. Държавата има един език и той е БЪЛГАРСКИЯ !!!!
66
0
 
3
 
! Отговори
malina преди 8 години
tozi ne razbrali 4e e v BG i trqbva da govori balgarski za6to prodaljava da ima *** na turski ezik po BALGARSKA NACIONALNA televiziq tazi partiq nqma mqsto v parlamenta
65
2
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До ТеА бе учете френски. .немски. .английски. .и преди фсичко КИТАЙСКИ. ..
64
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майчин език и интеграция? Интегриране на общнисти не става с изучаване на майчиния им език. Това капсулира. За в Бъдеще Германия ще има огромни проблеми с криворазбраната си демокрация, толерантност и права на човека.Амин.
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майчиния език да си го учат в къщи от мама и тате. Ако не им изнася - марш в Турция! В БГ официалниат език е Български! Това е майката родина!!!! Ако тяхната майка родина е Турция, ей я къде е, и пеша ще стигнат! Аман от лигльовци!
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кога ще дадете държава на кюрдите ? Половин Турция е Кюрдистан. Ей, ама наглец си.
61
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво още иска тоя бе. В провинцията МАСОВО се говори на турски, в училища,на улицата,в институциите...И то се говори ДЕМОНСТРАТИВНО. А правителството просто нехае.Господа депотати, не мислете само за келепира си, а мислете за тези,които са ви избрали,защото народът няма да прости на тези,които се гаврят със земята на Левски и Ботев.
60
10
 
3
 
! Отговори
Pesho преди 8 години
MESAN aga samo napred ,maychin ezik shte ima!!
59
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм българин и на мен Местан ми ограничава правата, че трябва да му слушам наглите приказки и да му гледам наглата мутра по новините. Ограничават ми правата, че в собствената ми държава трябва да слушам турска реч по улиците на България.
58
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който се чувства турчин да си хваща сакчето под ръка и да отива в турция.
57
1
 
10
 
! Отговори
до оня той си знае преди 8 години
Ако ви закарам един кюрдин , и 5 дена няма да издържи в България. Имат големи права. Наскоро дори Турция си имаше президент кюрдин. Къдеее в България да има държавен глава турчин ! Магаре космос.
56
13
 
4
 
! Отговори
турчин преди 8 години
"През 2015 година се отбелязва 15-та годишнина на Международния ден на майчиния език това е и повратна година за международната общност, като краен срок на Целите на хилядолетието за развитие, когато страните ще определят нова програма за устойчиво развитие."...."Международният ден на майчиния език е момент за всички нас да повишим вниманието за значението на майчиния език във всички образователни усилия, за да се подобри качеството на обучение и да се стигне до недостигнатите. " Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО
55
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, Местане, турция кога ще се извини за Баташкото клане ? Кога ще се извини за 5 века робство ? Кога ще се извини за арменския геноцид и за всички зверства, които сте извършили ? Ей, наглец, радвай се, че ти даваме правото да дишаш и живееш на БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ! Радвай се, наглец, че няма да свършиш добре, ако продължаваш да наглееш!
54
7
 
8
 
! Отговори
турчин преди 8 години
Дано да имахме поне половината от правата на кюрдите.
53
1
 
9
 
! Отговори
cCc преди 8 години
Трябва да се смени конституцията!
52
3
 
5
 
! Отговори
xx преди 8 години
nie sami sme si vinovni kato tarpim turska partia i pri tova protivokonstituzionna v parlamenta patriotite samo govorqt no na praktika ne sa poeli nikakva konkretna iniziativa za zabranata im
51
2
 
31
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
За сетен път Местан показва,че у него няма нищо българско и дори самосъзнанието му е турско!За какъв майчин език пледира тоя ?! Докато учат майчин език НИКОГА НЯМА ДА НАУЧАТ български!-животът го показва!Нещо повече - турски говорящите у нас НЯМАТ желание да учат български език!Учител съм и съм се сблъскал досега с тоя техен инат вече много години! Май най-важното нещо за Местан и неговата измислена партия е всичко каквото става у нас да е на турски?! Ама в Турция не изучават български?! Защо?!
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ах ти двуглава змийо,който търсиш разделение между нас.Ти си този, който даваш определението майка България в парламента. Що дириш с твойта наглост
49
0
 
21
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
Майчиният език, г-н Местан,в България е този-"Език свещен на моите дедиезик на мъки ,стонове вековни...ох, аз ще те обриша от калтаи в твоя чистий бляск ще те покажа,и с удара на твойта красотааз хулниците твои ще накажа."- Иван Вазов Българският език,Пловдив 1883 г.Държавата,съществувала векове преди Турция и така любимият ви "майчин език"!Държавата,от която е тръгнала цивилизацията,писмеността и културата!Хилядолетия,преди всички останали!
48
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е България и тук се говори български език и ако на някой не му понася , няма място тук . Спрете с тези грозни инсинуации братя Българи .