Данъчната политика не е самоцел, твърди Горанов

Финансист №1: Общините нямат достатъчно инструменти да водят икономическа политика
18 сеп 2015 22:46, Виктория Тошкова
8
Данъчната политика не е самоцел, твърди Горанов
Снимка: БТА

Българските общини нямат достатъчно инструменти да водят икономическа политика, да взимат решения, които да ги правят по-атрактивни или по-малко атрактивни от гледна точка на икономическата активност на бизнеса или на населението, които работят на определена територия. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по повод предложението общините да събират до 2% данък върху доходите в предаването "Панорама" по БНТ.

Данъчната политика не е самоцел, заяви Горанов, допълвайки, че темата с възможността на общините да имат база за правене на икономическа политика и за генериране на допълнителна приходна база не е нова.

Според него има най-малко две предимства местните власти да правят сами икономическа политика: генерирането на допълнителен ресурс, с който могат да реализират различни инвестиционни проекти и предоставянето на реален инструмент, за който общините да водят дебат и да прилагат политически решения.

"Ако погледнем от гледна точка на законодателството какви решения могат да взимат общинските власти, преките решения, свързани с икономическото развитие на местните общности, са относително ограничени", коментира Горанов и допълни, че на практика общинските съвети имат много малко инструменти, с които могат да правят икономическа политика за съответната територия и да бъдат по-атрактивни или по-малко атрактивни.

Според министъра на финансите облагането на собствеността на гражданите в България е поне няколкото пъти по-ниско от други съпоставими държави, като Сърбия, Унгария, Хърватия и Румъния. "Това на практика отнема какъвто и да е била инструментариум на общините да водят икономическа политика и да подобряват средата за живеене", поясни той, допълвайки, че по този начин те разчитат изцяло на правителството за всички решения от гледна точка на ресурса.

"Много лесно е решението да се увеличат трансферите от централния бюджет към бюджета на общините, но това не е отговорното решение, защото това ще стане автоматично без нито една местна власт да изрази отношение към това дали тя има това желание или не", заяви министър Горанов.

По отношение на промяната на акциза на цигарите, той заяви, че "нашата основна и единствена цел е да не се окажем в състоянието на 2010 г. в началото, когато заради необходимостта от нарастване на акциза заради поетите ангажименти към ЕС, натискът върху потреблението на тютюневи изделия да измести голяма част от потреблението в контрабандата".

Половината от ниския и средния клас цигари на българския пазар се произвежда от мултинационални компании, небългарски компании, сподели той, допълвайки, че целта в момента е увеличението на тютюневите изделия да се направи поносимо за групите с по-нисък доход.

"Няма никаква пречка, независимо от това с чий капитал е производителят – местен или чужд, той да предложи такъв тип тютюневи изделия, че те да бъдат по-малко или повече повлияни от промяната на акцизната ставка", заяви Горанов. "Със сигурност, обаче,аз не искам да увеличавам с еднакво темпо евтините и скъпите цигари".

На въпрос дали 12% ставка плюс за общините не хвърля някакво съмнение върху плоския данък, финансовият министър коментира, че дори да се стигне до подобно решение, то отново ще бъде пропорционално и данъкът отново ще остане плосък.

"Най-важното нещо, което трябва да се разбира от българските граждани е, че първо, това което се предлага няма да бъде априори решение на централната власт", заяви Горанов и завърши: "То ще бъде решение на един задълбочен анализ на местните власти, а те се избират от хората".

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
РАЗКРИТ СИ! преди 8 години
ТОЗИ ***, ИЗПЪЛНЯВА ПОВЕЛЯ НА ТИКВАТА, ЗАЩОТО ИМ СЕ УСЛАДИ ОТ ЛИЧНИТЕ ОТЧЕТИ НА КРАДЛИВИТЕ КМЕТОВЕ. ЗАТОВА ПОЧВА ДА НИ УПОЯВА ОТДАЛЕЧ, ЧЕ КРАДЛЬОВЦИТЕ ПАРИТЕ ИМ СА МАЛКО И ТРЯБВА ДА НИ ДЕРАТ ОЩЕ. ТОЙ И НАЧАЛНИКА ВУ ВИЖДАТ, ЧЕ КРАЯ ИДВА. А ПОСЛЕ Е ТРУДНО, НЯМА ПАРИ, ТРЯБМА ДА СЕ ИЗНАСЯТ ОТ СТРАНАТА, НАВЪН ИМОТИТЕ СА СКЪПИ, ОХРАНАТА Е СКЪПА, ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАРАНОЯТА Е СКЪ ПО. КРИЕНЕТО КАТО МИШКИ СЪЩО Е СКЪПО.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2% данък за общините, ще бъде най-удобната бухалка за мутрата ББ да удари непокорните общини