Законодателни промени ще подобряват въздуха

Кметовете със санкции, ако не се справят с проблема
Обновена: 21 сеп 2015 14:52 | 21 сеп 2015 14:38, Петя Славова
11
Законодателни промени ще подобряват въздуха
Снимка: Булфото

С промени в законодателството ще се ограничи вредното въздействие на битовото отопление и транспорта върху атмосферния въздух и ще се подобри качеството му в градовете.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух е внесен за разглеждане от Народното събрание, като предстои първо четене в пленарна зала, съобщиха за БТА от Министерството на околната среда и водите.

Кметовете на общини с наднормени стойности на вредни вещества в атмосферния въздух, трябва да разработят общински програми, с мерки за справяне с проблема, а общинските съвети трябва да ги приемат.
Основните промени са свързани със създаване на правна възможност общинските съвети да приемат мерки за намаляване на замърсяването на въздуха, които до момента не са прилагани в страната и не присъстват в мерките от общинските програми. Такива мерки обаче се прилагат и не са прецедент в много общини от Европейския съюз. Една от тях е създаването на зони за ниски емисии на вредни вещества.

Мярката е насочена основно към секторите транспорт и битово отопление. Промените ще дадат възможност на местната власт да прилага при необходимост тези мерки на територията на общината.

Според друга предвидена промяна, при даване на указания до кметовете на общини от министъра на околната среда и водите, те да стават задължителни. Допълнително се създава възможност общинските съвети да включват такива мерки в програмите на общините.

Промените създават също правна възможност за налагане на санкции на кметове и длъжностни лица. Те ще могат да се налагат при неспазване на задълженията за разработване на общинските програми за чистота на въздуха, при неизпълнение на заложените в тях мерки или за неизпълнение на указания от екоминистъра. Със законодателните изменения се определят редът и лицата, които ще налагат тези санкции.

В периода 22-24 септември на пл. "Княз Александър Първи" в София мобилна автоматична станция на ИАОС ще измерва качеството на въздуха, след което ще публикува сравнителните резултати на интернет страницата си.

През миналата година ИАОС направи сравнително измерване с мобилна станция за качеството на въздуха отново на пл. "Княз Александър Първи" в София. То беше осъществено на 19 септември 2014 г.- ден с автомобилен трафик и 22 септември 2014 г.- ден без автомобили.

Данните регистрираха трайна тенденция към намаляване на концентрациите на основните замърсители на въздуха в деня без автомобили. Тогава измерените концентрации на фини прахови частици бяха 2.2 пъти по-ниски, на серният диоксид - пет пъти по-ниски, на въглероден диоксид - един път по-ниски, на азотен диоксид - 2.5 пъти по-ниски, на озон - 1.5 пъти по-ниски, а на метан - един път по-ниски.

С разнообрази инициативи в Европейската седмица на мобилността и Деня без автомобили се включват и 16-те Регионални инспекция по околната среда и водите в страната. Сред тях са открити уроци , спортни състезания по алтернативно придвижване, изложби и презентации.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: въздух
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
в павлово живее дъщеря ми смрад на въглища прането получава неприятен мирисбалкона се мие всеки ден улиците с дупки не достигат местата в яслите всяка вечер гонкипо околовръстното от пушкин до пазарджик
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1 Ти бабите не ги мисли - дават по 5 -10 хилки за климатици и то на зелено. Целта е да дадат тези пари за газ за подпомогнем кримнаш!
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1- както със санирането. Като нямаш пари - вземи кредит от банката и после си продай апартамента, за да си върнеш заема.
2
0
 
6
 
! Отговори
не че съм против преди 8 години
ама да вземе тоя министър да ги измисли мерките, а не да спуска указания да го видим колко ще му изкара правителството като се опита да спре твърдото гориво. Освен това, така за леко показно да измисли адекватна реакция към обгазяването на Русе от румънците или на Гълъбово и Стара Загора от тецовете, да сезира ако иска Страсбург ако иска Брюксел. Или да измисли мерки за дизелите кой пуши, кой не пуши, кой е с катализатор, кой е с затапен ЕГР, кой сипва в резервоара старо масло.Санкциии измислил!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия промени могат да ги налагат в страни с висок стандарт на живот. Как ще накарат някоя баба с 200лв пенсия да си газифицира жилището за по-чист въздух.