Освобождават Шивиков от длъжност и военна служба

Решението е на кабинета след подаден от генерала рапорт
Обновена: 23 сеп 2015 15:30 | 23 сеп 2015 15:10, Веселина Йорданова
9
Освобождават Шивиков от длъжност и военна служба
Снимка: Wikipedia

Правителството предлага на президента да издаде указ за освобождаване на бригаден генерал Димитър Шивиков от длъжността командир на 61-а механизирана бригада и от военна служба.

Предложението е във връзка с подаден от бригаден генерал Шивиков рапорт, съобщават от правителствената пресслужба.

Още по темата

Преди десетина дни Военноокръжна прокуратура-София повдигна нови обвинения за присвояване и за злоупотреба със служебно положение на бригаден генерал Димитър Шивиков.

В хода на разследването за неправомерното ползване на труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище, са събрани доказателства за още девет случая на злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт.

В хода на това разследване са събрани и доказателства за извършено от ген. Шивиков длъжностно присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан. Материалите за присвояването на отделени в ново досъдебно производство срещу генерала.

Според обвинението става дума за присвояване на104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 броя зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на „ИСАФ“, 104 броя зимни якета, 135 броя спортни екипи с емблемата ИСАФ и надпис Афганистан, 20 броя топки и 18 бр. походни легла.

Освен това прокуратурата отбелязва, че за периода от март 2014 г. до 13 юни 2015 г. ген. Шивиков е иззел правомощията на Командира на Сухопътните войски и без договор и безвъзмездно предоставил бетонов басейн на лице - специалист по лова в Сдружение "Ловно - рибарско дружество"- Карлово, за отглеждане на пъстърва. Наем в размер на 28 307 лева не е заплатен на Сухопътни войски.

Разследването срещу генерал Шивиков започна малко преди той да оглави командването на НАТО в България. Тогава той получи голяма подкрепа от колегите си в армията, но в крайна сметка обяви, че я напуска.

Лично премиерът Бойко Борисов поиска да се изясни случаят с подадената оставка на ген. Димитър Шивиков. По време на заседание премиерът се обръща към министъра на отбраната Николай Ненчев и прави характеристика на генерала: „С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Димитър Шивиков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
k преди 8 години
Всеки ли който е корумпиран,може да се кандитатира за кмет?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКарловци посмъртно няма да го изберат за кмет след като се венча с турците!Срам и позор!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПитай генерала къв го дири с ДПС-то!?
4
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 8 години
Най-после...
3
3
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
Това някой вярвали го - бил присвоил одеала и униформи от Афганистан и си ги е донесъл в раницата хаха, ...
2
0
 
3
 
! Отговори
brei преди 8 години
Нещата са ясни. Не са успели да си поделят рушвета, все пак за командващ на НАТО в България се взимат много пари и под и над масата.А по въпроса за кражбите, според обвиненията този генерал е изнесъл няколко тира обурудване и никой тогава не е разбрал за липсата на толкова много униформи, облекла и одеала? Съмнително. Така, че цялата тази история е много, ама много съмнителна до каква степен предоставените факти са пълни и истина.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъй де - прав е Бойко. И той има немалко 'забележки' от американците - мутра бил, с амфетамини търгувал, цигарки, ракетирал и така нататък. Ама кво? Личен момък - днес дори ЕС критикува (ама не US!!!) цела България оправи на няколко пъти, жив и здрав да е, и всичките му храненици, и целия Български Народ - да има сили да ги храни!