Нормално е НАТО да пази въздушното ни пространство!

Има наши летци, които не виждат самолети, коментира Янко Янков
93
Нормално е НАТО да пази въздушното ни пространство!
Снимка: Reuters, архив

Като не може България сама да си охранява въздушното пространство, нормално е партньорите ни от НАТО да помогнат. Около това мнение се обединиха зам.-председателите на Комисията по отбрана в парламента Янко Янков от ДПС и Валентин Радев от ГЕРБ.

Възможността съюзнически страни да осигурят охраната на въздушното ни пространство е заложена в промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и беше анонсирана днес от зам-военния министър Димитър Кюмюрджиев.

Янков коментира, че не е тайна, че сега има летци, които не виждат самолети.

Според него идеята на военното министерство не е изненада, защото в крайна сметка е важно за България да се охранява въздушното ни пространство, а ако ние не можем сами, трябва партньорите ни да го правят, защото това е пространство на НАТО.

"По време на украинските събития често се налагаше да се вдигат изтребители под тревога, а така както я караме, няма да има какво да се вдига“, коментира депутатът от ДПС. Той обаче е убеден, че България ще намери начин да осигури охраната на въздушното пространство, дали с изтребителите, с които разполагаме или с нови.

"Това е въпрос на чест и достойнство, ние сме нормална натовска държава. Има недостиг на публични финанси, но трябва да намерим начин да охраняваме въздушното си пространство", отсече Янков.

Според Валентин Радев изтребителите МиГ- 29 още не са отписани и вероятно на летците ще им се наложи да ги ползват и следващата година, а дори и още една след това.

Той обаче е убеден, че ще бъде подписан оповестеният вече договор с Полша за ремонт на част от тях.

"Армията продължава да охранява въздушното ни пространство като има опция това да става и/или съвместно със силите на съюзническите държави и не бива да се приема, че само чуждите сили ще охраняват въздушното ни пространство", настоя Радев.

Според него друга възможност е да се отпуснат още пари за военното министерство и да се купи ескадрила от нови 8 – 10 самолети през следващите години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гробарите продадоха България :)Едва ли са и взели добра цена-мържелеят ми се в главата един 8 милиарда ойро които някъде изчезнаха :) Пак добре като се има предвид че вицепремиера ни Кунева унищожи ядрената енергетика само за някакви си 300 милиона...Вижте хората които си избрахте :)
4
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРЕДАТЕЛИ!!!!!!!!
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е добре. Спокойно можем вече да спим без ***.
2
4
 
32
 
! Отговори
Николай преди 8 години
Държава, която не храни армия, ще храни чужда! Срам и позор!
1
34
 
10
 
! Отговори
гробар преди 8 години
Отдавна руските *** Миг трябваше да бъдат нарязани за скраб и да бъдат купени модерни западни машини на тяхно място