Нормално е НАТО да пази въздушното ни пространство!

Има наши летци, които не виждат самолети, коментира Янко Янков
93
Нормално е НАТО да пази въздушното ни пространство!
Снимка: Reuters, архив

Като не може България сама да си охранява въздушното пространство, нормално е партньорите ни от НАТО да помогнат. Около това мнение се обединиха зам.-председателите на Комисията по отбрана в парламента Янко Янков от ДПС и Валентин Радев от ГЕРБ.

Възможността съюзнически страни да осигурят охраната на въздушното ни пространство е заложена в промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и беше анонсирана днес от зам-военния министър Димитър Кюмюрджиев.

Янков коментира, че не е тайна, че сега има летци, които не виждат самолети.

Според него идеята на военното министерство не е изненада, защото в крайна сметка е важно за България да се охранява въздушното ни пространство, а ако ние не можем сами, трябва партньорите ни да го правят, защото това е пространство на НАТО.

"По време на украинските събития често се налагаше да се вдигат изтребители под тревога, а така както я караме, няма да има какво да се вдига“, коментира депутатът от ДПС. Той обаче е убеден, че България ще намери начин да осигури охраната на въздушното пространство, дали с изтребителите, с които разполагаме или с нови.

"Това е въпрос на чест и достойнство, ние сме нормална натовска държава. Има недостиг на публични финанси, но трябва да намерим начин да охраняваме въздушното си пространство", отсече Янков.

Според Валентин Радев изтребителите МиГ- 29 още не са отписани и вероятно на летците ще им се наложи да ги ползват и следващата година, а дори и още една след това.

Той обаче е убеден, че ще бъде подписан оповестеният вече договор с Полша за ремонт на част от тях.

"Армията продължава да охранява въздушното ни пространство като има опция това да става и/или съвместно със силите на съюзническите държави и не бива да се приема, че само чуждите сили ще охраняват въздушното ни пространство", настоя Радев.

Според него друга възможност е да се отпуснат още пари за военното министерство и да се купи ескадрила от нови 8 – 10 самолети през следващите години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
AZ преди 8 години
Vun mrusnite hamerikanci ot Evropa!
64
0
 
6
 
! Отговори
НИЕ преди 8 години
АМА ОТ КОГО ЩЕ НИ ПАЗИ? НАЛИ ПЪРВО НА ТОЗИ ВЪПРОС СЛЕДВА ДА СЕ ОТГОВОРИ ПРЕДИ ДА СЕ ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ. ТА С ТЕЗИ СЪБУТИ *** НИЕ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАМЕ НИКАКВА ОПАСНОСТ ЗА НИКОГО. НАПРОТИВ ПОД ДОСТОЙНСТВОТО НА НЯКОГО Е ДА НАПАДА ДРЪГЛИВА ПОЛУДЪРЖАВА. НАС НЕ НИ НАПАДАТ ОТ ВЪЗДУХА. НАС НИ НАПАДАТ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ЕМИГРАНТИ ПО ЗЕМЯ.
63
0
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Намерили се кои да се грижат за родното небе!
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе смешници, какво ще пазите бе? Че то даже бедните и нещастни бежанци ни подминават като пътен знак и не влизат в страната ни тия за небето се загрижили! Там скоро и щъркели няма да има, всички са ни отписали вече, за нищо не ставаме. Подлизурковци, ласкатели и дупедавци! "Не народ, а ***"! Не съм го казал аз!
61
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе в тоя Парламент сте големи *** , даже няма и да Ви обяснявам защо мисля така.
60
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-големия бандит щял да пази бедната страна ХаХаХа.
59
1
 
10
 
! Отговори
sorry преди 8 години
Много нормално!Стотици години.Поза партер.Евала!
58
1
 
11
 
! Отговори
бойко преди 8 години
не е нормално , как ще е нормално , ненормално е да се правят предизборни кампании , вместо да се купуват самолети и как ще ни пази някой друг , все едно да оставите някой да пази жена ви :)
57
3
 
7
 
! Отговори
Ох преди 8 години
защо изобщо ги пазят нашитв границикато гледам никой няма желание да идва тукадори бежанците като чуят България плюят и бягат
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това се говори от трибуната на НС! Но когато същото това НС го замерят с домати Цецка се разплака, че ще се повреди сградата.
55
2
 
12
 
! Отговори
пАПО преди 8 години
КАК СЕ ПРОМЕНЯТ НЕЩАТАЕДНО ВРЕМЕ ПРИ СОЦА РУСНАЦИТЕ НИ ПАЗЕХА ДА НЕ ДОЙДАТ ГЕРМАНЦИТЕСЕГА ГЕРМАНЦИТЕ НИ ПАЗЯТ ДА НЕ ДОЙДАТ РУСНАЦИТЕ
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Представете си колко ще е "нормално"Русия да пази въздушния коридор на САЩ или обратно! Не мога да си представя и една Германия в такава позиция.Българина е объркал "нормалното"с " ненормално"!
53
2
 
20
 
! Отговори
ЕЛЕКТОРАТСКИ преди 8 години
ДОТУК НИ ДОКАРАХА ВЛАСТИТЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ И СТАВА ВСЕ ПО-ЛОШО!
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Станой от Ахелой 72Нямаше нужда да уточняваш че си провинциалист (***) то се разбира от текста на поста.
51
2
 
13
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Прекалено навити са дпс , Турция да ни пази небето....защо ли? Карайте с тия самолети докато дойдат полските двигатели. Какво като не са ремонтирани? По време на война всичко е ремонтирано в срок сигурно! Трябваше по-рано да се сетите, ама и вие с тия хамерикански съветници...
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С 300 руснаците вече няма да ни дадат. Трябва да заложим на индивидуалните оръжия от рода на Стрела М. Имаме възможности в това отношение.
49
1
 
17
 
! Отговори
ген.-полк.Мангасарян преди 8 години
Мизерията тук така успешно ни опазва външните граници, че самолетите са само излишен харч. Дори по-лошо: могат да разклатят устойчиво образа на България като едно от най-утрепаните места на планетата и така на някой да му се поиска да нахлува тук
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой няма да продаде самолет или да го ремонтира, след като този същия самолет ще се използва срещу самия него. Не мислете руснаците за ***. В Украйна много от ракетните им комплекси бяха тотално блокирани срещу стрелба по Донецк. Тоест и със МиГовете ще стане същото. Или пък f който да не може да стреля срещу турските самолети. Обаче турските се правят в Турция и могат да стрелят по всички. Затова Грипен и точка по въпроса.
47
1
 
24
 
! Отговори
КуКлКл преди 8 години
Има разлика между "Като не можем да се пазим , НАТО ще ни пази" и "Не можем да се пазим , защото заради влизането ни в НАТО нямаме самолети и други военни оръжия " Това е един монопол на НАТО ! На тях не им трябват силни членки , а вярни пионки !
46
1
 
26
 
! Отговори
.. преди 8 години
Небето ще се намери някой да ни пази, но кой ще опази България от собствените й политици?