ВСС си гласува скок на заплатите, Горанов отказа

Премислете, пише министърът до кадровиците на Темида
27
ВСС си гласува скок на заплатите, Горанов отказа
Снимка: архив, БулФото

Висшият съдебен съвет без много шум гласувал на 17 септември скок на максималните заплати на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители от 1 ноември 2015 г. с 12%.

Според цифрите Темида очаква от бюджета за тази година още 6-7 млн. лв., а за следващата - 45,1 млн. лв. допълнително, за да бъде гарантиран скокът на заплатите, съобщава "24 часа".

На 2 октомври финансовият министър Владислав Горанов изпратил възпитано, но изключително хладно писмо с послание, че очаква ВСС да преразгледа и преосмисли решението си. За смразяващата кореспонденция потвърди член на ВСС. От нея става ясно, че заплатите на всички държавни служители у нас през 2015 г. са били орязани с 10%. Този подход не е бил приложен обаче единствено за служителите на Народното събрание и на съдебната власт.

Обяснението за щедростта си ВСС обяснява с излишък в бюджета на съдебната власт - около 6 млн. лв.

Заради увеличението на заплатите няма да има коледни премии, обясни шефът на бюджетната комисия на съвета Димитър Узунов. Той допълни, че досега за бонуси са използвани средства от излишък, но тъй като сега отиват за актуализация на заплатите, няма да има пари и за премии.

Кадровиците на Темида изпратиха решението си на финансовия министър, за да бъде взето предвид при изготвянето на проектобюджета за догодина. Актуализацията на заплатите е заложена в проекта на бюджет за 2016 г., изготвен от ВСС. Съветът иска 542,5 млн. лв. бюджет - от тях 330,3 млн. лв. за заплати, в които са планирани 12-те процента увеличение.

Министър Горанов обаче първо охлажда намерението за пренасочване на излишъка от 6-7 милиона от бюджета на съдебната власт за 2015 г. с обяснението, че подобен ход би създал проблеми за осигуряване на текущата издръжка и изпълнението на инвестиционните проекти до края на годината.

В писмото си Владислав Горанов направил любезен паралел на правата на заетите в публичния сектор и привилегиите на служителите на Темида. Той напомнял, че само в съдебната власт продължавали да съществуват форми на допълнителни възнаграждения и различни плащания за администрацията.

За разлика от останалите държавни служители в България съдии, прокурори, следователи все още получавали допълнително възнаграждение за продължителна работа, което на практика натоварвало всяка година бюджета. По-благоприятни били условията при прекратяване на договорните отношения и при пенсиониране, както и платеният годишен отпуск.

Източници от съдебната система обясняват тези привилегии за високите заплати на магистратите с факта, че нямат право да работят нищо друго и за да не бъдат изкушавани. Заплатите им зависели от това на какво ниво в съдебната система работят.

Максималното основно възнаграждение на съдиите и прокурорите на районно ниво е около 1600 лв. На окръжно ниво то е близо 2150 лв., на апелативно - около 2550 лв., а на върховно - около 3100 лв.

Върху основната си заплата съдиите, прокурорите и следователите получават допълнително възнаграждение за продължителна работа като магистрати - в размер на 2% за всяка година трудов стаж. Съдебният закон поставя ограничение - максимумът е 40%. На всички магистрати се изплащат всяка година средства за тога или облекло в размер две средномесечни заплати на заетите лица в бюджетната сфера.

При напускане на Темида съдия, прокурор и следовател със стаж над 10 г. получават еднократно обезщетение - толкова брутни заплати, колкото прослужени години имат в Темида, но не повече от 20.

Владислав Горанов напомнял в писмото си до ВСС , че освен за заплати трябвало да се мисли и за реформа в съдебната система, каквато цел била заложена от приетата от парламента актуализирана стратегия. Министърът напомня, че е била заложена реформа в съдебната карта на районните съдилища, която очевидно предвижда тези, които не са натоварени, да бъдат затворени. Ако тази карта обаче бъде направена, това щяло да подпомогне процеса на преразпределение на средства.

Владислав Горанов с ясни думи обяснява, че в следващия тригодишен период без реформи няма да има пари за актуализиране на заплатите в съдебната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
S KAKVO PRAVO POLIZAITE POLUCAVAT POVECE PARI OT MAGISTRATITE?
24
1
 
17
 
! Отговори
анонимната преди 8 години
До Анонимен. Това си е жива пропаганда и не отговаря на истината. Явно не си ял постната пица за народа, а от тази на герберите. Те заемат цялата държавна администрация. Ами как не видях един беден гербаджия за толкова време.
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в нашата фирма си гласувахме 90% увеличение на заплатите и беше прието с 19 гласа за и един въздържал се. Шефа гласува с "въздържал се", но все пак беше прието и от другия месец всички сме с по-високи заплати.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20Чакаш някой да те ОПРАВИ?!Купи си поне презерватив да не хванеш спин щото онези от Африка не са чули за "гуменка".
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България от татово време има едни прослойки, който винаги са работили при преференциални условия. Съдебната власт е една част от тях. 2 % трудов стаж на година, егати. 20 заплати и какви ли не други служебни благинки, мез да си мръднат дебелите продължения на гърбовете. За 20 години никое правителство не се реши да направи реформа в държавната администрация. Там потъват милиарди.
20
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алчни и некомпетентни лентяи, с най-високите заплати в администрацията, най-нагло всяка година си раздават премии и си увеличават бюджета, а насреща нищо - пълна некомпетентност, зачернени стотици човешки съдби и държавата осъдена за милиони от Европейския съд...Просто нямам думи, с които да опиша тези ***...
19
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно и също от години никаква промяна няма!Надеждата ми е в бежанците да променят статуквото
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубавото е ,че като изчезнем ние през 2050 г и тези няма да ги има защото новите заселници няма да ги търпят .
17
0
 
27
 
! Отговори
ТЯ преди 8 години
Тя тази съдебна система поне да работеше.Плащаме им здравни социални. Без никаква свършена работа вземат ама много високи заплати. А за подкупите да не говорим.Навсякъде се плаща за свършена работа.Само там една работа я вършат по двама трима и тя пак несвършена.Искаме и ние такива заплати!Стига! Засрамете се!
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В сутрешния блок на една телевизия Паси каза ,че очаква от Африка да дойдат 1 милиард емигранти в Европа от които 14 милиона в България Аз може и да ме няма тука защото работя за 500 лв но тези в съдебната система ще са тука и да се оправят с тези диваци които ще дойдат.
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горанов не е човека, който има законно право да отказва и да им се бърка!Юристите уж са независима система, която не се подчинява на Горанов.Това е едната страна на нещата.Другата страна на нещата е наглостта на ВСС.Тези нагли типове, които не вършат никаква полезна работа, постоянно си вдигат заплатите и парктически консумират финансов обем, който би следвало да се раздава на съдиите, някои от които са прекалено натоварени и от години не получават премии или дуруги бонуси, а ВСС получават.
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съдилищата да се дадат под аренда - по евтино е. а хрантутниците поне няма да краднат
13
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В предишния мандат на ГЕРБ замразиха заплатите и само съдебната система си вдигна заплатите и си гласуваха 13 и 14 заплата помня го много добре защото тук го коментирахме тогава Днес става същото честито да ви е и на 25 Октомври за ГЕРБ гласувайте Аз съм ПАС
12
5
 
27
 
! Отговори
11, преди 8 години
Що, народът яко се връзва на приказките на управляващите.Хората са като кучетата- лесно е да ги надъхаш да лаят по някого, особено като им навиеш завистливото копче. Така лесно им отклоняваш вниманието от основния проблем.У нас той е, че мафията ни управлява от години и тя е една от най- жестоките световни такива, водеща населението на нещастната държавица до пълна мизерия и унищожение.Та ходете и гласувайте, бау-бау!
11
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Същото се случи и при предишното управление на ГЕРБ Стига са ни правили на *** с едни и същи номераХодете и гласувайте Аз в тоя цирк не участвам вече
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само за инфо: редови районен прокурор взема НАД 27 000 лв. годишноДВАДЕСЕТ И СЕДЕМ ХИЛЯДИлесно можете да проверитепише го в декларациите им за доходи
9
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...става ясно, че заплатите на всички държавни служители у нас през 2015 г. са били орязани с 10%. Този подход не е бил приложен обаче единствено за служителите на Народното събрание и на съдебната власт..."хххххххххххххххОтново пропаганда.В съдебната власт заплатите не са качвани от 2012 г. В цялата изпълнителна власт това се счува ежегодно.Пиша не за друго, а за да се знае. Т.к. удобните истини се премълчават от политиците и купените им лакеи- журналистите.
8
5
 
25
 
! Отговори
... преди 8 години
До zeusОт ЕС нищо подобно не правят. Това разправят представителите на изпълнителната власт, които целят съдебната да им стане верен слуга. И успяват.Не без помощта на журналистите, предаващи невярна информация. И на населението, което често хабер си няма какво правят в съда и прокуратурата. А населението лесно се води за носа. Това е ясно от памтивека.
7
3
 
35
 
! Отговори
последна дума преди 8 години
Съдията към Цецо: Господин Цветанов, имате право на последна дума!Цецо: сто хиляди!
6
1
 
32
 
! Отговори
без боклуци преди 8 години
Току що Висшия Съвет на пенсионерите гласува вдигане на пенсиите със 100 процента. Считано от 01.10.2015. Действай, другарю Горанов!