ВСС си гласува скок на заплатите, Горанов отказа

Премислете, пише министърът до кадровиците на Темида
27
ВСС си гласува скок на заплатите, Горанов отказа
Снимка: архив, БулФото

Висшият съдебен съвет без много шум гласувал на 17 септември скок на максималните заплати на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители от 1 ноември 2015 г. с 12%.

Според цифрите Темида очаква от бюджета за тази година още 6-7 млн. лв., а за следващата - 45,1 млн. лв. допълнително, за да бъде гарантиран скокът на заплатите, съобщава "24 часа".

На 2 октомври финансовият министър Владислав Горанов изпратил възпитано, но изключително хладно писмо с послание, че очаква ВСС да преразгледа и преосмисли решението си. За смразяващата кореспонденция потвърди член на ВСС. От нея става ясно, че заплатите на всички държавни служители у нас през 2015 г. са били орязани с 10%. Този подход не е бил приложен обаче единствено за служителите на Народното събрание и на съдебната власт.

Обяснението за щедростта си ВСС обяснява с излишък в бюджета на съдебната власт - около 6 млн. лв.

Заради увеличението на заплатите няма да има коледни премии, обясни шефът на бюджетната комисия на съвета Димитър Узунов. Той допълни, че досега за бонуси са използвани средства от излишък, но тъй като сега отиват за актуализация на заплатите, няма да има пари и за премии.

Кадровиците на Темида изпратиха решението си на финансовия министър, за да бъде взето предвид при изготвянето на проектобюджета за догодина. Актуализацията на заплатите е заложена в проекта на бюджет за 2016 г., изготвен от ВСС. Съветът иска 542,5 млн. лв. бюджет - от тях 330,3 млн. лв. за заплати, в които са планирани 12-те процента увеличение.

Министър Горанов обаче първо охлажда намерението за пренасочване на излишъка от 6-7 милиона от бюджета на съдебната власт за 2015 г. с обяснението, че подобен ход би създал проблеми за осигуряване на текущата издръжка и изпълнението на инвестиционните проекти до края на годината.

В писмото си Владислав Горанов направил любезен паралел на правата на заетите в публичния сектор и привилегиите на служителите на Темида. Той напомнял, че само в съдебната власт продължавали да съществуват форми на допълнителни възнаграждения и различни плащания за администрацията.

За разлика от останалите държавни служители в България съдии, прокурори, следователи все още получавали допълнително възнаграждение за продължителна работа, което на практика натоварвало всяка година бюджета. По-благоприятни били условията при прекратяване на договорните отношения и при пенсиониране, както и платеният годишен отпуск.

Източници от съдебната система обясняват тези привилегии за високите заплати на магистратите с факта, че нямат право да работят нищо друго и за да не бъдат изкушавани. Заплатите им зависели от това на какво ниво в съдебната система работят.

Максималното основно възнаграждение на съдиите и прокурорите на районно ниво е около 1600 лв. На окръжно ниво то е близо 2150 лв., на апелативно - около 2550 лв., а на върховно - около 3100 лв.

Върху основната си заплата съдиите, прокурорите и следователите получават допълнително възнаграждение за продължителна работа като магистрати - в размер на 2% за всяка година трудов стаж. Съдебният закон поставя ограничение - максимумът е 40%. На всички магистрати се изплащат всяка година средства за тога или облекло в размер две средномесечни заплати на заетите лица в бюджетната сфера.

При напускане на Темида съдия, прокурор и следовател със стаж над 10 г. получават еднократно обезщетение - толкова брутни заплати, колкото прослужени години имат в Темида, но не повече от 20.

Владислав Горанов напомнял в писмото си до ВСС , че освен за заплати трябвало да се мисли и за реформа в съдебната система, каквато цел била заложена от приетата от парламента актуализирана стратегия. Министърът напомня, че е била заложена реформа в съдебната карта на районните съдилища, която очевидно предвижда тези, които не са натоварени, да бъдат затворени. Ако тази карта обаче бъде направена, това щяло да подпомогне процеса на преразпределение на средства.

Владислав Горанов с ясни думи обяснява, че в следващия тригодишен период без реформи няма да има пари за актуализиране на заплатите в съдебната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
37
 
! Отговори
хатака преди 8 години
Ще получат своето. Защото знаят, че онези, които определят заплатите им, са за затвора. Сделка, нищо лично.
4
3
 
30
 
! Отговори
без мутри преди 8 години
Не стига ли, че на тези мутрите им плащат?
3
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Редовните трикове - при гласуването на бюджета надават вой до Бога за повече пари, реват че ако не им отпуснат парите това е извиване на ръце и контролиране на съдебната система чрез финансирането, а на края на годината се оказва, че имат излишък и си го раздават като бонуси, 13 и 14 заплата и повишаване на заплатите. Наглеци!
2
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде го има това чудо "сам да си определяш заплатата"????Що за наглеци са тези??Ако беше по Татово време тези щяха да са в Белене за да чукат камъни!!!
1
3
 
54
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Хаха, тези са безкрайно нагли. От ЕС постоянно ни набиват канчетата за правосъдната система, а съдии и прокурори искали още кинти. Аз предлагам да нямат твърда заплата, а само бонуси за вкаран в затвора престъпник, съответно глоби за невкаран такъв.