Караш с превишена скорост – отиваш директно в затвора

Ако си пил, демонтират ти табелите на колата направо на пътя
Обновена: 6 окт 2015 14:50 | 6 окт 2015 13:08, Анисия Иванова
159
Караш с превишена скорост – отиваш директно в затвора
Архив: Булфото

Затвор за превишена скорост, отнемане на книжка, спиране на атомобила от движение, сваляне на номерата му на момента са част от новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата и в Наказателния кодекс, с които управляващите искат да спрат все по-големия брой катастрофи и жертви на пътя.

Пред Нова телевизия старши комисар Благородна Макева, зам.-директор на Националната полиция, ръководител на групата и участник в изготвянето на новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата, обясни, че ако си шофьор отскоро, може да останеш без книжка, ако те хванат с 0,2 промила алкохол в кръвта.

Още по темата

Такива ще са правилата в продължение на две години, след като се вземе шофьорска книжка, поясни тя.

Едно от новите предложения е съдът да може да ни прати в затвора, ако шофираме с повече от 60 км/ч над разрешеното. Ако пък се качим зад волана, след като сме употребили алкохол или друго упойващо вещество, ще бъдат демонтирани регистрационните табели на автомобила, който шофираме, независимо чия собственост е той.

"Табели ще се взимат в случаите, когато става дума за повече от 0,5 промила алкохол в кръвта на шофьора", уточни  Макева. Според статистиката на "Пътна полиция" голяма част от тежките пътнотранспортни произшествия с ранени и загинали са от водачи с малък стаж.

Ако си неправоспособен водач или си задържан да управляваш без книжка, се сваля номерът на колата, независимо чия е тя. Освен демонтиране на регистрационните табели ще се прекрати и регистрацията на моторното превозно средство.

След изтичане на на наложената мярка шофьорът ще трябва сам да си понесе последствията - да предприеме всички мерки, за да бъде отново регистрирана колата, да си извади съответните документи за регистрация, допълни тя.

Регистрационните табели ще се свалят на място, където е задържан шофьорът.  Ако това се случи на магистралата например, водачът сам ще трябва да си извика репатриращ автомобил или да си осигури превоз от правоспособен водач.

Относно инцидента, при който пиян шофьор без книжка уби 3-годишно дете в Сливен Макеева обясни, че за него ще действат сегашните разпоредби на закона.

И още нещо, такъв автомобил – спрян от движение, със свалени номера, няма да може да се продаде, категорична е Макева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
1
 
! Отговори
anonim преди 8 години
toz zakon tryabva da vaji i za ministira predi dve sedmici vristam se kim selo ot grada s semeystvoto si v goplyam zavoy deto nyama vidimo kacil se na cerniya si cip otpred otzad ohrana i s golyama povisena skorost ni isprevarva i ne mu puka ko se stane koyato kola idva otsresta ikoyato isprevarva toy si leti coveka zastoto zakisnyava na masata v palamara
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стигааа парлама бе е тогава знаеш ли колко ще се бута на полицая заловил такъв нарушител
114
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
..А кога ще видим екзекуция на държавен чиновник за корупция?... Може да го излъчват по хамериканската Нова TV :)
113
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SLAGAM 200 LV V KNIGKATA I SAM SVOBODEN.
112
0
 
7
 
! Отговори
иван преди 8 години
До Христо Христов Е хеее,, Хайде де!Да видим дали им стиска да приемат тия поправки!
111
11
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 години
Само адмирации за предложенията, евро мислене най после
110
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да спре това безумие на пътв. Затова съм против тези нови (стари) мерки на КАТ. 25 години все едно и също, все по-високи наказания в закона, които КАТ не прилага. Санкционирането на един нарушител от няколко десетки хиляди нарушители, означава само едно КАТ не прилага законът. Затова съм против, тези мерки на КАТ пак ще увеличат нарушенията.
109
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"на обед" искам да напиша, но няма корекции тук.
108
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А дано, ама на дали...Като им знам намеренията- хубави сутрин, на обет- разколебани, а вечерта- твърдо "против" собствените им идеи.
107
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** НАРОД ПРОСТА ДЪРЖАВА
106
0
 
8
 
! Отговори
Лърч преди 8 години
Абе, то и за убийство се влиза, и за злоупотреби и за неплащане на данъци и какво ли не, ама на някои хора им се разминава.
105
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
60 km e mnogo. Nad 20 km zatwor I lishawane ot knijka. Bez knijka = 20 godini.
104
3
 
20
 
! Отговори
Сурови мерки за КАТ преди 8 години
Хубаво де, разстрел за превишена скорост, но искам и разстрел за катаджиите, ако не накажат някой, който прелита покрай мен с превишена скорост.
103
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kaраш с превишена скорост отиваш на разтрел.Поредната БГ.тъпотия.
102
2
 
18
 
! Отговори
Смешко преди 8 години
Тези велики промени целят единствено да допълнят сметките на адвокати и съдебна система, ефекта ще отново нулев. Къде ще ги настаняват тези затворници -всички пандизи се пръскат по шефовете, няма ченгета да ги охраняват, кой ще им пази колите? Поредните измишльотини на шепата експерти лапачи и безхаберници!
101
0
 
15
 
! Отговори
Учителя преди 8 години
Всеки ден минавам два пъти край Дунавмост. Почти всеки ден има сташни задръствания. почти всеки ден там няма кьорава патрулка. Ако има, "милиционерите" нямат хал хабер как да регулират движението....освен "Документите за проверка!" друго не знаят нашите хубавци...Това нашето не е полиция а башибозук...с тия предложения за промени в закона го доказват...
100
0
 
23
 
! Отговори
Европеец! преди 8 години
Трябват СУРОВИ глоби за КАТ, ако не си върши работата, както е сега. Ако продължават, искам още по-сурови глоби за КАТ, може и затвор, а може и най-страшното - конфискуване на палката.
99
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да има глоби и за служителите на КАТ, ако не налагат глоби за нарушенията по пътищата. В момента КАТ налагат наказания за ЕДНО от около 50-100 ХИЛЯДИ нарушения. За останалите нарушения, трябва да има глоби за служителите на КАТ.
98
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
пак помислете за кого да гласувате или да не гласувате.ЗАЩО НЕ СЕ СПАЗВА СЕГА ЗАКОНА,тези където убиват пак ще го правят,защото са синчета и братовчеди на ;ВУЙЧЕ ВЛАДИКА;,кметски,шерифски,на бизнесмени И НЯЯЯКОИ СЛУЧАЕН.
97
2
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Глобите и сега са прекалено солени. Какво искат пак тези мързели от КАТ? Почти всички вече разбраха, че от тези солени глоби полза няма, а трябва работа по налагането им, т.е. трябва КАТ да работи и при всяко нарушение да налага съответната глоба. Колкото до глобите, разумното е да се намалят, защото сега са прекалено високи.