Влизането ни в Шенген се отлага, първо – бежанците

Евентуално членството на България ще се обсъжда през декември
Обновена: 6 окт 2015 09:07 | 6 окт 2015 09:06,
28
Влизането ни в Шенген се отлага, първо – бежанците
Снимка: Булфото, ахрив

Решението за приемането на България и Румъния в Шенген отново ще се отложи и няма да се обсъжда тази седмица от вътрешните министри на ЕС, потвърдиха пред БНР европейски източници.

Правителството ни многократно изразяваше надежда, че на редовното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 и 9 октомври ще се гласува решение за частично присъединяване към европейската зона без вътрешни граници. В дневния ред обаче са залегнали проблемите с бежанците и граничния контрол.

"Разширяването на Шенгенската зона не е била включено като точка в дневния ред на министрите на вътрешните работи", потвърдиха за представители от Люксембургското ротационно председателство на Съвета.

Сред мотивите са натоварената програма с мерки за охрана на външните граници и справяне с кризата с бежанците, които ще се дискутират в Люксембург в четвъртък и петък.

Още по темата

Очакванията на българското правителство бяха за политическо решение през октомври за поетапно отпадане на въздушните граници на Шенген за българската страна.

Германия се противопоставя категорично в момента да бъдат давани дати за падане на границите с България и Румъния, разказа в понеделник вицепремиерът Меглена Кунева. Тя не обясни дали възраженията на Берлин са свързани с бежанската криза в Европа, или са заради борбата с корупцията у нас, която бе изтъквана като причина за предишните отлагания на членството ни в Шенген.

В момента обаче били отпаднали традиционните противници на приемането ни в зоната без граничен контрол като Франция, Холандия и скандинавските държави.

"От наша страна договорът е изпълнен, там е записано, че когато имаме техническа готовност, влизаме в Шенген. Очаквам партньорите да направят решителна стъпка. За съжаление обаче, общественото мнение е част от решаването на това уравнение, а в момент, когато се изграждат стени и се включва предпазна клауза за Шенген, няма добра атмосфера за водене на преговори", заяви вицепремиерът.

Кунева ще помоли премиера Бойко Борисов да постави остро въпроса с присъединяването ни към Шенген на Европейския съвет на 15 октомври, разказа още тя.

Премиерът на Румъния заяви вчера пред парламента в Букурещ, че той също е поискал отлагането. По-късно, цитиран от румънската телевизия, Виктор Понта призова да не се хранят илюзии и дори прогнозира, че Шенгенското членство ще се отлага и през 2016 година, което означава, че самото падане на границите пък няма да стане преди 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
ОСТАВКА на Правителството- това не трябва да търпи отлагане, а да се извърши НЕЗАБАВНО
13
0
 
10
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Ами така е- влизането в Шенген би облагодетелствало, евентуално, българина, а приемането на бежанци би облагодетелствало политиците от управляващата коалиция
12
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е ние все се натискаме към пропадащи съюзи! Първо СССР, после ЕС, еврозоната искахме да влизаме, Шенген. Хора, не разбрахте ли че това са пълни глупости! Хората се чудят как да излязат от тях, а ние се редим първи на опашката! Уот да фак!
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ви се изхождам на Съюза! Освен да ни пердашат с паламарата през гащите, друго не видяхме от ЕвроГейския ви съюз!
10
1
 
22
 
! Отговори
европеец преди 8 години
турските граждани май ще влязат в шенген преди нас.май няма смисъл да се натискаме за влизане в товаспоразумение.в Турция мойем и сега да си ходим спокойно
9
4
 
39
 
! Отговори
капка преди 8 години
До ИстинатаБраво, и да исках по-добре не бих го написала! В този дух не мисля, че все още има "нормални българи" искащи да влеземе в Шенген! Ако това стане големите играчи ще ни превърнат терирорията в депо за *** от северна африка и близкия изток! НЕ на Шенген и да се връща бързо Българската Армия, за да пази границите на родината ни!
8
4
 
33
 
! Отговори
Слава России преди 8 години
Още ли се надявате на нещо от ЕС? Слепци
7
4
 
56
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Даааамм..едва ли вече е останал нормален Българин, който да не си дава сметка какво наистина представлява така наречения Европейски Съюз. А бяхме големи ентусиасти..скачахме, искахме европейски ценности, но от членството си получихме безумни резултати - насаждане на и ислям, пълна дискриминация срещу Българите, арогантно отношение от "началниците" на Евро Съюза - немци, французи и англичани, които не пропускат повод да ни докажат, че предпочитат получовеците от Азия и Африка пред нас!
6
1
 
36
 
! Отговори
Н Николов преди 8 години
Моля ви вземете го вкарайте в затвора това чудо стига е правило само бели и глупости за България писна ми от БКП номенклатура...искам и аз да управлявам >
5
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новата модна линия - КРОКОДИЛ В ЧЕРВЕНО!!!
4
0
 
33
 
! Отговори
Canko преди 8 години
Има ли изненадани ?
3
1
 
50
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Какъв Шенген, пращайте армията на границата и пускайте ток по оградата. След ударите на Русия в Сирия се чака вълна от "умерени" терористи да се спасяват към ЕС.
2
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път.
1
0
 
44
 
! Отговори
някой преди 8 години
главния въпрос е ще има ли ЕС , а уфсътъ продължава да блее - Шенген та Шенген