Фискален съвет ще дебне парите на данъкоплатеца

8 кандидати са издигнати от партиите, местата в съвета са само 5
Обновена: 10 окт 2015 11:09 | 10 окт 2015 09:26,
9
Фискален съвет ще дебне парите на данъкоплатеца
Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. Снимка: Булфото

Осем кандидати са издигнати за петчленния Фискален съвет, който Народното събрание ще трябва да избере след предизборната ваканция.

Фискалният съвет ще е независим орган, като основната му задача ще е да наблюдава спазването на фискалните правила в бюджета. Съветът ще има ключова роля при съгласуването и внасянето на държавния, здравния и социалния бюджет и ще може да излиза с препоръки.

Фискалният съвет се състои от петима члена, от които един е председател. Избирането на членовете му със сигурност ще се случи след процедурата по внасянето на бюджета за 2016 г. В петък финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че бюджетната рамка за следващата година ще стане ясна до края на октомври, каквото е изискването.

Още по темата

Четирима депутати от ГЕРБ, начело с председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, са номинирали своя бивш колега от 41-то Народно събрание Борис Грозданов. Като народен представител Грозданов стана популярен през есента на 2012 г., когато скандализира обществеността като предложи пенсиите да бъдат облагани с данък общ доход.

Депутатите от Реформаторския блок са се разцепили и са издигнали две кандидатури.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев и още девет народни представители са издигнали кандидатурата на икономиста и представител на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев.

Другият съпредседател на РБ Найден Зеленогорски и други девет депутата са издигнали Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите в кабинетите на Сакскобургготски и Станишев.

Дацов е финансист, разработвал бюджетите на страната ни от 1992 година до 2009 година. Той започва работа във финансовото министерство след студентската скамейка и е първият въвел програмното бюджетиране у нас.

Председателят на НФСБ Валери Симеонов пък е номинирал проф. Григорий Вазов, който бе кандидатурата на Патриотичния фронт за управител на БНБ. Вазов е ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

Председателят на "БСП лява България" Михаил Миков е номинирал живеещият във Великобритания икономист Димитър Иванов.

Лидерът на ДПС е номинирал Юнал Тасим, който беше заместник-министър на икономиката в кабинета на Орешарски.

Номинацията на трима депутати от БДЦ за член на Фискалния съвет е Дора Андреева, която е била главен данъчен инспектор при правителството на Костов, а по-късно работи като одитор в българските представителства на чужди компании.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е номинирал Маргарита Николова, която е бивш депутат от националистическата партия и бивш общински съветник. Николова е заемала длъжността финансист в редица държавни дружества.

Преди кандидатурите да бъдат гласувани с обикновено мнозинство в пленарната зала, кандидатите за членове на Фискалния съвет трябва да бъдат изслушани на открито заседание на Комисията по бюджет и финанси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BAI ASAN OT PIAZATA E GODEN ZA TAZ DLAGNOST
5
3
 
0
 
! Отговори
Неда преди 8 години
Нищо не сте разбрали. Ама и коментирате!!! Такъв фискален съвет е необходим за да има справедливо разпределение на средствата, които харчи държавата от нашите данъци. Ноооооо,понеже на всичко трябва да сме хейтъри. Хейтете себе си.Тамън ще ви се получи.1,2,3,4,5...
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ОТ ЧИЙ ДЖОБ ЩЕ СА ЗАПЛАТИТЕ НА ТЕЗИ "ТРУЖЕНИЦИ" ????
3
0
 
9
 
! Отговори
непукист преди 8 години
И каква ще е ползата от поредния съвет всеизвестно е ,че у нас когато нещо трябва да се замита под килима се създава я комисия, я съвет ,я агенция с дебели заплати и бонуси ,но файдата обикновено е никаква.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
още рантутници на длъжност
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИЩО НЕ ДЕБНЕТЕ . ДЕБНЕТЕ САМО БЕДНЯЦИТЕ АКО МОЖЕ И КОЖИТЕ ДА ИМ СВАЛИТЕ. А КРАДЦИТЕ А ТОВА СА САМО ПИЛИТИЦИ ВАШИТЕ СЪБРАТЯ ЗА ТЯХ СТЕ СЛЕПИ !