Референдумът е под въпрос, хората не ги интересува

Въпросът не е сред проблемите им
53
Референдумът е под въпрос, хората не ги интересува
Снимка: архив, Булфото

Много вероятно е да се окаже, че референдумът, който ще се проведе на 25 октомври заедно с местния вот, няма да бъде валиден, защото твърде малко гласоподаватели ще дадат своя отговор на въпроса дали подкрепят въвеждането на електронно гласуване.

Още по темата

Още миналата седмица президентът Росен Плевнелиев, който е инициатор на допитването, се оплака, че политиците не обясняват на избирателите за какво е референдумът и така поставят под въпрос изхода от провеждането му.

90% от България са села. На всяко кметство в селата има по два избирателни списъка - единият е за местни избори, другият - за референдум.

В селата обаче някои хора дори не знаят какво е референдум. Тук са възрастни, неграмотни, обясняват пред bTV хора от село от Северозападна България.

В градовете обаче също не са особено информирани за допитването.

Освен непопулярен, въпросът на референдума "за" или "против" електронното гласуване, се оказва и извън проблемите на хората.

Според някои даже то е свързано със здравеопазването.

Дали хората ще посегнат към бюлетината за референдума или само ще изберат кмет и общински съветници е въпрос на личен избор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко псри взехте за да побликувате тези стстия?
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак някой се опитва да прави манипулации.Кой и как реши че твърде малко хора ще дадат своя отговр? Смешници.Колкото по-малко отговори - толкова повече пари в джобовете на купуваите и продавачите на гласове.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много добре разбират хората, но вероятно се колебаят - хем да са в крак с техниката, хем при това ниво на съзнанието, дали ще са по-честни, ако са електронни?
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До унуфриИ за мажоритарната избирателна система, също! Много просто - защото от сега предлаганите и досега избираните интересчии и шушу.миги 90 % няма да се доберат до големата манджа. И в общини, и в парламент основната им работа е да уреждат себе си. Пълна шуробаджанащина. Пък после бюджетът бил малък и Масков измисля как да отбутне хората от лечение - с хиляди прозрачни античовешки фантасмагории. Пука им за нас - гледат само себе си. Но на екзалтирани обещания са невероятно дашни!
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До предишниятАсолютно правилно. Не може човек,който не живее в България, да решава моята съдба. Щом не се е връщал тук от години, не е живял поне 6 месеца в годината на изборите в БГ, не е изпитал "сладостите" на БГ демокраДията, няма право да гласува. Не трябва да има и двойно гражданство щом няма принос и не е 6 м. в България. Или е гражданин на България, или не е. Имуществените му права да се запазват, но човек, живеещ в охолство да решава как аз да живея с 320лв и 80 лв. за пломба - НЕ
25
2
 
13
 
! Отговори
До предишният преди 8 години
Аз мисля, малко по-различно. Избирателните права само на територията на България. Никакви изборни секции в чужбина.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каже ли се ДА на този референдум, очаквайте 380 000 гласа за една партия от съседна държава.Много по-разумен и важен би бил референдум с въпрос - Избирателни права САМО на живеещи в България! Тези българи , които са напуснали държавата си , са направили своя личен избор, да не се мешат отвън на тези, които са избрали да останат. Нали за мигрантите казахме да си стоят в техните държави и с оръжие в ръка да си защитават правата и живота, вместо да бягат...
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 3739 обясни смисъла на този референдум като нямаме техническата възможност да се реализира дори и да е положителен а той няма да стане реалност преди да се добият такива възможности и това нещо ще се случи така или иначе след 10 години но е хубаво да се вземат едни парички от заблудените
22
6
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 8 години
Интересна опорна точка са ти спуснали. Я ги изброй тези НЯКОЛКО "съществени въпроси", както си писал! Надявам се не са ги пропуснали в спуснатите ти опорни точки. Ако са ги пропуснали, значи няма можеш да отговориш.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Шоп 31глупости и всяваш страх само като се прилага закона никои няма да успее и според тем имащите повече ли са от алчните простаци гладни за власт
20
3
 
12
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Възрастни и неграмотни!!! Как става тази работа? Колко възрастен трябва да е, за да е неграмотен? На 90 години 100 или на 120? Неграмотните сред възрастните са по-малко от неграмотните сред младите и като процент и като абсолютен брой. Колкото за референдума, кой го интересува този референдум провеждан само и само ГЕРБ и кликата им да си направят реклама. Аз даже не знам какво ще питат на референдума, но знам въпросите, които се предлагаха, а те бяха безмислени.
19
0
 
18
 
! Отговори
унуфри преди 8 години
Президентът да не са прави на ударен, а да каже защо отпадна по- важния въпрос за задължителното гласуване
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SHTOM GO E INIZIRAL PREZEDENTA NIKOI DA NE GLASUVA,,TOZI E RIADKO NEGRAMOTEN PREZEDENT.
17
3
 
8
 
! Отговори
Край преди 8 години
Политическата ни каста я е страх само от МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ в два тура. Всякакви други избори бат Сали може да ви направи за това идеята за референдум беше така омармаладена че народа да не си и помисля че има изход от статуквото. МАЖОРИТАРНИЯ ИЗБОР Е майката на демокрацията другото е гласуване без избор.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано няма, че пак едни пари ще заминат само заради секции в чужбина
15
0
 
12
 
! Отговори
Край преди 8 години
Политиците не искат да питат Народа за най-важното - Мажоритарните избори за депутати. МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ в два тура /като кметските/ и в Парламента ще влязат хора които вождовете няма да могат да управляват като сега назначените от тях незнайни послушковци. При мажоритарни избори Волен, Лъчо Мозъка, Яне Янев и прочие *** няма да помиришат парламент. Това би означавало коренно различна България до 4-6 години. Мажоритраните избори са изборите които променят нещо и аз това са ви забранени.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напротив, абсолютно важен! Друг е въпроса защо ни го представят като нещо между другото ?!
13
1
 
29
 
! Отговори
Nemeca преди 8 години
Трябваше въпроса да е за задължителното гласуване, както и право на глас да имат само живущите в България. Трайно пребиваващите в чужбина, да нямат право да гласуват.
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гласувайте за кмет, но не и на реферндума.....
11
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЦК на либерастите"Правата за гласуване трябва да са за български граждани които не са напускали за повече от 6 месеца страната през последната година."И кой си па ти, та да определя, кой, какви права да има?