Сега му е времето: "за" или "против" електронното гласуване

48% от гласоподавателите ще направят референдума валиден
98
Сега му е времето: "за" или "против" електронното гласуване
Снимка: flickr

От години се говори, че дистанционното гласуване ще улесни избирателите и то най вече тези, които живеят зад граница, а днес е шансът хората да променят частично изборното ни законодателство.

Още по темата

За да го направят трябва да участват в референдума, иницииран от президента Росен Плевнелиев и да дадат своя отговор "Да" или "Не" на въпроса: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?"

Около 6 363 000 души имат право на глас на местните избори и на референдума в цялата страна и в чужбина.

Всеки, който отиде в своята изборна секция, ще получи и бюлетина в непрозрачен плик, в която да отбележи дали иска или не да се гласува и електронно. Гласуването в допитването ще е само в тъмната стаичка.

Всеки избирател гласува, като върху бюлетината отбелязва със знак "Х" или "V" избрания от него отговор "Да" или "Не", поставя бюлетината в плик, пуска плика в избирателната урна и полага подпис в списъка.

За да бъде валидно допитването гласувалите трябва да са поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори, което означава 48,66%.

Прагът е висок, а се оказа, че разяснителната кампания е доста слаба. Хората масово не се интересуват от допитването дали защото не знаят, че ще се проведе заедно с местния вот, дали защото според тях основните проблеми в страната, които трябва да бъдат решени са други или пък просто от безразличие.

Президентът Росен Плевнелиев пък директно обвини, че нито политиците, нито комитетите, ангажирани в подкрепа на референдума, са достатъчно активни и не обясняват на хората за какво точно е допитването.

Според него статуквото е много силно, но шансът да бъде пречупено е именно чрез референдума и пряката демокрация. 

Иначе историята на референдума е дълга.

В средата на март миналата година Инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ, и председателстван от бившия служебен премиер проф. Георги Близнаашки, внесе 571 612 подписа в парламента с искане за промяна на изборните правила.

След проверка на ГРАО обаче 108 286 от тях се оказаха невалидни. Така 36 674 от нужните 500 000 подписа не достигнаха, за да бъде задължено Народното събрание да свика допитване. 

След това Росен Плевнелиев стана първият президент, който се възползва от правото си да инициира референдум.

Държавният глава предложи през януари на парламента референдумът да бъде по три въпроса: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми"; "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите".

Различно оформени между отделните политически сили мнозинства обаче на практика бламираха държавния глава и оставиха от трите предлагани от него въпроса само единия - този за електронното гласуване.

Това е вторият референдум, който ще се проведе у нас след падането на комунизма. Първият беше на 27 януари 2013 г.

Той беше иницииран чрез подписка, организирана от БСП. Идеята на социалистите беше хората да кажат искат ли да бъде изградена АЕЦ "Белене", но парламентът реши, че въпросът ще е: Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?.

В крайна сметка допитването се оказа невалидно заради ниска активност. Едва около 20 на сто от избирателите тогава отидоха до урните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
Петърчо преди 8 години
Против! Лесно за манипулиране от всички точки, от това да се манипулират самите гласоподаватели, до възможно разкриване на това кой как е гласувал или промяна на вота. А тези които говорят за електронното банкиране като доказателство че и гласуването ще е сигурно явно и идея си нямат колко пари губят банките от хакерски атаки. А и другите два въпроси предложени от президента бяха далеч по-важни и струващи си обсъждането.
56
4
 
7
 
! Отговори
az преди 8 години
Тези, които са против електронното гласуване, моля да преустановят коментарите, публикувани електронно в интернет пространството и да се изказват писмено, използвайки традиционните, изпитани методи, като поща, телеграф, вестоносец, а където няма възможност да викат по-силно, ехото ще помогне. И да не ползват електронно банкиране, че да не им подменят банкнотите. Рублите току виж станали долари...
55
2
 
5
 
! Отговори
Варненка преди 8 години
"Не" ! С електронното гласуване хакерите ще забогатеят ;) Я системата се бъгнала, я срив, я хакерска намеса..ще слушаме оправдания, докато се подменя вота!!!
54
3
 
11
 
! Отговори
Против преди 8 години
Абсолютен капан. Не им вярвайте. Гласувайте против. Електронното гласуване е главата в торбата. След това имената на хората гласували за това онова ще отиват в разни списъци. И "случайно" ще ви случват неприятности. Никакво електронно гласуване. На тея грешници не им вярвайте.
53
4
 
7
 
! Отговори
Внимание!!! преди 8 години
Електронното гласуване - капан за Народа! https://facebook/vasil.stanev.92/videos/1038867862813980/?pnref=story
52
6
 
6
 
! Отговори
асд преди 8 години
*** ,вие *** ли сте ?При едно електронно гласуване ще имат възможност за глас много Българи зад граница !Бедни Комунистически душички
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не уважаема Госпожо Камелия Цветанова днес е ден за гласуване не за агитация. Но явно и на вас закона ви интересува толкова колкото и на така нареченият пецзидент.
50
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо - как ще сем сигурни че се гласува от няколокf IP адреса като сега седно машинно гласуване не могат да се оправят толкова години.после - трябав да даваме 50-60 лева за да получим универсален код и да дадем пърстов отпечатък. Трето - с отпечатъка ни може да стане имотна измама. Нима някой вярав на МВР?Четвърто - възрастните хора и хората без компютри ще загубят възможност да гласуват, а за сметка на това масово ще се глусува то Турция....по компютри.
49
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес сайта на ЦИК не оцеля след електронна атака.... а ние говорим за електронно гласуване?
48
6
 
22
 
! Отговори
Българин преди 8 години
КАТЕГОРИЧНО 'НЕ' !!!!! ТОВА ГО НЯМА НИКЪДЕ В РАЗВИТИТЕ СТРАНИ !!! НИКОЙ ДА НЕ ГЛАСУВА !
47
4
 
23
 
! Отговори
това е истината преди 8 години
ИЗобщо няма И да си направя "труда" да ходя да си губя времето за Предварително Нагласени Избори,,А това за Интернет гласуването,се прави с цел,ЗА още по- лесно манипулиране на каквото и да е гласуване,,Просто е смешно,,,Който иска да ...знае че е фалш
46
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 50Управляващите (силните на деня) ги е страх да питат за истински важните неща на референдум - за/против участието в мажоритарен вот за всички (вкл. за общински съветници и депутати), членство в НАТО, членство в ЕС, международни споразумения, строеж на джамии (както направиха в Швейцария) и т.н. Вместо това задават изключително неточни и абсурдни въпроси и да си измият ръцете по въпроса с референдумите като Пилат Понтийски - ето виждате ли, питаме българите... Абсурдистан!!!
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До .60 е колко поне тези познати който имам навън хич не ги интересува
44
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НЕ на електроннотое точно де искат да им излезе още по евтино то това транспорт ,храна :)) никакво електронно гласуване
43
1
 
3
 
! Отговори
. преди 8 години
Колко автобуси да идват 1000? 10 000? а колко според тебе ще се възползват в другите държави ?
42
6
 
32
 
! Отговори
НЕ на електронното преди 8 години
Виж те сега работата е там, че просто автобусите от Турция няма да идват до тук и ще се гласува от там.Вече автобусите няма да ни вадят очите и да скандираме а тихомълком по Интернет от Турция.Защо си мислите ДПС подкрепи само този въпрос и оставиха само този въпрос
41
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не искате бялата мишка в парламента гласувайте За референдум
40
4
 
16
 
! Отговори
защо съм против преди 8 години
много са причините да съм против референдума вече няма да се плаща на много хора да гласуват за дадена партия а на един двама за да го манипулират второ това не решава проблема с купения вот както ни убеждаваха ако искаха да има решение да бяха оставили въпроса за задължително гласуване при около 70% не гласували досега доста пари ще им струва да купуват гласове и на практика купените ще се стопят в тези нови 70% гласове а и техническата база ще е налице след години просто прах в очите не!!!!!
39
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Българите" от чужбина ще гласуват за референдума и с "Да" за електронното гласуване
38
13
 
6
 
! Отговори
Идиоти преди 8 години
Как няма да гласувате за референдума бе мишоци?