Почти 72% казаха "Да" на електронния вот

По данни на ЦИК активността е била 31,5 на сто
26 окт 2015 09:37,
50
Почти 72% казаха "Да" на електронния вот
Снимка: Reuters, архив

По данни от ЦИК, публикувани на сайта на комисията към 7,30 часа днес, 71,96 на сто от участвалите в референдума са гласували с "да", а 28,04 на сто са отговорили отрицателно на въпроса: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?"

Данните за активността на референдума са от 17 часа на 25 октомври - 31,50 на сто, пише БТА.

Още по темата

Данните за активността на избирателите в местните избори са също от 17 ч. на 25 октомври - 43,20 на сто.

Гласоподавателите на ГЕРБ и РБ са показали най-голяма подкрепа на референдума за електронното гласуване, сочат данни на "Алфа рисърч", представени по bTV.

83% от привържениците на партията на премиера Бойко Борисов за отговорили с "да" на въпроса за допитването. При РБ този процент е 82%.

71% от гласувалите за ВМРО и 69% от гласувалите за НФСБ са дали като свой отговор "да".

С "не" най-много са гласували гласоподавателите на ДПС и БСП. При партията на Местан едва 45% от гласувалите са дали отговор "да" на запитването, а при БСП процентът е 54.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
МЕН преди 8 години
Как така разбрахте, който е гласувал да речем за ГЕРБ , как е гласувал за референдум? Или ако е гласувал за БСП , какъв отговор е дал за референдума? Че да казвате 70 % от гласувалите за ГЕРБ са казали " да" за референдума, или 80 % от гласувалите за БСП са казалиа ' НЕ" . Нали урните бяха отделни за местните избори и референдума? Е как така разбрахте? Манипулатори ......
35
0
 
1
 
! Отговори
ИТ преди 8 години
Българи в чужбина които нямат български документи и сега и при евентуално ел. гласуване не могат да гласуват и не биха могли да гласуват. Друга е ситуацията с Българи които имат редовни български документи. Има разлика между Българи които са отказали вече да са Българи - т.е имат само американско гражданство и не са кандидатствали за Българско по съответно установения ред !
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може ли някой да ми каже как така българите в чужбина ,които имат само местно гражданство гласуват ?! Например в Сащ повечето са с американско гражданство ,а гласуват ?!
33
0
 
3
 
! Отговори
стохата преди 8 години
Искам да мога да избирам как да гласувам - с бюлетинка - както до сега, на машинка - каквито експериментират или от в къщи на компа, телефона или таблета. Все пак не сме в средновековието и всичко каквото може да помогне да се включат в гласуванията повече хора би било добро. Нека на купувачите на гласове им стане свръх скъпо да купуват - може пък и да не им стигнат милионите които сега им спестяваме :-)
32
3
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Странен народ сме. Инициативните които са видели че тук работа няма, решили са се и са се разделили с народ и родина в повечето случаи оставили и семейство като ги хранят и учат скъсвайки се от работа в чужбина са лоши, а мрънкачите останали тук плачещи и нищо не правещи да почне да има работа и в БГ ще определят - нали определяха 25 години и какво като живеят мрънкащи и апатични .... И не всички работещи в чужбина стават "общаци" и повечето мечтаят БГ най-сетне да стане нормална държава ...
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пука ми за тези в чужбина! Няма такава наглост, да не живееш тук, а да определяш, тези които са останали тук как да живеят! Като имат притенцио - да заповядат тук!
30
3
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Странно, защо някои си мислят че работещите в чужбина Българи са отишли за "мекото на баницата". Отишли са защото тук просто няма работа. 90% от тях там в чужбина си скъсват г--а от бачкане изключвам просещите малцинства които само ползват социалните придобивки на белите държави. Работещите в чужбина в повечето случаи имат даже по-ясен поглед на нещата в БГ защото не са "облъчени" и манипулирани от местните ни медии. Повечето от тях даже по-ентусиазирано се интересуват и вълнуват от нещата ...
29
0
 
1
 
! Отговори
Незаконен ама другНЕ преди 8 години
До Анонимен: и на мен не ми се ще всички в "южна България - селата " да ми определят политиката по .. цени на тютюна ... ама го правят. Тогава и аз ще им натреса (за 21 век звучи даже изоставащо) възможността да гласувам, па камо ли от Луната ако искам :) Поздрави и тези които нямат компютри ще отидат ръчно да го направят или при съседите докато са на кафе (може и за по 10 стотинки в селската кръчма :) ... - е ти нов бизнес план!!
28
0
 
3
 
! Отговори
ИТ преди 8 години
Тук отново се забравя (gosko), че класическото гласуване с бюлетина ще си остане, който не разбира от техника няма компютър, няма ел.подпис да си се реди на редичка :-) Ел. гласуване е за тези които могат, имат си компютър имат си ел.подпис но до момента не са могли да гласуват защото или нямат време да висят по опашки за гласуване или са в чужбина и най-близката секция е на 500км - просто допълнителна възможност избирателната активност да е по-масова и представителна :-)
27
0
 
3
 
! Отговори
НЕЕ .... преди 8 години
БЯХ СВИДЕТЕЛ ЕДНА ДЕБЕЛАНА ОТ КОМИСИЯТА КОЯТО КАЗА НА МЪЖА ПРЕД МЕНЕ 'АКО НЯМА ДА ГЛАСУВАШ С "ДА" ЗА РЕФЕРЕНДУМА НЯМА ДА ТИ ДАМ БЮЛЕТИНА ЧОВЕКА ИСКАШЕ ТЯ НЕ МУ ДАДЕ И ТОЙ ОТИДЕ ПРИ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА ТОЙ МУ КАЗА АМИ ТЯ ТАКА ПРАВИ И КАКВО ВИ ГОВОРИ ТОВА ТЕ ПРОСТО ПОДЪРЖАТ ПАРТИЯТА КОЯТО Е ЗА "ДА" И ЯВНО ПО ТОЗИ НАЧИН ПРОЦЕНТИТЕ С "ДА" СА ТАКИВА - ДОСТА МИСЛИХ ДА СЕ ОБАДЯ ДА КАЖА ЧЕ ИМА НАРУШЕНИЕ НО НЕ ЗНАЯ И ТЕ ДАЛИ НЕ СА КАТО ТАЗИ КОМИСИЯ В КОЯТО ГЛАСУВАХ БЕШЕ В ПМГ"ИВАН ВАЗОВ" ДОБРИЧ
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само ние които останахме в България трябва да гласуваме за бъдещето И! Тези които са отишли да търсят "на баницата мекото" в чужбина нямат право да решават съдбата ни. Гласуването трябва да е само в рамките на държавата!
25
8
 
0
 
! Отговори
ИТ преди 8 години
Милиарди се прехвърлят чрез електрооно банкиране ползващо аналогична технология, стоки и услуги за милиарди се продават с аналогична технология. По младите ще Ви кажат че даже в една Он Лайн игричка с регистрация не можеш да влезеш без да те усетят администраторите че правиш нещо нередно. Съвсем спокойно може да се ограничи броя на гласуващите от един компютър ... така апокалиптичната картинка цялата махала се реди на компютъра при Асен да гласува за 30лв няма как да я има :-)
24
2
 
3
 
! Отговори
До "ИТ" преди 8 години
Прибил се е някой да ти хаква електронните подписи...
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факта е че ЦИК бяха хакнати и професор Константинов трябва да си скъса дипломата и да върне заплатата си от 15 хиляди лева на държавата.
22
7
 
2
 
! Отговори
чужденецът преди 8 години
До анонимен 15. И защо българите в чужбина не трябва да гласуват? Защото на тебе ти се иска така или може би и не трябва да пращат пари и да не се интересуват какви ги вършите там ? Аз нямам избирателна секция по-близо от 80км. и ми е по-лесно да гласувам по електронен път. А в чужбина не съм само аз , има над 1милион българи. Тези гласове също биха оказали влияние .но само ако системата за гласуване бъде достатъчно добре защитена .
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
как почти 72 %бе??като реално излиза че са 22 от сто живеещи в ***!
20
0
 
1
 
! Отговори
ИТ преди 8 години
До 23 който информира ИТ-тата :-) Това с ходене до секцията е т.н МАШИННО гласуване което от миналите избори го има експериментално в някои секции из страната. Електронното си е точно от в къщи с личен електронен подпис (или сертификат, или карта с чип ...... или както се реши). Електронното, машинното не изключват и класическото с бюлетини но дава избор на заети хора, на хора които не искат да се бутат на живеещите в чужбина ....
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До ИТ-татаДо не-ИТ-тата, да уточним, че това което визираш не е електронно и дистанционно, а ми му викат "машинно" гласуване.
18
4
 
0
 
! Отговори
До ИТ-тата преди 8 години
Мой човек, не знам дали някой от вас високо интересуващи се хора е разбрал как става електронното гласуване в другите страни. Проблема е, че имаше слаба информация. То не става от компютъра в къщи, както 99% от хората си мислят. То ще е в избирателна секция, просто даваш документ за самоличност, който се вкарва в една машина, която проверява данните и вече можеш да гласуваш. По този начин ще се увеличат гласовете на хората, които нямат време да се приберат по родните си места за да гласуват.
17
3
 
1
 
! Отговори
ИТ преди 8 години
Ясно че винаги може да има манипулация но при електронното гласуване на купувачите ще им излезе четворно по-скъпо ако сега дават по милион с електронно ще им трябват 4 милиона :-) Пък и от 2019 електронното гласуване в цяла Европа става задължително :-) Ще покарат на ефтинджос още някоя друга година и ще спеатят някое милионче за някоя друга яхтица :-)