Политолог: Скучна кампания – интересен вот

Видяхме парадокс "партийна мажоритарност"
26 окт 2015 15:04, Анисия Иванова
2
Политолог: Скучна кампания – интересен вот
Снимка: БТА

Скучна кампания, интересни избори – така обобщи изборната битка политологът проф. Анна Кръстева в ефира на Bulgaria ON AIR ден, след като се проведоха изборите у нас. Големите играчи на тези местни избори се оказаха националните партии. Тези избори затвърдиха интересен парадокс - "партийна мажоритарност", защото винаги мажоритарното се приема отделно от партийното.

Проф. Кръстева подчерта, че българският избирател е дал гласа си на мажоритарен принцип, като посочи резултатите в София и Бургас, където кандидатите на ГЕРБ, Йорданка Фъндъкова и Димитър Николов, за поредна година поведоха с най-голям процент гласове.

"Тези безпрецедентно успешни кметове не биха били такива, ако нямаха категоричната подкрепа на ГЕРБ. Затова казвам, че са партийно мажоритарни", допълни тя. Според нея двамата са илюстрации на един и същи модел. В един смисъл българите видяха реализиран идеала за кмет в две различни фигури. В техните образи видяхме един и същи профил на кмет  с три измерения. Първото са ключовите им думи - "работа", ясна и последователна стратегия на управление, консенсусен подход и изключително обрано медийно поведение, много пестиливо говорене.

Такъв тип кандидати обръщат вота. Защото те градят поведението си не по време на кампанията, а преди нея.

Гласът на избирателите се формира по време на мандата. По думите на проф. Кръстева подобни успешни кметове увеличават своето ядро много далеч отвъд собствените си партии.

Относно София политологът коментира, че столицата никога не е била крепост на левите и затова няма изненада в  третото им място. "За тях изненадата беше дори позитивна, че не бяха изпреварени от Кадиев, който заигра на мажоритарност без партия", обясни политологът.

Мажоритарността обаче не е сработила при реформаторите, които по думите на политолога съвсем очаквано са на второ място. Според проф. Кръстева големите градове продължават да бъдат "по герберски сини и стават все по-сини“. Според нея на тези избори се потвърди хипотезата, че именно там се наблюдава преход от идеологически партии, каквато е БСП, към управленски партии, каквато е ГЕРБ.

По думите й ДПС е партията, която разчита на постоянен електорат и позициите ѝ са стабилни.

Референдумът е доказателство, че гражданите са достатъчно отговорни да се произнесат по въпроса с електронното гласуване, но е малко вероятно българските политици да предприемат реални стъпки за осъществяването му, смята проф. Кръстева.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По места обаче ГЕРБ правят коалиции с ДПС и избирателите им ще са неприятно изненадани.